От хиляди години светът празнува Коледа, а всяка страна има своя специфична традиция, наред с която в наши дни се утвърждават и все повече общи символи на празника. В южната ни съседка Гърция например почитат Св. Никола като закрилник на моряците. Легендите го описват като старец, носещ мокри дрехи, от чиято брада капе морска пяна. Неговият образ е прототип на модерния Дядо Коледа.

В навечерието на Коледа пък във Финландия има по-необичайна традиция. Всички от семейството отиват на сауна, за да седнат чисти на масата. Празничната вечеря започва, когато изгрее първата звезда в небето. Ето още 10 коледни традиции от различни точки на света.

1. В Германия коледната подготовка започва още в нощта преди 6 декември. Децата оставят обувките си пред вратата, а на сутринта послушните ги намират пълни с лакомства, а по-палавите със съчки вместо сладки. Германците вярват, че Христос праща своите ангели да обикалят Земята в святата нощ, за това традицията повелява децата да се обличат в бяло и да обикалят къщите за здраве и късмет.

2. Празненствата в Италия започват 8 дни пред Коледа, но големите подаръци се раздават на 6 януари. Тогава с метлата си долита милата, но грозновата магьосница Бефана,която раздава подаръците. На непослушните деца се полага само по парченце въглен, но захарен.

3. В Холандия традицията се свързва със Св. Николаус, който акостира на холандските брегове още през ноември. През лятото той има испански адрес и резиденция, в която води записки кои деца слушат и кои не. А наближи ли Коледа и стъпи ли на сушата, той се качва на бял кон и язди из града за радост на малки и големи.


4. В много френски домове на Рождество Христово поставят макети на ясли, които напомнят раждането на Христос. Характерен елемент на празника е шоколадовият сладкиш във формата на дънер, но празничното меню се различава в различните части на страната.

5. Коледният период в Дания започва, когато палав елф на име Нисе реши да се позабавлява. Датчаните вярват, че той живее по таваните на старите фермерски къщи, а любимото му занимание е да погажда номера. Угощението на Бъдни вечер започва с оризов пудинг, в който е скрит „вълшебен бадем“. Традицията изненадващо наподобява нашата пита с паричка.

6. Според преданията чешкият Дядо Коледа се спуска от небето по златно въже, следван от един ангел и един дявол. Младите момичета в Чехия гадаят за бъдещето си, като на 4 декември поставят черешова клонка във вода. Ако тя цъфне до Коледа, следващата година ще срещнат съпруга си.

7. Около месец преди празника в Ливан завиват семена от леща, боб или жито в памук, напоен с вода. Поливат ги всеки ден, за да може до Коледа семената да покълнат, а стръковете се използват за украса на макети на яслата, в която се ражда Исус.


8. Руската трапеза за празника се състои от 12 ястия, всяко едно, от които символизира един от светите апостоли. Освен Дядо Мраз и неговата внучка Снежанка, и друга фигура навестява руските домове – Бабушка. Подобно на италианската Бефана тя отказала да последва Витлеемската звезда, когато Христос се родил и до днес се скита да търси яслите. Бабушка се отбива във всеки дом, където има деца, мислейки че там е Божият син.

9. Испанската Коледа се нарича Навидад. След вечерята на Бъдни вечер испанците излизат на улицата да наблюдават танцьори на специфичен танц, наречен хота. Хората в Испания почитат кравите, защото според преданието, когато Исус се родил, кравата в обора топлила бебето с дъха си в мразовитата нощ.

10. В Швеция преди зазоряване най-малкото момиче в семейството облича бяла рокля с червен колан. На главата си слага венец с горящи свещи. Подобни шествия със свещи се организират в църквите по време на празничната служба. По Коледа в Швеция козелът е много почитано животно, защото именно той раздава в кош подаръците. На Бъдни вечер някой от семейството се маскира като коледен гном, който уж излиза от мазетата и плевните и раздава подаръци.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *