понеделник, август 19


10 любопитни факта за Димитър Димов

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
10 любопитни факта за Димитър Димов

Димитър Димов е автор на два от най-известните български романи „Тютюн“ и „Осъдени души“. Но освен писател и драматург, той е ветеринарен лекар, професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни, автор на повече от 20 научни труда.

След смъртта му, в неговия архив са открити планове и ръкописи за две книги върху теорията на отражението. Въпреки сериозния натиск, който му налага партията за „Тютюн“, в него остава мечтата да напише книга за своя роднина Яне Сандански. Той събира информация за нея през целия си живот, но тя така и не вижда бял свят.

Макар да е свит и неконтактен, животът му е изпъстрен с интересни моменти. Представяме ви 10 любопитни факта за неговия прелюбопитен живот.

1. Детството

Димитър Димов се ражда в Ловеч на 25 юни 1909 година, но детството му минава в Дупница, където е родена майка му. Рано остава сирак, защото баща му е убит в Междусъюзническата война, което белязва тежкото му детство.

През 1918 година майка му се жени повторно за Руси Генев – също офицер, както първия баща на писателя. Пастрокът му завършва право и започва работа като тютюнев експерт. По-късно се сближава с него и го въвежда в тайните на тютюневия бранш, за който Димов по-късно разказва в романа си „Тютюн“.

2. Влиянието на майката

Голяма част от особеностите на характера на Димов били оформени от майка му. Смъртта на баща му, прави майка му изключително грижовна и предпазлива спрямо сина си. Когато излизала извън дома, тя връзвала малкия си син за един стол, за да бъде сигурна, че няма да му се случи нещо лошо, докато я няма. Дори не го пускала да играе на улицата с връстниците му. В редките моменти, в които това се случвало, тя го придружавала.

Димов бил тихо и затворено дете с богато въображение. Любовта му към литературата обаче също до голяма степен била плод на силната връзка с майка му. През целия си живот тя проявявала жив интерес към литературата и изкуствата и постоянно подтиквала сина си да стане поет или художник. Той обаче дълго време не се поддавал на наставленията ѝ и демонстрирал интерес преди всичко към естествените науки.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3
Сподели

Коментари