Случвало ли ви се е да останете с приятно, топло чувство след среща с някого? Да не следите политика, но да не изпускате изказване на конкретен политик? Да харесвате артист, без да знаете точната причина?

Всички тези хора притежават едно различно качество, което няма обяснение на хартия: харизмата. Думата идва от гръцки и се превежда като “Божи дар“. Синоними са ѝ магнетизъм, привлекателност и очарование.

Някои хора я притежават и с лекота заразяват всички наоколо, докато други, колкото и да са чаровни, не успяват да подбудят интереса на околните… И макар харизмата да е вродена, то с мъничко усилия всеки би могъл да освободи това особено обаяние. Днес ще се опитаме да разберем какво откроява тези личности от нас.


1. Първото впечатление

Всички знаем, че първото впечатление се променя трудно. Разочарованието, което остава след него, е като „трън в очите“. В проучване отпреди няколко години става ясно, че много от работодателите в САЩ предварително правят хипотези за характера на бъдещия кандидат според снимката в CV-то.

Съвет: Невъзможно е винаги да сте позитивни при първа среща, но съвсем спокойно може да разкриете настроението си. Искреността е ключът към доверието.

10 отличителни черти на харизматичните хора

2. Кога и как да споделят нещо лично?

Откровеността е най-отличителната черта на един обаятелен човек. Изследванията сочат, че развитието на приятелството се основава до голяма степен на саморазкриване: споделяне на подробности за вашия живот с друг човек. Ако обаче прекалено бързо издадете лична информация, рискувате да бъдете възприети по друг, непривлекателен начин.

Съвет: Опитайте се да усещайте кога е необходимо да споделите нещо, с което да мотивирате околните, и кога – реална случка от живота си.

3. Харизматичните хора подбират словото

Думите са важна част от ежедневието и е нужно внимателно да ги подбираме според ситуацията и хората. Харизматичните хора са толкова харесвани, защото извличат хубавото във всяка ситуация.

Те например няма да се оплакват, че трябва да правят презентация за работа, а ще се възползват от възможността да намерят нова информация, която ще ги обогати. Няма да недоволстват, че в 8 часа сутринта имат делова среща, а ще споделят, че сутринта ще се срещнат с нови хора. Няма да измърморят, че след дълъг работен ден ще трябва да се захванат с домакински задължение, а ще споделят, че ще свършат нещо ползотворно, потънали в размисли за живота.

Съвет: Избраните от вас думи могат да помогнат на другите да се чувстват по-добре в собствена си кожа и това да накара и вас да погледнете нещата под друг ъгъл.


4. Не намират смисъл в клюките и битовизмите

Дори и битовите разговори се превръщат в енергийно поле. Кой и защо е направил така, тях не ги касае, но успяват да приключат темата с един смислен отговор. Не са „дребни души“ и не завиждат на успеха на другите. Те знаят какво искат да постигнат с живота си и отъпкват собствената си пътека.

Съвет: Подкрепяйте и помагайте на хората безвъзмездно.

5. „О, кажи!“

Не в онзи нахалния смисъл обаче! Учени от Харвард установяват, че хората, които задават повече и смислени въпроси в разговорите са по-предпочитани като партньори, отколкото равнодушни хора.

Съвет: Нека въпросите не са породени от любопитство, а от желанието да създадете по-дълбока и емоционална връзка с хората.

10 отличителни черти на харизматичните хора

6. Уязвимост?

Уязвимостта означава неувереност и съмнение. А това са качества, които по никакъв начин не са присъщи на хората със силна харизма. За да се справите с проблема обаче се изисква доста смелост. Например, отивате в случайно кафене и каните първия срещнат на кино или пък доброволно представяте проект пред 300 души, въпреки че имате фобия от публични изяви.

Съвет: Опитайте се да се опълчите на собствените си страхове и всеобщото мнение.

7. Оставят хората да говорят за себе си

Хората обичат да говорят за себе си. Изследвания показват, че мозъчните части, свързани с мотивацията и възнаграждението, са най-активни, когато участниците споделят информация публично. Но и когато говорят за себе си… без никой да ги слуша.

Харизматичните хора имат навика да кимат. Изследователката на поведението Ванеса Ван пише: „Щом събеседниците им спрат да говорят, този тип хора кимват три пъти бързо и после човекът срещу тях продължа да говори.“


8. Остават вещите си настрани

Заинтересованите хора не проверяват телефона си през 2 минути и не се фокусират върху нищо друго, дори и за миг. Никога не можете да впечатлите даден човек, ако вниманието ви е насочено в екрана на телефона. То е ценен подарък в днешно време.

9. Собственици на състрадателни и емпатични души

Вярно е, че тяхната харизма може да ги изстреля на върха на света, но това не е нещо, за което тези мили хора копнеят. Те обичат да остават смирени и състрадателни към останалите. Никога не възприемат харизмата си, в която силно вярват, като начин за постигане на известност.

10 отличителни черти на харизматичните хора

10. Силно вярват в дадена кауза и смело я споделят

Харизматичните хора вярват в нещо толкова силно, че просто не могат да мълчат за това. Тяхната страст и убеждение се забелязват веднага от другите. Ако вярвате в нещо дълбоко и пламенно и то е в съответствие с вашите действия, тази страст ще предизвика мощни емоции у хората и ще ги накара да се почувстват щастливи да се присъединят към каузата.

Дори ако тя предизвика реакции само у един човек, това е признак на харизма. Харизматичните хора се разпознават, защото се борят неуморно за своите цели.

Съвет: За да бъдеш харизматичен, дори и да не влизаш в стандартите за красота, трябва просто да си амбициозен, ведър, отзивчив и изпълнен с доброта към света и хората.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *