Още приживе го наричат “земен ангел” и “небесен жител”. Обявен е за изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с изключителна почит в България.

Култът към него е разпространен и в Унгария, Румъния, Сърбия, Гърция, в Русия и Украйна. На 19 октомври почитаме паметта на свети Иван Рилски – един свят човек, избрал Бога пред всичките човешки блага.

Празникът се нарича още “Отчов ден” и се отбелязва във всички храмове в страната, носещи името на светеца. Запознайте се с още факти за Иван Рилски чрез следващите редове.


1. Раждането

Рoден е в село Скрино край Кюстендил, вероятно през 876 година. Живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I. Рожденото му име остава неизвестно.

2. Родителите

Родителите му са много благочестиви, българи по произход, родени и живели в село Скрино. Освен Иван имат още един син. Възпитават децата си добре, вдъхвайки им силна вяра в Бога.

3. Осиротяването

Родителите му си отиват млади и той остава сирак на крехка възраст. Това го кара още повече да се отдаде на Бог. Раздава на бедни и болни хора своята част от наследството и заживява прескромно.

4. Чудатият пастир

Започва да изкарва прехраната си като пастир. Веднъж един богат човек го пребива, защото кравата и телето му се загубили. Момчето плаче дълго и след това се моли Бог да му помогне. Намира животните, разделени на двата бряга на бързата Струма. Отново се обръща към Бог за напътствие.

Прави кръст върху скъсаното си наметало и го слага върху водата. Вдига телето и го пренася на другия бряг сякаш вода не съществува. Богатият човек вижда всичко това и го обзема силен страх. Отплаща се щедро на пастира и го освобождава от службата му. Парите отново са раздадени на бедни, а вярата на пастира става все по-силна.


5. Отшелничеството

Решава да стане монах и да приеме името Иван/Йоан. Смята се, че е постъпил в близкия манастир “Свети Димитър”, намиращ се под връх Руен. Там получава образование чрез свещените и богослужебни книги. Скоро след това напуска манастира, изчаква се в планината и от сухи вейки си прави колиба. Там се отдава на отшелнически живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Затова се смята за основоположник на отшелничеството в България.

10 факта за живота на Иван Рилски

6. В търсене на самотата

Една нощ го нападат разбойници, които го пребиват и изпъждат от колибата му. След дълго скитане в планината той се подслонява в хралупата на огромен дъб. В него прекарва няколко години, отдаден на пост и молитви. Откриват го овчари, които разказват на много хора за странника. Постепенно при хралупата започнали да прииждат хора. Някои водели със себе си болни, търсещи изцеление, на които отшелникът помага. След време напуска хралупата и се мести в една пещера, още по-отдалечена от хорските очи и посещения.

7. Цар Петър

В пещерата прекарва 12 години. А новината за добрината и силата на молитвите му достигат до самия цар Петър. Българският владетел изминава голямо разстояние от стотици километри от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне със светеца. Монахът обаче не пожелава да го види поради смирение. Той приема само донесените плодове, но не и златото, което царят му предлага.


8. Заветът

Преди смъртта си Йоан оставя “Завет” на своите ученици и сподвижници, в който ги съветва да презират земните блага и сребролюбието, да живеят сговорно в монашеско общежитие и да съблюдават правата вяра. Напомня им за техните задължения към народа си и ги съветва да бъдат негови наставници във вярата.

9. Смъртта

Отшелникът умира на 18 август 946 г. на 70 години. След смъртта му е погребан близо до основаната от него Рилска обител. Цар Петър изпратил ловджии в Рила на лов и им заръчал да видят светеца. Те узнали за смъртта му и като се завърнали, обадили на царя. Цар Петър наредил мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София.

10 факта за живота на Иван Рилски

10. Мощите

През 1183 година унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите на свети Иван Рилски в своята столица Гран. Местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец. Не след дълго онемява. След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява.

Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 година унгарците връщат мощите на светеца в Средец. През 1195 година цар Иван Асен I тържествено пренася светите мощи в столицата Търново. Култът към светеца се трансформира от местен в общобългарски, а това налага превеждането на химнографските произведения за него и поставя началото на официалната литургическа практика, свързана със светеца.

През 1469 година, след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител пренасят мощите на свети Иван Рилски от Велико Търново в основания от него Рилски манастир.

Предполага се, че Иван Рилски е всъщност старобългарският духовник и книжовник Йоан Екзарх от школата на цар Симеон I.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.