Лионел Меси несъмнено се нарежда сред най-добрите футболисти за всички времена. Талантът му е огромен, но още по-огромни са волята, отдадеността, постоянството и сърцето му.

Благодарение на тях, от дете с физически и психически проблеми, произлизащо от бедно семейство, той се превръща в един от най-награждаваните и богати спортисти в света. Титлите и рекордите му са толкова много, че можем да ги изреждаме с дни, но се постарахме да проследим живота му в 10 любопитни факта.

1. Корените

Футболистът има каталунски корени. През 17-ти век предшествениците му са се преместили от Теруел. Прадядото на Меси се е казвал Рамон Перес Лобера, роден през 1859 година. Внучката на Рамон била Роса Мария Перес Матио. Тя емигрирала в Аржентина, където се жени за Еузебио Меси Баро. Техният син е бащата на Лионел Меси.

2. Семейството

Бащата на Лео, Хорхе Меси, е металург, а майка му, Селия Мария, е чистачка, когато ѝ оставало свободно време от домакинската работа. Двамата са страстни любители на футбола. Женят се по време на Световното първенство през 1978 година и отлагат медения си месец заради срещата между Аржентина и Бразилия.

Хорхе Меси съчетава работата си с треньорство в аматьорския отбор “Грандола”. Когато на 24 юни 1987 година на бял свят се появява Лионел Андрес Меси Кучитини, най-силното желание на Хорхе е той да стане велик футболист. Същото си пожелава и за по-големите си синове: Матиас и Родриго. Покрай трите момчета расте и сестра им – Мари Сол.

3. Бабата

В такова футболно семейство и с двама по-големи братя, Меси развива любов към топката още от съвсем малък. На 4 годинки започва да играе в клуба, където баща му е треньор. Но най-голям принос за кариерата му има неговата баба – Селия Оливейра Кучитини. Тя също е запален футболен фен, води внуците си на тренировки и кара родителите да купят първите бутонки на талантливото момче. За жалост, Селия умира, когато Лео е на 10 години. Оттогава, той посвещава всеки свой успех и гол на любимата си баба.


4. Синдромът

Въпреки неоспоримия си талант, Меси няма много приятели и рядко говори със съотборниците си. В час почти не говори и моли съучениците си да задават въпроси вместо него на учителите. Някои от тях дори смятали, че момчето не може да говори. И всичко това не е, защото малкият е изключително срамежлив.

На осем години, той е диагностициран със Синдрома на Аспергер. Това е рядко психично разстройство от аутистичния спектър. При него, страдащите изпитват значителни трудности в социалното взаимодействие и невербалното общуване, съпътствани от ограничени и повтарящи се модели на поведение и интереси.

5. Хормонът

Освен Синдрома на Аспергер, става ясно, че Меси страда и от дефицит на хормона на растежа. Това е рядка болест, която засяга 1 на всеки 7000 новородени и е свързана с нарушена дейност на хипофизната жлеза, отговорна за отделянето на растежен хормон в човешкото тяло.

Заболяването е тежко и се открива чак, когато хлапетата започват да растат. В случая на Лео се оказва лечимо чрез инжекции с хормон на растежа, които трябва да му се поставят в продължение на няколко години. Лечението струва около 1000 евро на месец и без него сега Меси е щял да бъде висок 140 сантиметра.

6. Салфетката

Въпреки ръста си, Меси вече впечатлява с умения. Сред впечатлените са и от щаба на Барселона. Отначало те имат своите колебания за привличането на младия талант заради неговия медицински проблем. А Хорхе иска синът му да играе в клуб, който е готов да поеме разходите за лечението. Интерес към Лео проявяват и от Реал Мадрид.

Решаващи се оказват действията на техническия директор на Барселона – Карлес Рехач, който взима нещата в свои ръце на един обяд. На една салфетка описва повечето условия за преминаването на Лионел в клуба, сред които и поемането на медицинските разноски. Тази салфетка се оказва един от най-важните договори за Барселона и се пази в рамка у един от присъстващите на съдбоносния обяд.


7. Името

Макар родителите му да са върли фенове на Диего Армандо Марадона, Меси е кръстен на американския певец Лионел Ричи, когото Селия много харесвала. Когато заминава в Испания, за да играе за Барселона, медиите в Аржентина забравят за него. Първата повиквателна за националния отбор той получава за състава до 20-годишна възраст. В страната обаче не са сигурни как се казва футболистът и изпращат повиквателна до Лионел Мечи.

Прозвището на Меси е “La Pulga” – “Атомната бълха”. Наричат го още Марадонита и Месидона.


8. Думата

През февруари 2013 година в испанския речник официално е добавена нова дума – “Inmessionate”. Тя означава “перфектният начин да играеш футбол, неограничена способност да се самоусъвършенстваш”, “описва най-добрия играч на света”.

9. Любовта

Меси намира своята идеална половинка още като малко дете в родния си град. С Антонела Рокусо се познават от детските си години, тъй като тя е братовчедка на най-добрия му приятел. Израстват в Росарио, но съдбата ги разделя, само за да ги срещне по-късно в най-подходящия момент. Когато Меси е на 20 години и е вече утвърден и известен играч на Барселона, любовта им пламва с пълна сила и оттогава двойката е неразделна. През 2017 година вдигат пищна сватба в родния си град. Горди родители са на три момчета – Тиаго, Матео и Чиро.

10. Благотворителността

Меси е не само велик футболист, но и велик човек. Още на 20 години основава фондация за подпомагане на образованието и достъпа до качествено здравеопазване на “специални” деца. Плаща операции в Испания, построява детска болница в родния си град. Финансира специализации на местните лекари в Каталуния, особено за онези в областта на раковите заболявания.

Той е посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Също така подпомага хора с различни форми на аутизъм. Левият му крак е използван за направата на златна реплика от японския златар Гинза Такана, тежаща 25 килограма. През март 2013 година “златният му крак” е продаден за 5 милиона долара, които отиват в помощ на пострадалите от земетресението и цунамито в Япония през 2011 година.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *