Евтини самолетни билети

Икигай е японската концепция за живот, чрез която всеки може да достигне щастливо и пълноценно дълголетие. Думата произлиза от „икиру“ (да живееш) и „кай“ (това което желае човек). Или казано по друг начин „причината да живеем“.

Според японците всеки има свой икигай. И единствено се иска да го открие, за да запълни смисъла на съществуването си и да внесе щастие в ежедневието си.

През 2016 година Хектор Гарсия и Франсеск Миралес написаха книгата „Икигай: Тайната на Япония за дълъг и щастлив живот“. В нея разказват за икигай и участието му при дълголетието на японското население. 2 години по-късно, заради силния интерес, авторите издадоха втора книга, чрез която да предадат малко повече от своя поглед над японската култура и да дадат съвети за откриването на „смисъла на живота“.


Днес ние искаме да ви представим 10 от тези съвети, за да ви вдъхновим да излезете от черупката и да запълните живота си със смисъл и да откриете своя икигай.

Три „невъзможни“ неща

Колкото и невероятни чужди истории да си чул, никога няма да повярваш истински в невъзможното, докато не осъзнаеш, че се случва и в твоя живот. Това е първата крачка, за да повярваш, че можеш да сбъднеш всяка своя мечта, независимо колко откачена ти се струва. Върни се назад и се опитай да се сетиш за 3 неща, които са ти се стрували невъзможни, докато не са ти се случили. Това може да е тийнейджърската ти любов, първата ти работа, похвала от родителите ти, огромен успех на някой изпит или онези 20 лева, който спечели от лотарията миналата година. Щом 3 пъти си успявал, защо да не успееш и сега?

Мечта-стрела

Тази точка е свързана с трудния път, по който е създаден първият влак-стрела и има за цел да ни накара да създадем свой влак-стрела, под формата на мечта. След като вече осъзнахте, че няма невъзможни неща, мечтайте смело. Вземете лист хартия или отворете Notes в телефона си и изберете една цел. Цел, в която от години не вярвате, че може да сбъднете. Това може да бъде „да смените работата“, „да сложите край на някоя токсична връзка, или приятелство“, „да организирате онова далечно пътуване, за което цял живот сте мечтали“. Имате свободата да изберете всичко. След това запишете и 10 начина, по които според вас ще успеете да осъществите мечтата си и действайте!


Методът СПЗ

Обратната връзка е изключително важна, за да разберете в каква посока се движите. Ако отскоро сте започнали да се занимавате с нещо ново и искате да знаете дали това е вашият истински икигай, тогава би било най-добре, ако попитате някой близък. Но е изключително важно да го направите по най-правилния начин. Ненужно е да питате хора, който никога не биха ви казали нещо лошо или такива, които са прекалено завистливи, за да ви кажат нещо хубаво. Така че когато искате обективно мнение, имате нужда от обективен критик. Въпросите, които трябва да зададете са три, за да бъде мнението му докрай полезно. „Какво да спра да правя?“ , „Какво да продължа да правя?“ и „Какво да започна да правя?“. Ако ви отговори честно на тези въпроси, вече имате храна за размисъл…. Вървите ли по пътя на вашия икигай, или не.

10 начина да откриете своя икигай

Какво НЕ харесваш?

Изборът, който ни се предоставя във всяка сфера от живота ни е главозамайващ. Често изпитваме трудности да решим какво ни се хапва, кои обувки да сложим за излизането в петък или кое прясно мляко да купим от магазина. И тъй като е изключително трудно да решим какво обичаме да правим, а оттам ни е трудно да открием и своя икигай, Гарсия и Миралес съветват да разберете „Какво НЕ харесвате?“.

Упражнението е много лесно. Единствено се изисква от вас да систематизирате най-малко 3 неща, който не обичате да правите от тези 3 сфери на живота – в училище, в работата, в ежедневието. Ако в училище не сте харесвали математиката, в работата счетоводната част, а в ежедневието постоянното пресмятане на пари, то е лесно да се досетите, че вашият икигай определено не е свързан с математиката и числата и всяка професия, изискваща това, няма да ви направи щастливи. Когато направите списъка, спокойно може да опитате по същия алгоритъм да определите и какво харесвате и така да стесните кръга от възможности.


Наблюдавайте се!

