Вече над половин век легендарният съветски автомобил LADA се движи по пътищата на Стария континент. А и не само тук… Любима кола в бившия източен блок, LADA е най-масовият автомибил, произвеждан от руската индустрия.

Основите на марката са поставени 4 години преди появата на първия автомобил на поточната линия, а някои от онези първи произведени модели сигурно все още се пазят ревностно от своите собственици с нотка носталгия. Днес ще се разходим из миналото и настоящето на LADA с 10 любопитни факта за тези култови автомобили.

1. Началото

На 20 юли 1966 година правителството на тогавашния СССР издава постановление за построяване на нов автомобилен завод. След оглеждане на подходящи места е избран руският град Толиати. Още на 15 август същата година шефът на FIAT Джани Аниели подписва договор със съветското Министерство на автомобилната промишленост за оборудване на автомобилен завод с пълен производствен цикъл, като италианците трябва да доставят техническо оборудване и да обучат персонала. Така се поставят основите на АвтоВАЗ, компанията създала популярните навремето и у нас автомобили LADA. Макар планът да бил заводът да се изгради за 6 години, обектът е завършен доста по-рано – само за 3 години и половина. А първите автомобили от поточните линии започват да излизат на 18 април 1970 година.


2. Жигули или FIAT?

Първите автомобили ВАЗ 2101 Жигули силно напомняли на FIAT 124, макар да били асемблирани изцяло от части руско производство. Година по-късно от завода излиза и 100-хилядният автомобил с марката ВАЗ. До 1973 произведените автомобили достигат 1 милион. За цялата си история заводът на АвтоВАЗ в Толиати е произвел над 28,5 млн. автомобила от 40 модела. Сред най-успешните за компанията модели са именно „Жигули”, както и ВАЗ 2106, реализирали по над 4 милиона екземпляра от всеки модел. Излязлата през 80-те години на миналия век Лада Самара пък надхвърля 5 милиона продажби. Легендарният джип Лада Нива (сега познат като Lada 4×4) пък, отдавна прехвърли 2 милиона продажби.


3. Заводът в Толиати

Заводът на АвтоВАЗ в Толиати има собствен научно-технически център, където се минава пълният цикъл по създаване на даден модел – от идеите, през макети, прототипи и подготовка за серийно производство. Заводът е затворил пълния цикъл на автомобилното производство – от металургично, през пресоване, производство на пластмасови детайли, електроника и електрически системи, шасита, двигатели, скоростни кутии и т.н. През 2008 алиансът Renault-Nissan придобива основния пакет акции на АвтоВАЗ, а руската фирма с нейните производствени мощности е най-големият производител в страната и един от най-големите производствени центрове на френско-японския алианс в света. Днес АвтоВАЗ е единственото подразделение на алианса, произвеждащо модели от 4 марки – Lada, Renault, Nissan и Datsun. Актуалната гама на самата LADA включва общо 20 модела и модификации, като сред бестселърите са Lada Vesta и XRay, които са в топ 20 по продажби на руския автомобилен пазар.

10 интересни факта за руската класика LADA

4. LADA и европейският пазар

Руският автомобилен производител АвтоВАЗ прекрати продажбите на LADA на пазарите в Европейския съюз. Към 2019 г. моделите на руснаците се предлагат в България, Германия, Австрия, Литва и Унгария. Причините за изтеглянето от европейския пазар са в по-строгите екологични изисквания. Дотогава ЕС бе постановил средни нива на въглеродни емисии от 120 грама на км, като моделите на LADA ги покриват. От 2020 г. обаче нормата 95 г/км, а за руснаците се оказа крайно нерентабилно преработването на агрегатите към изискванията. Междувременно обаче руснаците продължават да работят с партньорите си от Renault-Nissan за нов глобален модел, с който обещават да се завърнат на пазара в Европа.


5. Лада Нива

Още с първата си поява ВАЗ 2121 – познат като Лада Нива, предизвиква сериозен интерес, но той е донякъде охладен от цената: 9000 рубли. Това е с 1700 рубли повече от най-скъпия модел на ВАЗ по онова време, и съвсем близо до цената на Волга. През 1979 заради съществуващите, макар и непризнавани от никого икономически затруднения на СССР, цените на всички автомобили се увеличават: Нива вече е 11 000 рубли, а Волга ГАЗ 24-02 достига 14 000. Към 1983 г. цените се връщат малко надолу и Нива е вече 10 300 рубли. По онова време средната месечна заплата в СССР е 188 рубли, тоест колата струва 55 месечни заплати. За сравнение днес наследникът на Нива, LADA 4Х4, струва около 500 000 рубли, или около 11 средни заплати.

6. От Жигули към Лада

Любопитни са и фактите за имената. Жигулѝ (в България често наричана разговорно Жигу̀ла) е търговска марка на АвтоВАЗ, използвана в миналото. Името е избрано в чест на Жигульовските възвишения край бреговете на средното течение на река Волга. Автомобилите от първата фамилия (ВАЗ-2101, ВАЗ-2102, ВАЗ-2103, ВАЗ-2106) се продават на вътрешния пазар на СССР, както и на външните пазари, под търговското наименование Жигули. Тъй като обаче в редица европейски страни думата „жигули“ потребителите асоциират със съмнителното понятие жиголо, то на външните пазари марката скоро е променена на LADA (съответно експортните ВАЗ-2101, ВАЗ-21011, ВАЗ-2103, ВАЗ-2106 стават Lada-1200, Lada-1300, Lada-1500, Lada-1600 по обема двигателя в cm³). Това наименование обикновено се асоциира с търговския знак на завода ВАЗ – стилизирано изображение на древна речна платноходка – ладия. Лада е и богинята на красотата и семейството, а и символ на красивото и модата. Така името претърпява интересна метаморфоза и от нецензурно и смущаващо, става символ, будещ асоциации с емблемата на завода ВАЗ – речна платноходка (ладия) и едновременно с това, за модерност и удобство.


7. Нива или Н.И.В.А?

Има и много любопитни истории около името и модела НИВА. Името не идва от думата „нива“. Въпреки че е съвсем подходящо за автомобил, предназначен за селскостопанските райони на Съветския съюз. Но Пьотър Прусов, един от двамата главни конструктори на ВАЗ 2121, разкрива истинската причина да изберат точно тази дума. В нея са инициалите от имената на неговите и на колегата му Владимир Соловьов деца (съответно Наталия и Ирина, и Вадим и Андрей). Запазено е листче, на което се вижда как конструкторите са експериментирали с имената и са проверявали как биха звучали и на други езици.

10 интересни факта за руската класика LADA

8. Кой кого: LADA или Suzuki?

Една доста популярна в Русия легенда твърди, че през 80-те години на миналия век от Suzuki черпили вдъхновение от Нива, за да създадат своето Еscudo/Vitara. И даже били дарили специална грамота на главния конструктор Прусов като „кръстник“ на техния модел. Това е именно легенда – двата модела силно се отличават, дори като концепция. Японската е на рама, докато съветската ползва самоносеща конструкция. В този смисъл ВАЗ-2121 действително може да претендира, че е първият от така модерните днес кросоувъри.


9. Когато Брежнев каза „Да!“

Твърди се, че Леонид Илич Брежнев е бил сред първите тест пилоти на Лада Нива. Генсекът на КПСС бил запален любител на автомобилите и според някои източници имал колекция от 68 машини. След като прототипът на бъдещата Нива бил тестван от министъра на автомобилната промишленост Александър Тарасов, дошъл ред и самият Брежнев да го пробва. За ужас на охраната си, Леонид Илич отпрашил с колата в неизвестна посока. Върнал се след час, излязъл от колата, ударил с длан по капака и отсякъл: „Правете я!“. Изпитания също така са се провеждали срещу Land Rover. Петнайсетте тестови прототипа първо били пратени на 4000-километров преход в зимни условия по Уралските планини, а след това – на 13 000 километра посред лято в степите на Средна Азия. Успоредно с прототипите за сравнение се тествали УАЗ-469Б, ЛуАЗ-696, ИЖ-14, а също и вносни Range Rover и Land Rover 88. Бъдещата Нива издържала съпоставката добре и на 31 юли 1977 бил подписан указът за начало на производството.

10. С LADA в студ и лед

Тази машина на времето – LADA, е стигала до Северния полюс и почти до Еверест. През 1998 г., като част от експедиция, една Нива на собствен ход се изкачва до базовия лагер под Еверест, на височина 5300 метра. Година по-късно се изкачва и на 5762 метра, прекосявайки тибетското плато. Но най-забележителното ѝ приключение е друго: пак през 1998 една Нива, спусната с хеликоптер върху полярните ледове, успява да стигне до Северния полюс. Служила е 11 години и на Антарктида, на антарктическата станция „Белингсхаузен“, между 1990 и 2001. Днес този автомобил е изложен в музея на ВАЗ в Толиати. Ценят я и в Холивуд. Нива е участвала в множество американски и западноевропейски филми – „Робокоп“, „Златното око“, „Един свят не стига“, „Никита“, „Час пик 3“, „Мисията невъзможна“, „Непобедимите 3“ (сниман и в България). А в хита „Невероятният живот на Уолтър Мити“ (с Бен Стилър) Нива изигра една от главните роли.

За финал – LADA днес:

Автомобилите LADA си остават най-обичани и най-продаваните в Русия, както сред новите леки автомобили, така и втора употреба. През последните 12 години, за които има данни за продажбите на нови автомобили и лекотоварни автомобили от Асоциацията на европейските предприятия, автомобилите LADA заемат първата линия по обем на продажбите, понякога изпреварвайки двойно чуждестранните конкуренти.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.