Евтини самолетни билети

В бой не се е прикривал с ръце, а ги оставял да висят до тялото му. Стилът му бил неповторим, просто танцувал около своя противник. Летял като пеперуда, но жилел като пчела.

Освен с трите си титли в тежка категория, е познат и като един от най-значимите борци за правата на афроамериканците в САЩ. През 1999 година “Sports Illustrated” и BBC го обявяват за “Спортист на века”.

Той е великият и неповторим Мохамед Али и днес трябваше да празнува своята 80-та годишнина. Ето най-любопитните факти, които научихме за него.


1. Корените

Има афроамерикански и ирландски корени. Прадядо му – Абе Грейди, е ирландец, който емигрира в САЩ и се установява в Кентъки през 60-те години на XIX век. Жени се за освободена робиня.

2. Родителите

Баща му – Касиус Марселус Клей, се занимава с изработване на табели, а майка му – Одеса О’Грейди работи като домашна помощница.

3. Раждането

Мохамед Касиус Марселус Клей-младши е роден на 17 януари 1942 година в Луисвил, щата Кентъки. Има по-малък брат – Рахман.


4. Името

Кръщават го Касиус Клей – в чест на бял фермер и аболиционист от XIX век, освободил, образовал и осигурил препитание на 40 роби, наследени от неговия баща.

5. Боксът

Али започва да се боксира, когато е на 12 години. Причина става кражбата на червено-белия му велосипед “Schwinn”, който си купува с припечелени от него пари. След като съобщава за това на полицая Джо Мартин, казва, че ще спука от бой този, който го е направил. Получава отговора: “Преди да набиеш някого, първо трябва да се научиш как се прави това.” Оказва се, че полицаят обучава млади боксьори. Предлага на Касиус да дойде на тренировките. Шест седмици по-късно той печели първата си аматьорска битка. Когато се изправя срещу опонента на ринга си, си казва: “А, значи ти си този, който ми открадна колелото!” Това била неговата мотивация за победа.

6. Промяната на името

След победата си над Сони Листън в битката за титлата “световен шампион в тежка категория”, през 1964 година потвърждава информацията, че е станал член на организацията “Нация на исляма”. Вдъхновен от Малкълм Икс, променя “робското” си име на Касиус Икс, а малко след това получава и новото такова – Мохамед Али. Боксьорът твърди, че това е най-важната промяна в живота му, а името, което си е избрал, означава “обичан от бог”.

7. Отказът

През 1966 година е привикан в армията. Той отказва с мотива, че няма причина да води война с виетнамците. Това води до ареста му и по-късно до забрана да се боксира в САЩ. Продължава с мачовете в чужбина, но през 1967 година паспортът му е анулиран, а титлите и лиценза му на професионален боксьор са отнети. Световната му титлата му е подарена на Джо Фрейзър. Тогава Али се издържа от речи против войната, които изнася в колежи и университети из всичките щати. През 1971 година Върховният съд на САЩ му връща лиценза.


8. Браковете

Мохамед Али има зад гърба си четири брака и е баща на девет деца. Жени се за първи път през 1964 година за сервитьорката Сонджи Рой, месец след като се запознават. Но тя отказва да спазва мюсюлманските обичаи и бракът им оцелява по-малко от 2 години. Година след раздялата им, Мохамед се жени за 17-годишната Белинда Бойд. След сватбата им тя сменя името си на Калила Али и му ражда 4 деца. Но боксьорът се влюбва лудо в актрисата Вероника Порше и се жени за нея тайно през 1974, докато все още е женен за Калила. Вероника му ражда две дъщери – Лейла и Хана. Днес Лейла е световен шампион в женския професионален бокс. През 1986 година се жени за приятелката си от детството – Йоланда Уилямс-Лони. Тя не успява да му роди дете и двамата осиновяват момче на 5 месеца – Асад Амин. Двамата остават заедно 30 години – до смъртта на Мохамед Али.

9. Болестта и смъртта

През 1984 година открива, че страда от Паркинсон. Неврологичното заболяване кара мощните му ръце бавно да отслабват и да треперят. Но това не успява да сломи борбения му дух. Той посвещава времето си на различни благотворителни каузи. През 1998 година започва да работи с актьора Майкъл Джей Фокс, който също е болен от Паркинсон, за да повишават информираността за заболяването и да помагат с финансирането на намирането на лек. Али умира на 3 юни 2016 г. на 74 години във Финикс, а причините са последици от респираторно заболяване, свързано с болестта му.

10. Цифрите

Той е първият боксьор печелил шампионата в тежка категория 3 пъти поред. Успява да защити тази титла цели 19 пъти. Наследството му в бокса е огромно – 57 победи, от които 37 с нокаут и 5 загуби. През 1990 година е приет в Залата на славата на бокса, а 15 години по-късно получава най-високата гражданска чест от президента Буш за целоживотен принос – “Президентски медал на свободата”. През 2012 година символично е обявен за “крал на бокса”. За него са написани 33 книги, както и 6 комикса. Заснети са и 11 игрални и 3 документални филма.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.