Едва ли сте се замисляли колко е важно да се удивлявате и изненадвате от себе си. Погледнете го така – колко често се вдъхновявате от известни личности, ваши приятели или дори от родителите си. Нека оттук нататък се научите да се възхищавате от себе си. Авторите на „Да изживееш своя икигай“ ни съветват да обръщаме по-голямо внимание на собственото ни държание, поведение и дори изказване. Започнете да се наблюдавате! Как се чувствате в дадени ситуации, как реагирате на комплименти или какво казвате и как се държите, когато сте притеснени? Целта на това самонаблюдение е да оцените всички ваши положителни страни. Това ще ви накара да поискате да промените всичко, което не ви кара да се гордеете със себе си. Създайте списък с качествата, който искате да притежавате и работете върху него. Човек, който уважава и се вдъхновява от себе си, е този, на когото се възхищават и другите.

По-малкото е повече (80/20)

Много се говори напоследък за минимализъм и ползите на тази практика върху живота ни. Знаете ли обаче, че има изследвания, който доказват, че в действителност единствено 20% от вещите, хората, задълженията и мислите ни ни дават 80% от вътрешния мир и спокойствието, от което се нуждаем. Точно както, че 20% от клиентите са тези, който дават 80% от доходите на повечето компании. Изхождайки от тези цифри, няма да ви изненадаме, ако ви накараме да се замислите колко време губите, избирайки си тоалет измежду различни възможности или колко трудно ви е да си намерите какво да ядете след дългия работен ден, тъй като хладилникът е пълен от храна, която едва ли ще бъде изядена някога. Когато започнете да купувате, точно толкова от колкото се нуждаете, ще осъзнаете как всъщност отделяте повече време за вашия икигай.


Събирайте се с креативни хора

Колко много истина има в думите „С какъвто се събереш, такъв ставаш“, нали? Това важи с пълна сила, когато търсите своя икигай! Започнете да се обграждате с повече хора, който ви правят щастливи, радостни от живота и креативни. Намалете контактите до минимум с хората, които не ви носят положителен заряд или крадат от доброто ви настроение. Това е съвет, който е даван многократно от всеки, който знае как се става успешен и щастлив човек. Но колко от нас наистина го прилагаме на практика в живота си?

10 начина да откриете своя икигай

Уикенд-изолация

Живеем във време, подвластно на дигиталните устройства и социалните мрежи. Това създаде много нови професии и ни пренесе във времето, в което можем да печелим пари от смартфоните си. Но направи ли ни по-щастливи? Изследванията за вредите върху мозъка, настроението и погледа ни върху света от дигиталния свят са безброй. И тъй като е напълно излишно да се опитваме да избягаме от реалността и да си мислим, че можем да си купим телефон с копчета и да продадем лаптопа си, Гарсия и Миралес ни съветват просто да си дадем почивка от тях.

Идеята е един уикенд да се изолираме от света около нас и да се концентрираме само и единствено върху себе си. Върху хобито или върху лудата работна идея, която имаме от месеци, но все не ни остава време за нея. Правила са прости! Отидете на ново място – в близък хотел, къщата ви в провинцията, на къмпинг или у приятел. Изключете мобилния си телефон и не се разсейвайте излишно. Концентрирайте се единствено върху целта, а след 2 дни сами ще се убедите, че сте свършили не само предостатъчно работа, ами и сте се заредили с идеи за следващия такъв уикенд.


Излезте от зоната си на комфорт

Изключително важно е да излезете от зоната си на комфорт, да предизвикате себе си, за да си докажете, че нямате ограничения, който да ви спират да бъдете щастливи. Писателите ни съветват да започнем да правим нещо ново още днес. Купете си първата книга, без да четете рецензии. Резервирайте си скок с бънджи за след месец, без да мислите колко ви плаши идеята. Запишете се на корейски, дайвинг или еднодневен курс по парапланеризъм. Не е нужно да предизвиквате себе си с нещо, за което цял живот сте мечтали. Важно е да се извадите от ограниченията, в който живеете. Всяка малка промяна ще ви дава все по-голямо самочувствие, за да откриете своя икигай.

Сбъднете детската си мечта!

Колкото и странно да звучи, всички имаме несбъднати детски мечти, който сме захвърлили в миналото, заради вече „възрастното“ ни мислене. Но за много от нас, без дори да го осъзнаваме, тези мимолетни детски желания са като котва, която не ни дава възможност да отплуваме. Затова замислете се – имате ли такава невинна мечта, за която сте мислили през детството си, но така и не сте изпълнили. Например, като сте били деца, мечтали ли сте да имате домашен любимец, да тренирате баскетбол или да свирите на пиано? Тогава… Вземете си куче или котка! Започнете да тренирате баскетбол с приятели на някое игрище! Запишете се на курс по пиано! Първо трябва да си докажете, че няма детска мечта, която да не може да сбъднете, за да повярвате, че нямате ограничения и за бъдещето, за което мечтаете.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.