10-те най-скъпи картини на света

В следващата класация ви представяме най-скъпите картини в света. Списъкът не обхваща най-известните платна, които по правило принадлежат на държавните музеи. Например, ако картина на Леонардо да Винчи бъде пусната в продажба, то тя със сигурност ще бъде продадена за сума, доста по-висока от изброените в списъка.

В списъка на най-скъпите картини са включени произведения от XIX до XXI век. Ето ги и тях…

10. Портрет на Адел Блох-Бауер I

10-те най-скъпи картини на света

Портретът на Адел Бош е една от най-известните творби на Густав Климт. Индустриалецът Фердинанд Блох-Бауер поръчва на художника да нарисува портрет на неговата съпруга – Адел. В последствие на бял свят се появяват два портрета: „Портрет на Адел Блох-Бауер I“, завършен през 1907 година и „Портрет на Адел Блох-Бауер II“ от 1912 г. Климт направил около 100 скици към портрета. Завършил работата по него за четири години. В крайна сметка съпругът на Адел – Фердинанд останал доволен от резултата. Картината напълно отговаряла на неговия замисъл. Заедно с Адел я окачили в гостната на виенския си дом.

9. Жена III

10-те най-скъпи картини на света

Сред американските абстракционисти от средата на ХХ век, Вилем де Кунинг се отличава със своя консерватизъм. Неговите работи имат неизменно строго техническо построяване на композицията, а цветовото решение на платната е лишено от дисонанси, които са така характерни за това направление. През 1953 година Кунинг представя няколко платна с едно и също заглавие – „Жена“. Картините предизвикали същински скандал сред арт средите, това обаче не попречило те да бъдат откупени веднага от най-големите музеи и колекции в САЩ. В момента „Жена III” е собственост на частен колекционер. Това е и единствената картина от серията „Жените” на Де Кунинг, която е все още е в частни ръце. В редица специализирани сайтове картината е класирана сред 50-те шедьовъра на всички времена. Картината изобразява Мария-Тереза Уолтърс, описвана от биографите като любовница, модел и муза на женения художник.


8. Номер 5

10-те най-скъпи картини на света

Когато американският художник Джаксън Полак залива платно с кофи боя върху голите дъски на пода на студиото си в Лонг Айлънд преди почти 70 години, едва ли предполага, че някой ще плати милиони за творението му „No.5, 1948 „. Джаксън Полак, на когото принадлежи изказването „Искам не толкова да илюстрирам чувствата си, колкото да ги изразя“, е един от най-великите американски художници за всички времена. Той е част от групата млади творци, формирана непосредствено след Втората световна война и определяща се като „абстрактни експресионисти“. Това са художници, които демонстрират отрицателното си отношение към масмедийния културен свят, но парадоксално, именно медиите ги правят световноизвестни. Полак е сред най-изявените представители на арт-течението.

7. Триптих. Три скици на Люсиен Фройд

10-те най-скъпи картини на света

Всяка отделна част от триптиха е с еднакви размери: 198 х 147.5 см. На платната легендарният ирландски художник изобразява в три различни пози неговия приятел, но и артистичен съперник Люсиен Фройд. Любопитното е, че Люсиен е племенник на основателя на психоанализа Зигмунд Фрайд. Фонът на картината е оранжево-кафяв. Общата цветова гама на картината се отличава с по-голямата си яркост, което не е присъщо за работите на Бейкън. Триптихът от 1969 г. бе купено само шест минути, след като платното бе представено за продан от аукционната къща Кристис.


6. Le Reve (Сън)

10-те най-скъпи картини на света

Пабло Пикасо се нарежда сред безспорните гении не само на ХХ век, но и в цялата история на европейското изобразително изкуство. Преминал през сюрреализма и фовизма, Пикасо създава прочутия кубизъм, рисува стотици платна, вае керамика, занимава се с графика. Пикасо е най-подражаваният художник на всички времена, също така е най-купуваният, най-скъпият и най-краденият автор в света. Списание The Times го определя като най-добрия художник за последните 100 години. Картината Le Reve изобразява Мария-Тереза Уолтърс, описвана от биографите като любовница, модел и муза на художника. Твърди се, че в продължение на дълги години той е издържал финансово нея и дъщеря ѝ.

5. Полегнала гола жена

10-те най-скъпи картини на света

„Полегнала гола жена“ е нарисувана от италианския художник Амедео Модиляни през 1917-1918 година, малко преди творецът да напусне този свят едва 35-годишен. „Полегнала гола жена“ е една от общо седемте картини с голи тела, показани на единствената му самостоятелна изложба в Париж през 1917 г. На 9 ноември 2015 година картината е продадена на търг в Ню Йорк за рекордните 170 400 000 долара на китайския милиардер Лиу Ициен.


4. Алжирски жени (Версия „О“)

10-те най-скъпи картини на света

В продължение на 2 години (1954-1955) Пабло рисува 15 картини от серията „Алжирски жени“, маркирани по азбучен ред от А до О. Така художникът пресъздава своето възхищение по френския романтик Йожен Дьолакроа. Това е последната, 15-та версия на художника. „Алжирски жени” е смесица от абстракция и реалистично нарисувани шаржове и показва четири жени с голи гърди. Смята се за абсолютния шедьовър на Пикасо.

3. No. 6 (Виолетово, зелено и червено)

10-те най-скъпи картини на света

Марк Ротко е американски художник от руски произход, един от най-ярките представители на абстрактния експресионизъм. Рожденото му име е Маркус Яковлевич Роткович. Роден е на 25 септември 1903 в Двинск. Умира на 25 февруари 1970 в Ню Йорк. Художникът сравнявал своите работи с детски рисунки и използвал големите цветни полета, за да изрази „вътрешното си усещане без намесата на разума”.


2. Картоиграчи

10-те най-скъпи картини на света

Пол Сезан (1839-1906) е живописецът, който осъществява връзката между импресионизма и кубизма. Присъства в историята на изкуството с редица забележителни творби. В края ХIХ век рисува поредицата, посветена на играта на карти, озаглавена под общото име „Картоиграчи”. Поредицата с основание е смятана за шедьовър на постимпресионизма. За да нарисува петте картини на Сезан са позирали обикновени хора – селяни, фермери, работници. Най-известна е последната картина от поредицата. Картината е купена от катарското кралско семейство, но не за частна сбирка, а за музей в Доха. Останалите четири картини от поредицата са публично достъпни в музеи и колекции в Ню Йорк, в Мериън, щата Пенсилвания в САЩ, в Париж и в Лондон.

1. Кога ще се омъжиш?

10-те най-скъпи картини на света

Пол Гоген е френски художник, творил през втората половина на XIX век. Той е един от най-големите представители на постимпресионизма. Живял е в Таити повече от 8 години. На платното „Кога ще се омъжиш?”, нарисувано през 1892 година, са изобразени две таитянки. В продължение на 50 години картината се е намирала в Музея на изобразителното изкуство в Базел. Новият собственик на шедьовъра е организацията Qatar Museums – институцията, която управлява колекциите на музеите в Катар.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *