Имал е проблеми с цигарите и алкохола. Обича да чете книги и да играе шах. Живее в скормен апартамент с майка си. Може да пробяга 100 метра за по-малко от 12 секунди. Всички от семейството му го наричат “Феми”.

Предните изречения с нищо не подсказват, че ще говорим за един от най-успешните и най-желаните спортисти някога. И ако сте пропуснали заглавието, с изненада ще установите, че става въпрос за Антъни Джошуа. Още любопитни неща за него разкриваме в следващите редове.

1. Произходът

Корените на известния боксьор водят началото си от Африка. Майка му – Йета Одусаня, е от Нигерия. Тя е от африканското племе Йоруба. То е известно с това, че не само представлява най-голямата етническа група в Африка, но и най-шумната. Баща му – Робърт Джошуа, има ирландски и нигерийски произход. В Нигерия го наричат “Големия човек” заради непримиримостта и физиката му.


2. Раждането

Антъни Олувафеми Оласени Джошуа е роден на 15 октомври 1989 година в Уотфорд, Хартфордшир, Англия. Има брат – Джейкъб, и две сестри – Лорета и Джанет. Въпреки че е британски гражданин, той не забравя корените си и татуира континента Африка с очертанията на Нигерия на дясното си рамо.

3. Разводът

Родителите му се разделят, когато той е на 4 години. Всички деца остават да живеят с майка си в имението Мериден. Там прекарват едно безгрижно и весело детство и въпреки че не виждат често Робърт, никога не усещат неговата липса.


4. Нигерия

Когато е на 11, майка му мести него и брат му обратно в Нигерия. Там го записва в интернат. Всяка сутрин става в 5:30, за да ходи за вода, която топлел с нагрято желязо. Грижи се и за чистотата и добре изгладените си дрехи. Спречкванията между момчетата в пансиона са ежедневие, а наказанията нетрадиционни и меко казано жестоки – бой с бастуни или стоене в клекнало положение в продължение на часове. Това изгражда силния му характер и желязната дисциплина.

5. Спортът

Малкият Джошуа е добър в леката атлетика и футбола. На 14 години чупи училищния рекорд в бягането на 100 метра – 11,6 секунди. Спортът за него се превръща в идеалната причина да не ходи на училище. Но така и не подхожда сериозно, просто разчита на таланта си. На 16 години, докато играе футбол, хваща един от съперниците си за врата и го захвърля зад себе си. Следва оплакване и предупреждение за изключване. Конфликтът му е като сянка, което го води до електронна гривна на крака и забрана да пребивава в родния си град.

6. Работата

Антъни мечтае да стане полицай или пожарникар. Но след това стремежите му се променят. Ориентира се към строителството и почва да учи занаята, за да създаде собствена компания. Започва като зидар по строежите, но преди да се “издигне” се мести в Лондон и поема в съвсем друга посока.

7. Боксът

През 2007 година, с парите от зидарството, си купува тежести и отива в боксовата зала за обикновена тренировка при братовчед си Бен Имайеми. Той също е добър боксьор. Слага ръкавиците му и се пренася в друг свят. Алкохолът и цигарите, с които злоупотребява, правят тренировките му непосилни. Но той не се отказва и тренира два пъти по-усърдно. По-късно взима назаем 25 паунда от Бен, за да си купи първите боксови обувки. Дебютира с тях на ринга.


8. Марихуаната

През март 2011 година, автомобилът на Антъни Джошуа е спрян заради превишена скорост. Полицията открива 225 грама канабис в спортен сак. През 2012 година е арестуван за притежание на марихуана с цел разпространение. Заплашен е с 14 години затвор, но се признава за виновен, показва покаяние и се отървава с отстраняване от британския боксов отряд, едногодишна условна присъда, според която в продължение на 12 месеца полага обществено-полезен труд и 100 часа неплатена работа.

9. Почестите

През 2013 година е удостоен с ордена “Член на Британската империя”, след като печели златен медал на Олимпийските игри в Лондон. Златото е повод кралските пощи да издадат специална пощенска марка, посветена на олимпийската му титла. В родния му Уотфорд пощенска кутия е боядисана в цвета на медала му. През 2018 година Антъни Джошуа е награден със званието офицер на “Ордена на Британската империя” в чест на рождения ден на кралица Елизабет II.

10. Синът

С Никол Осбърн Антъни се среща още докато е ученик в Уотфорд. Връзката им е нестабилна, а бременността на Никол идва като гръм от ясно небе и за двамата. Живеят разделени – тя в огромно имение, което Джошуа ѝ е купил, а той в малкия си апартамент заедно с майка си. Синът им се ражда на 6 октомври 2015 година и носи името Джоузеф Бейли Темилолува Принс Джошуа.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.