Елизабет II е държавен глава на Великобритания, Северна Ирландия и на още 15 страни от Общността на нациите, включително Австралия, Нова Зеландия и Канада. Тя е кралица от 6 февруари 1952 година и това я прави най-дълго управлявалия британски монарх.

Свикнали сме да я виждаме доста често по новините, но всъщност знаем много малко за нея. По този повод днес решихме да ви представим 10 любопитни факта за кралица Елизабет II.

1. Прякорите на Кралицата

Елизабет II има два интересни прякора, с които към нея се обръщат само най-близките ѝ хора. Когато била дете, не можела да произнесе правилно името си и така се появил първият ѝ прякор – Лилибет. Принц Филип нарича жена си Кабидж, което в превод означава зелка. Така и не става ясно обаче, каква е историята за това симпатично обръщение.

2. Военната служба на Елизабет II

През 1945 година по време на Втората световна война, когато Елизабет навършва 18 години, се записва в женското подразделение на Териториалната армия. Тя е единственият жив монарх, който участва във войната срещу Хитлер. По време на службата си Елизабет шофира военен камион и дори се обучава за механик.

3. Познава съпруга си от дете

Когато Елизабет среща принц Филип за първи път, е едва на 8 години. Те се запознават на сватбата на гръцката принцеса Марина. Освен това с Филип се оказват четвърти братовчеди. Тяхна обща прабаба е кралица Виктория.

4. Кралицата празнува два официални рождени дни

Нейно Величество е родена на 21 април 1926 година. Тя обаче има и втори официален рожден ден, който празнува през втората събота на юни. Идеята за двойните рождени дни на монарсите идва още през 1748 година, а причината е климата във Великобритания. Крал Джордж II е роден на 9 ноември, но поради лошото време не успява да отбележи празника си подобаващо. Така се появява традицията, всеки монарх да има право на втори рожден ден.

5. Има мезонети в Ню Йорк

Елизабет II ходила на официални посещения в САЩ само два пъти, но това не ѝ пречи да притежава мезонети в центъра на Ню Йорк. Нейните апартаменти там са с площ над 900 квадратни метра и са дело на архитекта Норман Фостър. През 1990 година той е отличен от Кралицата с титлата рицар.


6. Няма нужда от документи

Името на Кралицата стои зад всички издадени паспорти във Великобритания. Тя самата няма нужда от документи, за да пътува. Останалите членове на кралското семейство обаче нямат тази привилегия.

7. Любимите животни на Кралицата

Тя е била собственик на повече от 30 кучета. Всички те са от породата корги, към който Елизабет II е много привързана. Освен това през годините често са ѝ подарявали различни екзотични животни като слон, крокодил, кенгуру и ягуар.

8. Чантата за нея е повече от аксесоар

За Елизабет II дамската чанта играе много важна роля по време на срещи и официални събития. Тя я използва, за да дава знаци на своите приближени. Твърди се, че ако Нейно Величество постави чантата си върху масата, иска да напусне мястото до няколко минути. Ако пък нейната чанта се озове на пода, това е сигурен знак, че разговорът не ѝ харесва и трябва да бъде прекратен веднага.

9. Гайда за събуждане

Има много по-приятни начини за събуждане от досадния будилник. Кралицата е избрала освежаващото звучене на гайда. Всяка сутрин точно в 9 часа под нейния балкон гайдар свири в продължение на 15 минути.

10. Елизабет няма нищо против алкохола

Оказва се, че Елизабет няма нищо против алкохола в умерени количества. На обяд тя обича да пие вино, а на вечеря предпочита мартини и шампанско.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *