Ерих Паул Ремарк, по известен като Ерих Мария Ремарк е роден на 22 юни 1898 година в Оснабрюк, Северна Германия. Той израства в семейството на книговезец и още като младеж е силно привлечен от световната литература. Ремарк черпи вдъхновение от видни писатели като Гьоте, Достоевски и Цвайг.

Творбите му са преведени на над 60 езика и го утвърждават като майстор на военните истории. Всеки който се е докоснал до творчеството на немския писател, остава запленен от прочетеното.

Днес ви представяме 10 интересни факта за един от най-четените писатели на XX век – Ерих Мария Ремарк.


1. Ерих Мария Ремарк прави първите си стъпки в писането още в младежките си години. Той е на 16, когато започва да пише стихове и есета. По това време поставя началото и на бъдещия си роман „Мансарда на блянове“. По-късно решава, че романът е пълен провал и от срам изкупува цялото му издание.

10 интересни факта за Ерих Мария Ремарк

2. Едва 18-годишен, по време на Първата световна война, Ремарк е мобилизиран в армията. Първоначално е изпратен на Западния фронт във Френска Фландрия, а след това е прехвърлен в Западна Фландрия. Там е ранен с шрапнел в левия крак, дясната ръка и врата и остава във военна болница до края на войната.

3. Всички ужаси, които Ерих Мария Ремарк преживява по време на войната, описва в романа „На Западния фронт нищо ново“, който се превръща в една от най-четените книги в Германия. Ремарк успява да напише този роман едва за шест седмици.

4. След края на Първата световна война Ремарк сменя няколко професии, сред които – учител, музикант, търговец на надгробни плочи. Събитията от този период на твореца са описани в „Черният обелиск“, който се възприема като един от най-ярките романи на писателя.

5. Първата голяма любов на Ерих е танцьорката Илзе Юта Замбона. Юта се разболява от туберколоза и страда от болестта дълги години. Въпреки че бракът им не успява да просъществува дълго, писателят се грижи за нея до края на живота си. Той я използва като прототип за изграждането на много от женските образи в своите романи.


6. През 1933 година националистите публично изгарят „На Западния фронт нищо ново“ и „Обратният път“. Тогава разпространяват и слуха, че фамилията на Ремарк е Крамер (Ремарк – на обратно). Тяхната цел била да докажат, че е френски евреин. Той заминава за Швейцария, а през 1939 година отива в САЩ.

10 интересни факта за Ерих Мария Ремарк

7. Неговата по-голяма сестра Елфрида Шолц останала в Германия и била арестувана и осъдена на смърт от нацистите през 1943 година. На сестра си той посвещава романа „Искрица живот“, издаден през 1952 година. По-късно на нейно име е кръстена улица в родния им град Оснабрюк.

8. Ремарк преживява бурна любовна авантюра с Марлене Дитрих. Тя го наричала Равик. Така се казва и главният герой в един от романите му „Триумфалната арка“, който е вдъхновен от преживяната връзка с привлекателната Дитрих.

9. Една от любимите напитки на писателя е калвадос – ябълково бренди. Не е случайно, че в много от романите му героите пият точно това алкохолно питие.

10. Ремарк среща бившата съпруга на Чарли Чаплин и известна холивудска актриса – Полет Годар. Тя му помага да излезе от тежка депресия след преживяната любов с Марлене Дитрих. Те се женят и заживяват щастлив съвместен живот в Швейцария. Писателят умира през септември 1970 година, а романът му „Сенки в рая“ е издаден посмъртно.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.