понеделник, август 19


10 любопитни факта за папа Йоан Павел II

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Любовта пробужда сърцата и дарява мир“ – тази мисъл ни завеща папа Йоан Павел II. Той оставя ярки следи в историята на ХХ век. Известен като папата, спомогнал за рухването на комунизма, той не спира да пътува и да се противопоставя на църковните стереотипи.

Благ, смирен и обичан, Йоан Павел II остана в сърцата на всички, които имаха възможността да живеят по неговото време. Вижте най-любопитните факти от неговия интересен живот.

1. Раждането

Папа Йоан Павел II, или Карол Йозеф Войтила е роден на 18 май 1920 година във Вадовице, Полша. Той е третото дете в семейството на полския офицер от запаса Карол Войтила и жена му Емилия. Според общинските документи, те са дребни селяни, но според други — търговци.

Братът на Войтила се нарича Едмунд. Бащата на бъдещия папа говорел перфектно немски и учил сина си вкъщи. Впоследствие, младият Карол се научава да говори немски с австрийски акцент. Майка му умира на 13 април 1929 година, а брат му Едмунд — на 5 декември 1932 година.

10 любопитни факта за папа Йоан Павел II

2. Талантите

Карол Войтила е наричан от другите „Голаджията“, защото играе център-нападетел в градския футболен отбор, съставен най-вече от млади евреи. Той е бегач на дълги разстояния и много добър скиор. Освен това много обича театъра и актьорската игра.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3 4 5
Сподели

Коментари