Истинското му име може да не ви говори нищо, но това не му пречи да е световно известен. Играе еднакво добре хладнокръвен наемен убиец и легендарен рицар, попаднал в бъдещето.

Владее свободно испански, френски, английски, италиански и японски. Луд фен е на Елвис Пресли, футбола и по-конкретно на италианския “Интер”. Той е Жан Рено, днес е рожденик, а ето и още любопитни факти за неговия живот.

1. Произходът

Родителите на актьора са бедни испански преселници от Андалусия, които заради диктатурата на Франко се установяват в Мароко. Баща му работел в печатница, а майка му била шивачка, която мечтаела да стане актриса.

2. Раждането

Хуан Морено-и-Ерера Хименес се ражда на 30 юли 1948 година в Казабланка. Израства в крайна бедност. От малък развива фантазията си, защото не му е позволено да вдига шум – баща му държи на тишината вкъщи, когато си почива след дълъг работен ден. Сред любимите му игри е да наблюдава хораа, минаващи покрай дома им и да съставя различни истории за всеки.

3. Обратът

Хуан безспорно има талант и е приет да учи театрално майсторство в Консерваторията на Казабланка. Но точно по това време умира майка му, а в Мароко избухва Шестдневната война. Налага се останалата част от семействотото да се премести във Франция. Въпреки това, детето решава, че ще стане актьор на всяка цена.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

4. Армията

За да придобие френско гражданство по-бързо, се записва да служи в Националната гвардия. За щастие, го назначават във военния духов оркестър в Марсилия. Там той свири на кимвал и на барабани. По време на службата си не получава дори и едно писмо – нито от роднините си, нито от своята любима.

5. Първата любов

Първата му истинска любов е нещастна. Малко преди да отиде в армията, той предлага брак на приятелката си, Катрин. Тя приема и той брои дните до уволнението си. Както вече разрбрахте, не получава и едно писмо от нея. След престоя си в армията започва да я търси. Когато се срещат, Катрин се прави, че не го забелязва. Така приключва романсът им.

6. Трансформацията

Преди да започне истинската му кариера в киното се налага да смени няколко професии. Работи като шофьор, счетоводител и митничар. След като започва да получава по-добре платени роли, Хуан трансформира името си във френската версия – Жан и съкращава второто си име от Морено на Рено.

7. Първият брак

През 1977 година Жан Рено сключва първия си брак със своя колежка – Женевиев. От този си брак актьорът се сдобива с две деца – Сандра и Микаел. Сандра поема по стъпките на баща си и дори взима неговата истинска фамилия – Морено. Микаел пък пее, което отново има връзка със семейството, защото дядото на Жан Рено е оперен певец.


8. Вторият брак

Разделя се с Женевиев заради афера с полския модел Наталия Дишкевич. В последствие Рено и Дишкевич се женят. През 1996 година тя му ражда син Том, а през 1998 година се появява и дъщеря им Серина. През 2001 година двамата се разделят.

9. Третият брак

Пет години по-късно Жан Рено се жени за друга бивша манекенка и амбициозна актриса, Зофия Борука. Тя е румънка и е с 23 години по-млада от него. Свидетели на сватбата им са тогавашният френски министър на вътрешните работи – Никола Саркози и френският певец Джони Холидей. Няколко години по-късно Зофия ражда първото им общо дете – Сиело, а през 2011 година и второто им дете – Дийн.

10. Наградите

Удостоен е три пъти с френската награда “Сезар” за най-добър актьор и най-добър поддържащ актьор. Приет е за член на Ордена на Почетния легион, което е висш знак за отличие, почит и официално признание за особени заслуги във Франция. Освен това е офицер от Ордена на изкуството и литературата и е носител на Националния орден за заслуги. Притежава и “Почетен кристален глобус” за цялостен принос към световното кино.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *