Той е феномен, променил завинаги представите за бързина и възможности. Чудото на леката атлетика. Мълнията, поразила световните рекорди в няколко дисциплини.

Нечовек, облечен в човешка кожа. Той е не само най-великият, но и най-забавният спринтьор на всички времена.

Колоритното му присъствие на пистата определено ни липсва, защото Юсейн Болт ни подари едни от най-вълнуващите моменти в историята на бягането и се постара никога да не бъде забравен.


1. Закъснението

Колкото и да е странно, започваме разходката из живота на един от най-бързите хора на планетата с едно… закъснение. И то за собственото си раждане. Юсейн Сейнт Лео Болт се появява на бял свят седмица и половина след определения термин – на 21 август 1986 година. Ражда се в ямайското градче Шерууд Контент, област Трилони, в семейството на Дженифър и Уесли Болт. Баща му е собственик на магазин за хранителни стоки, а майка му се занимава с отглеждането на децата и междувременно сади всевъзможни култури в двора си.

2. Болестта

Още в най-ранна възраст педиатрите го определят като хиперактивен. Никога не си почива и постоянно иска да прави нещо. Но препятствието му към спорта се оказва друга болест – сколиозата. Заради страничното му гръбначно изкривяване десният му крак е с над сантиметър по-къс от левия. Въпреки физическия си недъг, Юсейн е два пъти по-мотивиран и е уверен, че нищо не може да застане между него и успеха.

3. Спринтът

Спортът е неизменна част от живота на ямаеца. Но той първоначално се влюбва в крикета. По-късно се запалва и по футбола. С лека атлетика започва да се занимава едва на 15 години, след като в училище забелязват невероятната бързина, с която изминава разстояния и го насърчават да съсредоточи енергията си върху подобряване на атлетичните си умения. Започва като бегач на 400 метра. Дистанцията обаче му се вижда много дълга, а тренировките по-тежки, от тези на спринтьорите. Моли треньора си да опита да стартира на 100 или 200 метра. Прави го със завиден успех и се превръща в спринтьор.


4. Паузите

Кариерата му изглежда изпълнена само с рекорди и медали, но не е точно така. След като през 2003 година печели златен медал на 200 метра на Световно първенство за юноши, е принуден да се оттегли за 6 седмици заради конюнктивит на очите. След игрите “CARIFTA” през 2004 и превръщането му в първия младеж, избягал 200 метра за под 20 секунди, на тренировка къса задно бедро.

Успява да се вдигне след няколко месеца за Олимпиадата в Атина през 2004, където отново получава контузия. Дори и краят на кариерата му е белязан от травма на лявото му бедро – на щафетата 4х100 метра той не успява да финишира. Интересното е, че екипът на Болт му забранява да говори за своите травми пред медиите.

5. Промените

След уникалните постижения на Болт на Олимпиадата в Пекин нещата не се променят единствено лично за него. В родния му Шерууд вече има течаща вода, а по-късно асфалтират и пътищата там. След успехите му през 2008 година, американски учени създават модел, който определя човешкия напредък в бягането на 100 метра. Според изчисленията се планираше резултатът от 9.58 секунди да бъде достигнат до 2030 година, но великият спринтьор го постигна още на следващата година.

6. Катастрофата

През 2009 година Юсейн е в пика на своята кариера. А най-бързият на пистата не може да е бавен на асфалта. Въпреки проливния дъжд, бърза да се прибере вкъщи, заради любимите си Манчестър Юнайтед и срещата им за полуфинала на Шампионска лига. Кара твърде безразсъдно и катастрофира тежко. Разминава се без сериозни наранявания, за разлика от автомобила си. Инцидентът го кара да преосмисли живота и да “натиска газта” само по време на състезания.

7. Храната

Обожава ямс, кнедли и панирани пилешки хапки още от ранното си детство. За незапознатите: ямсът е известен още като мексикански сладък картоф. Той съдържа растителни хормони, които са сходни с човешките и допринасят за облекчаване на състоянието при хормонален дисбаланс. Този сладък картоф притежава и общоукрепващи, хормонобалансиращи и подмладяващи свойства.


8. Краят

Прекратява кариерата си на пистата след Световното първенство по лека атлетика в Лондон през 2017 година. На пистата носи две различни обувки. Лилавата е в цветовете на училището, в което започва кариерата си, а златната символизира успехите му.

9. Особеностите

Водещи експерти в биомеханиката на спринтирането са открили нещо много необичайно, изследвайки бягането на ямаеца. Неговият десен крак стъпва върху пистата с 13% по-голяма сила от левия. А левият се задържа на земята с 14% по-дълго от десния. Петата на рекордьора се докосва до земята само за две стотни от секундата, преди да се издигне отново.

Общото време, което той прекарва на земята при всяка крачка, е девет стотни от секундата. Освен това, въпреки че е един от най-високите спринтьори (цели 195 сантиметра), Болт може да ускори почти толкова бързо, колкото ниските спринтьори, и се нуждае само от 41 крачки, за да пробяга сто метра. При останалите топ състезатели крачките варират между 43 и 45, а при някои достигат до 48.

10. Футболът

Болт винаги е твърдял, че мечтае да се занимава с футбол. С отказването си от леката атлетика, той тренира с няколко футболни отбора, сред които Борусия Дортмунд, Мамелъди Съндаунс и норвежкия Стрьомсгодсет. Изкарва двуседмични проби в Сентрал Коуст Маринърс и е наистина амбициран да получи професионален договор. Спортистът тренира усилено с клуба, като дори взима участие и в контролна среща, в която вкарва два гола, но така и не получава договор. След това води преговори с малтийския Валета, но и там нещата се провалят.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *