Венеция е един от най-романтичните градове в света. Красив и изящен, този пълен с емоции град приканва милионните си посетители със своята гостоприемност, изтънчен стил и незабравима история.

Насладете се на най-приятните кътчета, които задължително през живота си трябва да видите.

От старинни сгради, до музеи на изящните изкуства – последвайте ни на една своеобразна разходка из известните и не до там известните места, на които всеки един посетител на водния град трябва да се наслади.


10. Часовниковата Кула на Сан Марко

Това е един от най-оригиналните строежите от началото на венецианската ренесансова архитектура. Часовниковата кула на маврите е една от най-известните архитектурни забележителности във Венеция, тя стои като триумфална арка, която води към главната търговска улица на града, древна Мерцериа.

9. Националният исторически музей

10 места, които задължително трябва да посетим във Венеция

Намираща се във Фонтего деи Турчи, на Канале Гранде, тази важна научна институция е домакин на разнообразие от колекции и голяма библиотека. Нейната мисия включва изследвания и мониторинг на Венецианската лагуна и нейните фауна.

8. Музеят на дантелата, остров Бурано

Изложбата на първия етаж на музея документира изкуството на дантелата във Венеция от 16-ти до 20-ти век с над двеста редки и ценни примера. След присъединяването му към кръга от граждански музеи на Венеция през 1995 г., днес това музейно пространство показва не само дантела със забележителна стойност, а също така предлага възможност да наблюдавате работния процес по изработване на съвършена дантела.


7. Музеят на стъклото, остров Мурано

10 места, които задължително трябва да посетим във Венеция

Музеят се намира в Палазо Джустиниани (Giustiniani), а колекциите му са подредени в хронологичен ред в допълнение към археологическия раздел. На мецанина може да разгледате забележителни римски артефакти от 1-ви и 3-ти век пр. Хр. В музея се помещава най-голямата историческа колекция от муранско стъкло, с важни произведения, изработени между 15-ти и 20-ти век, включително световноизвестни шедьоври.

6. Музеят Палацо Мочениго

Дворецът е голяма сграда в готически стил. Той е възстановен в началото на 17-ти век. През този период е бил резиденция на Сан Стае, клон на семейството Мончениго, една от най-важните венециански фамилии. Седем от членовете на семейството са били дожи във Венеция. В музея се помещават тъкани и облекла от минали епохи. През 2013 г. музеят е изцяло реновиран и разширен, като е добавено ново крило, посветено на парфюмите.

5. Ка’Рецонико

10 места, които задължително трябва да посетим във Венеция

Музеят Ка’Рецонико е посветен на венецианския период от 18 век. Дворецът е закупен от фамилия Рецонико, след като обеднялото семейство Бон се наложило да го продаде. Музеят е отворен за посещение през 25 април 1936 г. Без съмнение той предлага на своите посетители разнообразни безценни предмети. Венеция през 18 век – епоха на разкош, прахосничество и упадък, но безспорно един от най-оживените и плодородни периоди за съвременното изкуство в Европа.

4. Библиотеката Марчана

Библиотеката е ренесансова сграда във Венеция, разположена на площад Сан Марко. В нея се помещават най-ранните, оцелели до наши дни ръкописи и една от най-големите колекции на класически текстове в света. Не трябва да се бърка с държавния архив на Република Венеция, който е разпръснат в различни части на града.


3. Археологическият музей

10 места, които задължително трябва да посетим във Венеция

Националният археологически музей е създаден през 1523 г. от кардинал Доменико Гримани. Този музей има голяма колекция от гръцки и римски скулптури, керамика, монети и камъни, датиращи от 1 век пр. Хр. Някои от археологическите колекции от музея Корер (виж т. 2) също са настанени тук.

2. Музеят Корер

Музеят Корер е завещан на град Венеция през 1830 г. от Теодоро Корер. Член на традиционно венецианско семейство, Корер е бил щателен и страстен колекционер. Той посвещава голяма част от живота си на събирането на произведения на изкуството и документи или отделни обекти, които отразяват историята на Венеция. Музеят се намира в сърцето на града и предлага на туристите да се насладят на множество от картини и невероятна архитектура.

1. Дворецът на дожите

10 места, които задължително трябва да посетим във Венеция

Дворецът на дожите е построен в готически стил, разположен на брега на венецианската Лагуна. Някога е бил резиденция на дожите и център на венецианската управа, днес е дестинация номер едно за туристите на града. Със спиращата си дъха архитектура, дворецът засвидетелства за славната история на Република Венеция.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *