Любовта пробужда сърцата и дарява мир

Тази мисъл ни завеща папа Йоан Павел II. Той оставя ярки следи в историята на ХХ век. Известен като папата, спомогнал за рухването на комунизма, той не спира да пътува и да се противопоставя на църковните стереотипи.

Благ, смирен и обичан, Йоан Павел II остана в сърцата на всички, които имаха възможността да живеят по неговото време. Вижте най-любопитните факти от неговия интересен живот.

1. Раждането

Папа Йоан Павел II, или Карол Йозеф Войтила е роден на 18 май 1920 година във Вадовице, Полша. Той е третото дете в семейството на полския офицер от запаса Карол Войтила и жена му Емилия. Според общинските документи, те са дребни селяни, но според други — търговци.


Братът на Войтила се нарича Едмунд. Бащата на бъдещия папа говорел перфектно немски и учил сина си вкъщи. Впоследствие, младият Карол се научава да говори немски с австрийски акцент. Майка му умира на 13 април 1929 година, а брат му Едмунд — на 5 декември 1932 година.

10 любопитни факта за папа Йоан Павел II

2. Талантите

Карол Войтила е наричан от другите „Голаджията“, защото играе център-нападетел в градския футболен отбор, съставен най-вече от млади евреи. Той е бегач на дълги разстояния и много добър скиор. Освен това много обича театъра и актьорската игра.

3. Религията

Четири години работи като копач в каменна кариера, а по-късно и в химическа фабрика, за да не го депортират в Германия. 60 младежи са разделени на четири групи от по 15 човека, като сред тях е и Войтила. Те започват да се занимават незаконно с религиозна дейност. Тогава Карол Войтила пише пиесите Йов и Давид и превежда от гръцки Едип на Софокъл.

4. Инцидентът

На 29 февруари 1944 година е блъснат от камион след две дванадесетчасови смени в каменната кариера. Закаран е в болница и се възстановява там около две седмици — до 12 март. Когато настъпва края на Втората световна война, Войтила подновява курсовете си във факултета по теология в Ягелонския университет. На 1 ноември 1946 година е ръкоположен за свещеник.


5. Напредъкът

На 4 юли 1958 година папа Пий XII го назначава за помощник-епископ. На 38 години той става най-младият полски епископ. На 28 септември е ръкоположен за епископ от архиепископ Базияк във Вавелската катедрала, Краков. Папа Павел VI го номинира за архиепископ на Краков на 13 януари 1964 година, а на 26 юни 1967 година той вече е кардинал.

6. Изборът

Изборът на 58-годишния Войтила е неочакван. Той е първият папа от 450 години, който не е италианец, и преди избора е бил смятан за аутсайдер. Той приема името Йоан-Павел Втори. Едно от първите му пътувания е в родината – първото посещение на папа в страна под комунистическо управление.

Обиколката му укрепва сърцата и умовете на хората и допринася да бъдат посяти семената на революцията, която идва 10 години по-късно. След двама болнави предшественици той се очертава като човек на действието.

7. Папството

От началото на своето папство, което започва на 16 октомври 1978 година, Папа Йоан Павел II е направил 102 папски посещения извън Италия и над 140 в Италия. Издал е 14 енциклики и е написал 13 апостолически проповеди, 11 апостолически конституции и 41 апостолически писма. Публикувал е и две книги – „Прекрачване на прага на надеждата“ (октомври 1994 година) и „Дар и мистика: 50-та годишнина от ръкополагането ми за свещеник“ (ноември 1996 година).

Председателствал е 131 беатификационни церемонии и 43 церемонии за канонизиране. Провел е 8 консистории, при които е обявил 201 души за кардинали. От 1978 година до смъртта си Светият отец е председателствал 15 синода на епископите – 6 редовни, един извънреден и 8 специални. Има 38 официални визити, 650 аудиенции и срещи с държавни глави и 212 аудиенции с министър-председатели.


8. Атентатът

На 13 май 1981 година на площад „Св. Петър“ във Ватикана папата е прострелян и тежко ранен от Мехмет Али Агджа, активист на организацията „Сивите вълци“. Той е уцелен четири пъти и претърпява загуба на голямо количество кръв, но според него Света Богородица го спасява. Той оцелява и се възстановява от покушението.

Агджа е задържан незабавно и по-късно осъден на доживотен затвор от италианския съд. По молба на папата Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи. За участие в атентата е задържан и българинът Сергей Антонов. През 2002 година папа Йоан-Павел ІІ идва на посещение в България и при срещата си с президента Георги Първанов открито заявява, че никога не е вярвал страната ни да е замесена в атентата срещу него.

9. Болестта

Физическият му упадък започва през 1994 година. Болестта на Паркинсон и артритът започват да подкопават силите му. Целият свят проследява бавното влошаване на здравето му. Той претърпява тежка операция на тазобедрената става през април 1994 година, а по време на пътуване във Франция през 1996 година припада.

Папата обаче продължава да пътува много. Той е наблюдаван от телевизионните камери до смъртта му, излъчвана почти пряко в ефир на 2 април 2005 година и породила огромни прояви на преклонение към него на площад Свети Петър.

10. След смъртта

От 1 май 2011 покойният папа Йоан Павел ІІ е вече наричан „блажен“. Католическата процедура се извършва по ускорени срокове. Това е и първата стъпка към обявяването на папата-поляк за светец.

От решаващо значение за блаженството в рекорден срок е чудотворното изцеление на френската монахиня Мари Симон-Пиер. Нейното възстановяване от болестта на Паркинсон след като се моли за намесата на покойния папа, няма медицинско обяснение, според Ватикана. Изцелението е потвърдено като чудо само шест месеца след смъртта на папата през 2005 година.

Второто чудо се казва, че е настъпило на 1 май 2011 година в нощта на церемонията по беатификацията на Йоан Павел II на площада „Св. Петър“ е била изцелена жена от Коста Рика.

На 27 април 2014 година, първата неделя след Възкресение Христово, папа Йоан Павел II заедно с папа Йоан XXIII на тържествена церемония е канонизиран за Светия от папа Франциск.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.