Френският президент не се припокрива с общоприетия образ на политик. Той е чаровен, с изключителни ораторски способности, актьорски талант и живот, достоен за роман.

Еманюел Макрон застава начело на Франция на 14 май 2017 година, благодарение на своите привърженици. Две години по-късно, държавата е раздирана от масови протести.

Само бъдещето ще покаже какви страници ще остави Макрон в световната история, а тук се съсредоточаваме върху това, което е оставил досега.


1. Семейството

Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 година в Амиен, Франция. Баща му е Франсоаз Ногес-Макрон, съветващ лекар в системата за социално осигуряване, а майка му – Жан-Мишел Макрон, професор по неврология. Той е най-голямото от трите деца в семейството.

2. Произходът

Има шотландски и английски корени. Прадядо му по бащина линия е бил известен британски военен герой, участвал в битката при Сома. По-късно се жени за французойка и изчезва безследно в Лондон.

3. Детството

Младият Макрон бил умно дете, което предпочита да общува повече с възрастните, отколкото да си губи времето с връстниците си. Имал силна връзка с баба си по майчина линия, която насърчила страстта му към книгите.


4. Образованието

Средното си образование получава в йезуитския колеж “Lycée la Providence” в Амиен, но завършва последната година с матура в парижкия лицей „Анри IV“ в Париж. Отказва да тръгне по стъпките на своите родители и вместо с медицина започва да се занимава с философия, а по-късно завършва прочутия Институт за политически изследвания „Sciences Po“. Той е възпитаник и на елитната Национална школа по администрация в Страсбург.

5. Различните амбиции

На шестнадесет години печели награда по френски език, а по-късно трета награда от конкурс по пиано на консерваторията в Амиен. Стремежите в изкуството на младия Макрон не спират дотам. По-късно той се записва на актьорски курсове в гимназията и дори се явява на различни кастинги, единият от които е заедно с известния френски актьор Жан-Пиер Мариел.

6. Кариерата

След като получава образование, бързо си намира работа като финансов инспектор към министерството на икономиката, а по-късно работи във френската банка на семейство Ротшилд. Там се занимава с мащабни инвестиционни проекти и е част от сделката за 9 милиарда евро между швейцарската компания „Нестле“ и американския фармацевтичен гигант „Пфицер“.

7. Политиката

Икономическите познания на Макрон бързо привличат вниманието на Франсоа Оланд, който го назначава за свой икономически съветник през 2012 година. Само две години по-късно, на 36 години, Еманюел вече е министър на икономиката – най-младият, заемал този пост от времето на Валери Жискар д’Естен.


8. Прозвищата

Наричат го френския Тони Блеър, финасовият Моцарт, младият Наполеон, “президентът на богатите”, Маню.

9. Любовта

Еманюел и Брижит са най-обсъжданата президентска двойка. И с право. Разликата помежду им е 25 години и то в полза на Брижит. Запознават се в театралния ѝ кръжок, когато Еманюел е на 16 години. Любовта между тях пламва, но не всички я разбират. Тя е женена, а той твърде малък. Родителите му първоначално мислят, че синът им е влюбен в дъщерята на Брижит, която е от класа му. След като разбират истината, го местят в друго училище, но на сбогуване той казва на преподавателката си “Каквото и да правите, един ден ще се оженя за Вас”. Така и става. Женят се през 2007 година.

10. Общото “дете”

Двамата нямат общи деца по решения на Еманюел, но той много обича трите деца на Брижит от предишния ѝ брак. Все пак, те решават да имат нещо общо свое. И така осиновяват Немо – кръстоска между черен лабрадор и грифон. Присъствието на куче в Елисейския дворец е традиция от Шарл де Гол насам. Повечето държавни глави са имали лабрадори.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.