10-те най-известни картини на Пабло Пикасо

Пабло Пикасо безспорно е един от гениите на ХХ век, с изключително характерен стил, който трудно може да бъде сбъркан. Роден е на 25 октомври 1881 година в Малага, Испания.

Рожденото му име е Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Криспиниано де ла Сантисима Тринидад Мартир Патрицио Руис и Пикасо. Получава първите си уроци по рисуване от баща си, който също е художник.

Учи в Академията за изящни изкуства в Барселона, след което записва висше образование в Кралската академия в Мадрид, но напуска през първата година от следването си. През 1900 г. Пикасо се установява в Париж, където прекарва по-голямата част от живота си.

Пикасо се е женил два пъти и има четири деца от три жени. Известен е с афинитета си към по-младите любовници. Умира на 8 април 1973 година на 92-годишна възраст.

Творчеството на Пикасо обикновено се разделя на няколко периода – син (1901-1904) – картините от този период изобразяват акробати, арлекини, хора на изкуството; розов (1905-1907) – в картините му доминират керамичните цветове и земните тонове. През 1907 г. Пикасо полага основите на кубизма.

Той е признат за най-добрия художник за последните 100 години, за най-скъпия и за най-крадения художник в света.

10. „Момиче върху топка“

10-те най-известни картини на Пабло Пикасо

Картина от „розовия“ период на Пабло, която той рисува през 1905 година. „Момиче върху топка“ е първата от класическия период в творчеството на художника. Почти цялото платно е заето от две фигури: слаба гимнастичка репетира цирков номер, балансирайки на топка и мощен атлет, който си почива.

9. „Любителка на абсент“

10-те най-известни картини на Пабло Пикасо

„Любителка на абсент“ е една от най-аплодираните картини на художника, която той рисува през 1901 година. Основен мотив е модната по онова време високоалкохолна напитка абсент, която често се асоциира с френските артисти и писатели от края на XIX и началото на XX век. И нищо чудно – от една година Пикасо вече живее във френската столица Париж. Там започва да твори в сини краски и тъмнолазурни оттенъци. Тези картини са характерни със своята изящност и тъга – „Стaрият евреин“, „Бедняци на морския бряг“, „Любителката на абсент“.


8. „Госпожиците от Авиньон“

10-те най-известни картини на Пабло Пикасо

„Госпожиците от Авиньон“ е една от най-известните картини на Пикасо. Той я рисува във Франция, като създава над сто подготвителни скици. Започва я в края на 1906 г. и я завършва през лятото на 1907 г. Първоначалното име е „Философски бордей“, впоследствие променено на „Госпожиците от Авиньон“ – име, предложено от писателя Андре Салмон. Картината често е определяна като революционна, повратна точка в развитието на модерното изкуство. С нея са поставени основите на кубизма.

7. „Тримата музиканти“

10-те най-известни картини на Пабло Пикасо

Пикасо рисува картината „Тримата музиканти“ през 1921 година в стил кубизъм. На нея са изобразени три фигури – на палячо, трагик и монах. Всъщност това са самият Пикасо и двама негови близки приятели – поетите Макс Якоб и Гийом Аполинер. Якоб решава да стане монах и затова е изобразен като такъв. Гийом Аполинер умира от испански грип през 1918 година. Със същото име има и друга картина на Пикасо от същата година и със същите персонажи. Тя се намира във Филаделфийския музей на изкуствата.

6. „Алжирски жени“ (Версия „О“)

10-те най-известни картини на Пабло Пикасо

В продължение на 2 години (1954-1955) Пабло рисува 15 картини от серията „Алжирски жени“, маркирани по азбучен ред от А до О. Така художникът пресъздава своето възхищение по френския романтик Йожен Дьолакроа. Последната, 15-та версия на художника е една от най-скъпите негови картини – през 2015-а, тя беше продадена на търг за внушителните 179 365 000 долара. „Алжирски жени“ е смесица от абстракция и реалистично нарисувани шаржове и показва четири жени с голи гърди. Смята се за абсолютния шедьовър на Пикасо.

5. „Герника“

10-те най-известни картини на Пабло Пикасо

„Герника“ е името на световноизвестното живописно платно на художника, нарисувано през май 1937 г. по поръчка на правителството на испанската република за испанския павилион на Световното изложение в Париж същата година. Като приема да изпълни поръчката, в първите дни на 1937 г. Пикасо я свързва с темата „Художникът и ателието му“. Скоро обаче, научавайки за унищожителните бомбардировки над Герника, той изоставя първоначалната тема. Пикасо започва да рисува картината на първи май, денят-символ на световната работническа класа. На този ден рисува първите 6 ескиза, които поставят началото на произведението.


4. „Дора Маар с котката“

10-те най-известни картини на Пабло Пикасо

Портретът на Теодора Маркович (Дора Маар) – муза и любовница на Пикасо, е нарисуван през 1941 г. Дора позира за безброй портрети на Пикасо и на повечето от тях е сериозна. Прочут със своя егоцентризъм и жестокост, Пикасо знае слабите места на жените си и често злоупотребява с тях. По време на връзката им Дора активно участва в творчеството му. Всички картини, които Пикасо ѝ подарява, тя пази като спомен от него до смъртта си през 1997 г. и никога не продава и една от тях. Животът ѝ завършва в къщата в Прованс, която Пикасо купува за нея. Официално връзката им приключва през 40-те години, когато Пикасо вече има нова любов – Франсоа Жило. През 2006 година картината беше продадена на търг за фантастичните 95.2 милиона долара.

3. Le Rеve („Сънят“)

10-те най-известни картини на Пабло Пикасо

Създадена през 1932 година, това е една от най-известните картини на Пикасо, изобразяваща любимата му Мари Терез Волтер, спяща на червен стол. От връзката му с Мари-Терез се ражда дъщеря му – Мария де ла Консепсион. Пабло Пикасо категорично отказва да се разведе със съпругата си Олга заради нея, тъй като не желае да дели вече натрупаното си богатство. Разделят се без развод. Платното е считано за едно от най-еротичните произведения на Пабло.

2. „Гола жена, бюст и зелени листа“

10-те най-известни картини на Пабло Пикасо

Картина от 1932 година, на която е изобразена любимата на Пикасо Мари – Терез Валтер, с която се запознава през 1927 година. През 1935 година Мария-Терез ражда на художника дъщеря Майя. Още едно платно на Пабло, счупило рекордите по продажби – 106.5 милиона долара на търг през 2010 година. Дотогава произведението не беше показвано пред широка публика повече от 50 години, поради което дълго време платното беше смятано за безвъзвратно изгубено.

1. „Момче с лула“

10-те най-известни картини на Пабло Пикасо

Едно от най-емблематичните произведения на Пабло Пикасо. Художникът рисува „Момче с лула“, когато е на 24 години, малко след като се установява в Монмартър в Париж. Тя е една от първите платна от розовия му период и може би най-качествената от тях. Картината изобразява работещо момче, което държи лула в лявата си ръка. Разсеяният му поглед се рее нейде в пространството, а неговата мистериозна осанка е коронясана с гирлянд от рози. На стената зад него от двете му страни има два букета с цветя. През 2004 г. платното „Момчето с лулата“ бе продадено за рекордните 104 милиона долара.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *