Много повече от изображение на стената в спалнята ни, Ернесто Гевара е бил човек на Революцията от XX век. Той е бил лекар, политически философ, дипломат, военен стратег и дори автор, който е предизвиквал капиталистическото статукво с думи и стрелба.

Роден в комфорта на средната класа на 14 юни 1928 г., Гевара е въведен в левите убеждения още от млада възраст, благодарение на родителите си и радикалните книги в домашната им библиотека. Мисленето му също е дълбоко оформено от близките му срещи с бедността в Южна Америка и в крайна сметка той преобразява тези мисли в революционни действия в Куба и извън нея. Ето 10 факта за човека, известен като Че.

1. Обожавал е поезия

Поради астмата си, Че е ученик от вкъщи и именно там за първи път се запознава с поезията, която ще обикне до края на живота си. Дори при смъртта си той носи една зелена книга с поезия, която е копирал на ръка. Включвала е произведения на чилийския поет Пабло Неруда, перуанския поет Сезар Валехо и кубинския поет Николас Гилен. Той дори е ходил на риболов в Куба заедно с Фидел Кастро и Ърнест Хемингуей…

10 интересни факта за Че Гевара

2. Псевдонимът му идва от жаргонно изкривяване

Късо, остро и запомнящо се, Че е и аржентински жаргон (Ернесто е аржентинец, не кубинец, както повечето хора си мислят), който Гевара използва толкова често, че кубинските му сънародници го маркират с него. Това е пълнителна дума, нещо като да кажеш брат, мило или приятел. Ако беше мексиканец, псевдонимът му може би щеше да бъде Уей. А ако беше българин – Бате.

3. Учил е медицина

Повлиян от борбата си с астма, Че се записва в университета в Буенос Айрес, за да учи медицина през 1948 г. След като завършва като лекар през 1953 г., той изкарва стаж в болница в Мексико Сити. Там извършва изследвания на алергии, но напуска през 1955 г., за да се присъедини към Кубинската революция на Фидел и Раул Кастро като техен лекар.

10 интересни факта за Че Гевара

4. Бил е директор на Националната банка в Куба

След революцията на Кастро Че Гевара получава важни позиции, свързани с финансите и икономиката, и е назначен за президент на Националната банка през 1959 г. Това му дава несравнимо количество власт да ръководи икономиката на страната, която той използва, за да се опита да намали зависимостта на Куба от износ и търговия със захар в частност със САЩ. Той също показва пренебрежението си към самите пари, като подписа банковите бележки на Куба просто като Че.

5. Помага в революциите на три държави

Че е най-известен с централната си роля в кубинската революция, но също така работи за изнасянето на модела си и в други страни. В случаите на Боливия и Конго, ролята му е свързана директно с въоръжена революция в средата на 60-те години. Той също пътува до Съединените щати и се обръща към ООН през 1964 г. в едночасово изказване. На срещата критикува самото ООН, както и отношението на САЩ към черните американци.


6. Пътувал е страшно много

Че е посетил Египет, Мароко, Бирма, Тайланд, Судан, Шри Ланка, Пакистан, Индия, Индонезия, Япония, Хонконг, Китай, Гърция, Югославия, Чехословакия, Съветския съюз, Северна Корея, Източна Германия, Унгария, Франция, Танзания, Алжир, Гана, Мали, Дахомей, Гвинея, Конго и цяла Америка. Най-вероятно винаги на мотора си, пишейки за приключенията си.

Всъщност, преди голямото си пътуване с мотоциклет, през 1950 г. той предприема първото си пътуване до северните провинции на Аржентина с велосипед.

7. Помогнал е за грамотността в Куба

Преди 1959 г. Куба е имала грамотност на населението си около 60 процента. Когато Че поема властта, той изпраща множество работници за изграждане на училища за децата и обучителни средища за учителите. Крайният резултата се вижда ясно – степента на грамотност се увеличава до 96 процента.

8. Тежката работа не му е пречила

Че Гевара пламенно вярва, че трябва да се работи по морални причини, а не за парична печалба. Често е бил пример в това отношение за работниците около него. Освен министерската си работа, Гевара също доброволно е работил в строителството и дори е режел захарна тръстика по полетата. Казват, че понякога е работил 36 часа без прекъсване!

9. Шах и Мат

Шахът е една от по-малко известните страсти на Гевара. Младият Ернесто дори участва в турнири, показвайки рядък талант за играта. По-късно тази логика и добра стратегия се оказват от голяма полза, когато Че се присъединява към Революцията.

10 интересни факта за Че Гевара

10. Останките му са липсвали до 1997 г.

Че е заловен от подпомаганите от ЦРУ боливийски войски през 1967 г., докато се опитва да разпали революцията в Боливия. Екзекутиран е на следващия ден по заповед на президента на тази страна. Те отрязват ръцете на революционера след смъртта му, за да докажат самоличността му, преди да изхвърлят тялото му в масов гроб с други партизански бойци.

Едва 28 години по-късно боливийският генерал Марио Варгас казва на биографа Джон Ли Андерсън, че тялото на Че е погребано близо до летището във Валегранде, което предизвика масово издирване.

През юли 1997 г. е открит труп, за който експерти твърдят, че отговаря на описанието на Че, отчасти благодарение на липсата на ръце и на тютюна на лулата, намерен в джоба на сакото. Че е погребан в Санта Клара, Куба, в основата на гигантска статуя, изобразяваща неговата личност.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *