Предлагам да се върнем назааaaад, назад във времето, когато нямаше таблети, смартфони, компютърни игри и разни други свръх модерни джаджи, които използват децата днес.

Спомняте ли си как прекарвахте летата, когато бяхте деца? Ееех, спомени, спомени. Излизахме рано сутрин и до късно вечерта играехме навън. Родителите ни не се притесняваха къде сме и не ни проверяваха по мобилните телефони.

За обяд грабвахме набързо намазана филия с лютеница и отново тичахме навън с верните другари, защото нямаше време за губене. Пакостите, лудориите, ожулените колена и искреният смях бяха част от ежедневието ни.

Всеки помни някоя своя любима детска игра, която е помогнала да създадете първите приятелства. Усмихнете се носталгично и се върнете назад във времето, когато животът беше друг. Ето ги 10-те любими игри от детските ни години.

1. Криеница/Жмичка

10 любими игри от нашето детство

В различните краища на България тази игра е позната с много имена. Криеница, жмичка, жуменка, миженка, кришка-мишка и още много други са различните названия на любимата игра по онова време.

2. Скачане на ластик

10 любими игри от нашето детство

Сигурен съм, че всяка една читателка ще си спомни как с приятелките си е скачала на ластик. Докато момчетата ритаха топка, момичетата мислеха някоя нова „оплитанка“ и подскачаха весело.

3. Народна топка

10 любими игри от нашето детство

Едва ли има някой, който да не е играл на народна топка. Дали в училище в час по физическо възпитание или на площадката с приятелите от квартала, няма дете, което да не е имало близка среща с топката в лицето.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

4. Царю, дай ни роб

10 любими игри от нашето детство

Една любима игра, когато в летните дни се събираха всички деца от квартала. Колкото повече, толкова по-весело. Два отбора – един победител! Тичане, смях, е понякога и ожулени колене, но за сметка на това – веселба.

5. Кралю – Порталю

10 любими игри от нашето детство

Сигурен съм, че си спомняте тази игра! А спомняте ли си песничката, с която се играеше?

Кралю – порталю, отвори порти, за да премине кралювска войска!
Отворете, затворете, само един оставете!
Лъжичка, паничка, тенджера, капак, похлупак! Стой!

6. Стражари и апаши

10 любими игри от нашето детство

Дано да тичаш бързо, че стражарите са по петите ти. Толкова проста игра, но пък толкова забавна. Едните бягат, другите ги гонят, а после обратното и така по цели дни!

7. Бум/Кър

10 любими игри от нашето детство

Бум, кър, ура, шмайзер, отново различни наименования на една и съща игра. Атакуваш и отбраняваш, развиваш стратегически нападения с цел да превземеш полето на противниковия отбор.


8. Дама

10 любими игри от нашето детство

Хвърляш камъчето и се надяваш то да попадне в правилното поле и започваш да подскачаш, докато краката те държат.

9. Сляпа баба

10 любими игри от нашето детство

Една от най-забавните игри от нашето детство. Детето със затворени очи, трябва да хване друго дете и да го познае без да поглежда. Детското въображение край няма.

10. Игра на ръбче

10 любими игри от нашето детство

Една топка и ръбчето на павето от тротоара. Колко топки са спукани на уличния тротоар, колко детски смях е звънял по цял ден!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *