Евтини самолетни билети

Майк Тайсън е най-младият шампион по бокс в тежка категория и първият, който е едновременно шампион и на трите боксови федерации.

Търпи първата си загуба като професионален състезател чак в 38-мия си мач. Участва в най-епичния и най-странния момент в историята на бокса, захапвайки ухото на противника си два пъти, за което е дисквалифициран, а лицензът му на професионален боксьор е отнет за година и половина.

Спортната му кариера приключва през 2005 година след 58 мача, с 50 победи, 45 от които с нокаут. Още любопитни факти за великия боксьор ще откриете в следващите редове.


1. Родителите

Майка му е Лорна Мей Тайсън. Според акта му за раждане, баща му е Пърсел Тайсън. Пърсел е ямаец, който се жени за Лорна, след като двамата се срещат в Ню Йорк. Бракът им обаче не продължава дълго, а децата им така и не се запознават с него. Лорна твърди, че биологичният им баща е Джими Къркпатрик – алкохолик, сводник и комарджия.

2. Раждането

Майкъл Джерард Тайсън е роден на 30 юни 1966 година в Бруклин, Ню Йорк. Има по-голям брат Родни и сестра Дениз. Дениз умира от удар през 1991 година, а майка му си отива от рак, едва когато момчето е на 16.

3. Детството

Когато е на 7, е изнасилен от непознат мъж, който го пресреща на улицата. Майк е пухкаво дете с очила и говорен дефект, което става лесна мишена за хулиганите от квартала.

Един от тях опитва да вземе обяда му, пребива го и хвърля очилата му в резервоара на близко стояща кола. След като пораства и развива боксовите си умения, Тайсън си разчиства сметките с част от децата, които са го тормозели.


4. Гълъбът

Когато е на 10 години, след поредния взлом, той се оказва с пачка пари в джоба си. Похарчва 100 долара, за да си купи кафез пълен с гълъби, местейки някои от тях на покрива. Други момчета обаче се опитват да му ги откраднат. Това е и повратната точка в живота му.

Един от похитителите откъсва главата на любимия му гълъб. Тайсън е разярен и го поваля на земята с един удар. Репутацията му бързо се разнася в квартала и само на 11 години, пълничкото момче вече е уличен главорез, който обожава гълъби. На 12 вече има 38 задържания и го пращат във възпитателно училище. Там се запалва по бокса и среща най-великия боксьор на всички времена – Мохамед Али.

5. Белият баща

Тайсън има мощ и талант, но ги пропилява на улицата. Докато не се появява Константино “Кас” Д’Амато – бивш боксьор, преквалифицирал се в треньор, физиотерапевт и психолог за прохождащи боксьори. Виждайки го да раздава юмруци, Кас е убеден, че пред него стои бъдещият световен шампион.

Треньорът взима детето под крилото си, учи го на бокс и му показва какво е семейство. Майк дори се мести в дома му след смъртта на майка си. Д’Амато се оказва прав за способностите на Тайсън, но така и не вижда успехите му с очите си. Умира внезапно няколко месеца преди Майк да се превърне в най-младия световен шампион в историята на тежка категория.

6. Тактиката

Тайсън намира своя уникален стил – появява се на ринга без музика, без халат, в обикновени бели шорти и с обути на бос крак кецове. Тактиката му също е необичайна – “peekaboo” – състои се главно от много бързи движения на краката и прецизна защита с последователно закриване на лицето.

Любимата му комбинация е дясно кроше, което първо удря тялото на противника, а след това и брадичката му. Не е много висок, но притежава изключителна експлозивност, отлична скорост и добре премерени удари.

7. Прякорите

Първият му прякор е “Феята”, заради пискливия му глас. Но как някой, повалящ противниците си с един удар може да носи такъв псевдоним? Списанието “Sports Illustrated” го слага на корицата на януарския си брой, лепвайки му прякора “Детето динамит”.

Това звание бързо е изместено, когато на 19 години Майк става световен шампион и мачовете му траят не повече от три-четири рунда. Динамитът избухва, за да се родят “Най-лошият човек на планетата“ и “Железният”.

С новите прякори идва и новият стил на боксьора – излиза на ринга с черни гащета, черни обувки и намръщена физиономия. Това му амплоа му носи победи, още преди да се е качил на ринга.


8. Затворът

През 1991, когато е на 25, е обвинен в изнасилване от бившата Мис Америка – 18-годишната Дезире Уошингтън. Въпреки твърденията му, че тя се е качила по свое желание с него в хотелската му стая и са правили доброволен секс, той е осъден на 6 години затвор. Излежава 4 от тях.

По време на престоя си в затвора чете литературните творби на Мао Дзъдун и приема исляма и името Малик Абдул Азиз. Противно на очакванията, не се сбива нито един път, докато излежава присъдата си.

9. Жените

Голямата слава му носи и голямо внимание от страна на жените. Първият му брак е с актрисата Робин Гивънс през 1988 година, но приключва точно след година. Вторият идва през 1997 година с педиатърката Моника Търнър. Тя го дарява с две деца, а бракът им приключва шест години по-късно. Тайсън има и други деца от извънбрачни връзки.

Поддържа отношения с Лакия Спайсър. През 2008 тя му ражда дъщеря. През 2009 година, една от дъщерите му умира при нелеп инцидент. 4-годишното момиченце се омотава в кабел на фитнестренажор и се задушава. Няколко месеца след инцидента, Майк и Лакия се женят в хотел Хилтън в Лас Вегас. През 2011 година тя ражда синът им Мароко.

10. Татуировките

Решава да изрисува лицето си в разгара на кариерата си и една седмица преди двубоя с Клифърд Етиен. Татуировката представлява военен символ на племето маори. В този ден Майк не се появява на тренировка и треньорът отива да провери дома му.

Когато вижда лицето му, треньорът заявява на Тайсън, че няма да се бие, защото татуирайки се, е влошил здравето си. Специалистът дълго време разговаря с боксьора и разбира, че той е направил татуировката умишлено, защото считал, че не е подготвен за битката и решил да я избегне по този необичаен начин.

Мачът е отложен с една седмица, а когато излизат на ринга, Майк нокаутира опонента си още в първия рунд. Боксьорът носи по тялото си още образите на Мао Дзъдун, Че Гевара, Артър Аш.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.