Нов месец, нови емоции, нова празна дъска с 31 листа, които да запълним с емоции. Природата се събужда. Живот кипи навсякъде около нас.

Единственото, което трябва да направим е да се събудим и да се хвърлим с всички сили в него.

А какво по-хубаво от това първият ден от новия месец да започва с празник – без значение дали в почит на труда, цветята, гирляндите или конституцията. Ето как в различните страни по света отбелязват идването на месец май.

10 държави, които празнуват на 1 май1. Хавай
Луау – празник на гирляндите

Луау е празник (парти), които може да се организира по различни поводи, а на Хаваите на 1 май е празникът на гирляндите. Традицията повелява, че на този ден се изпълнява традиционния народен танц хулу, пеят се песни, организират се панаири, конкурси за красота и навсякъде се плетат гирлянди от цветя. Огърлици от орхидеи, жасмин и други ярки и ухаещи цветове се връчват и на всички, пристигащи на острова гости.

10 държави, които празнуват на 1 май2. Сицилия
празник на цветята Флоралия

По време на пролетния карнавал улиците на града се изпълват с фигури, направени от цветя, най-вече карамфили. Сицилия пази традицията да чества на този ден богинята на цветята Флора. Жителите на острова берат полски цветя – макове, маргаритки, жълтурчета, които според вярванията носят щастие. Много младежи вземат важното решение да поискат ръката ѝ и предложат сърцето си на любимата девойка, като закачат на вратата ѝ зелено клонче. Ако девойката вземе клончето, ще има сватба.

10 държави, които празнуват на 1 май3. Франция
празник на момината сълза

Във Франция денят на момината сълза е истински празник с история, идваща още от XVI век, когато на 1 май Шарл ІХ раздал на дамите от двора букетчета от момини сълзи и пожелал това да се повтаря всяка година на този ден. Потърсете сред цъфналите момини сълзи стръкче с 13 бели камбанки, за да бъде късмета с вас през цялата година.


10 държави, които празнуват на 1 май4. Финландия
студентски празник

Във Финландия студентският празник, наречен Ваппу, се отбелязва на 1 май. В този ден абитуриентите получават студентска фуражка, символизираща прехода към живота на възрастните. Празникът започва още на 30 април с поздрав, отправен към младежите от президента на страната. В Хелзинки те излизат да купонясват направо на улицата, като поставят специална 85- сантиметрова студентска фуражка на главата на насапунисаната статуя на Хавис Аманда.

10 държави, които празнуват на 1 май5. Англия
May Day

На 1 май в Англия трябва да се танцува много и да си облечен пъстро. Освен традиционни национални носии, хората обличат и костюмите на известния местен персонаж Зеления Джак. С особена почит е майското дърво, олицетворяващо мъжкото начало. Най-често това е най-обикновен дървен стълб, който хората окичват с разноцветни ленти и гирлянди. Около него се танцува. Хората са хванали големи разноцветни ленти, които се спускат от върха на стълба. Това символизира сътворението на света.

10 държави, които празнуват на 1 май6. Германия
Валпургиева нощ

В германската средновековна митология Валпургиевата нощ е празник на вещиците, които заедно с други нечисти сили се събират на деня на Света Валпургия на връх Брокен в планината Харц и се опитват да попречат на идването на пролетта. На 30 април срещу 1 май всички вещици по света отбелязват своя „професионален“ празник. В тази нощ се палят огньове и по този начин се гонят злите духове, правят се карнавали.

10 държави, които празнуват на 1 май7. Ирландия и Шотландия
Белтейн

Белтейн е празник на магьосниците и празник на огньовете, пресъздаващ Божествената сватба. На този ден се събират Бога и Богинята. Нощта срещу 1 май е времето на вещици, вълшебници, феи и елфи. Легендите разказват, че тази нощ границата между световете се вдига и тези астрални същества могат да бъдат видени от смъртните. В Шотландия, на прочутия Келтски хълм, в нощта на 1 май се палят огромни огньове и се устройват диви танци под ритъма на барабани. Същото се случва и на хълма Уснех в Ирландия. Празненствата са съпроводени от изпълнения на професионални артисти и фолклорни състави. Символ на празника е глогът.


10 държави, които празнуват на 1 май8. Китай и Тайван
празник на богинята Мадзу

Мадзу е богинята на морето от Фудзиен, Китай. Морският фолклор от района изобилства на истории за нещастия, които Мадзу е предотвратила, като се явявала облечена в червено пред моряците като предупреждение. Според други истории Мадзу се явявала като ярка светлина на корабите в бедствие, успокоявала бурята и така спасявала живота на моряците, както и ги избавяла от нападения на пирати. На нейно име има кръстен цял архипелаг, който се намира на северозапад от Тайванския проток. Честването на рождения ден на Мадзу в родното ѝ място се е превърнало в туристическа програма. При посещението може да се види голяма церемония, посветена на богинята, както и театрални представления, свързани с мита за нея. Освен това, може да се видят различни фолклорни изкуства и забавления.

10 държави, които празнуват на 1 май9. Маршалови острови
Ден на конституцията

Маршаловите острови са съставени от две почти паралелни островни вериги, носещи наименованията Ратак и Ралик. Историята на Маршаловите острови може да бъде разгледана като съвкупност от пет периода, които включват предколониалния, немския, японския, американския и периода на независимост. Националното знаме на Маршалови острови е прието на 1 май 1979 година. Денят е обявен и за национален празник.

10 държави, които празнуват на 1 май10. Русия
Ден на труда

В Русия, както и у нас, празнуват Деня на труда. В началото на 90-те, празникът се превръща най-вече в неработен ден. Въпреки това, държавата продължава да отбелязва 1 май с мащабни манифестации из цялата страна, в които взимат участие служители от всички сфери. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават, марширувайки през площада, като скандират лозунги, които прославят труда и работническата класа.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *