Великден е един от най-хубавите и почитани празници по целия свят, изпълнен с много традиции, символика и мистерия.

Сред тях е един от най-забавните и обичани от малки и големи обичаи – боядисването на яйца. А колкото техники съществуват за оцветяването на яйцата, толкова са и легендите за произхода на самата традиция.

Подбрали сме най-интересните сред тях и ви пожелаваме добре сварени, ненапукани и красиво украсени яйца. Светли празници!


1. Украйна

Според някои предания, традицията за боядисването на яйца датира още от предхристиянските времена. Пример за това са украинските яйца, наричани още “писанки”. Те се покриват с восък и след това се боядисват в чест на Бога на слънцето Дажбог. Славянското божество се почита през пролетния сезон и се свързва с птиците, които са считани за любимите животни на Дажбог. Хората обаче са можели да събират и консумират яйцата им, които са били смятани за магически.

10 легенди, свързани с боядисването на яйца

2. Русия

Една руска легенда разказва за търговец, отправил се към пазара с кошница яйца. По пътя той видял човек, когото водели на екзекуция. Осъденият носел на гърба си тежък дървен кръст. Това бил самият Иисус Христос. Дожаляло му на търговеца. Оставил кошницата край пътя, подложил рамо под кръста и помогнал на страдалеца да отнесе тежкия си товар.

Когато се върнал да прибере кошницата си, намерил всичките яйца вътре изписани с красиви шарки. Търговията му потръгнала чудесно. И оттогава всяка сутрин слагал в кошницата си обикновени яйца, а като смъкнел капака на пазара, намирал изписани. Така Христос му се отблагодарил за помощта и възникнала традицията яйцата да се изрисуват с шарки за Великден.


3. По волята на Бог

Когато Иисус Христос бил на кръста, враговете му го замеряли с развалени яйца. Щом се докоснели до тялото му, по Божията воля, те се превръщали в здрави и хубави червени яйца. За да ознаменуват това чудо, хората започнали да боядисват яйца за всеки Великден.

10 легенди, свързани с боядисването на яйца

4. Заради кръвта на Иисус

Друга легенда казва, че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Кръвта му се стичала върху яйцето и го оцветила в червено.

5. Дева Мария

Някои отдават началото на традицията на Дева Мария. Тя присъствала на разпъването на Христос и носела със себе си яйца за войниците, за да не измъчват твърде много и твърде дълго сина ѝ. Когато сълзите ѝ паднали върху яйцата обаче, те се оцветили в червено.

6. Мария Магдалена

Друго интересно предание свързва появата на червеното яйцe с Мария Магдалена. Свидетел на Христовото възкресение, тя заминава за Рим, за да разкаже за чудото и отива при самия импepaтop Tибepий. Тъй като при него не било прието да се ходи с празни ръце, тя му подала едно яйце с думите “Христос воскресе”. Императорът изненадан попитал: “Как може някой да възкръсне от мъртвите? Все едно това бяло яйце да стане червено”. И яйцето на мига се обагрило в червен цвят.

7. Рим

Римска легенда пък свързва този обичай с името на император Марк Аврелий. В деня, в който той се родил, една от кокошките на майка му, снесла яйце, изпръскано с червени точици. Това било изтълкувано като знак за раждането на велик император. Така, от 224 година, сред римляните се наложила практиката да разменят помежду си като поздрав боядисани кокоши яйца.

8. България

Според древна българска легенда, Бог ходел между хората, помагал им и ги лекувал. По това време едно царство било завладяно от зъл магьосник. Той не обичал хората и затова заключил водата и Слънцето в дълбока пещера, за да не могат да се ползват от тяхното благодатно въздействие. Земята изсъхнала, нищо не се раждало, а птичките побягнали далече.

В това царство живеел млад мъж с двете си деца – момче и момиче. Един ден той издялал от дърво едно яйце, боядисал го с червена глина и като се прибрал, го оставил при децата, за да го намерят на сутринта. През нощта сънувал дядо Великден, който го предупредил, че на другия ден злият магьосник ще дойде, за да отвлече децата му. Казал му да не се бои, а да вземе яйцето, което направил, в ръка.

На другия ден магьосникът наистина дошъл, но бащата взел червеното яйце и го вдигнал високо над главата си. Силна светлина огряла земята, от нея злият магьосник ослепял и вече не притежавал силата да властва над хората. Тогава всички хора се събрали, разбили катинарите и пуснали Слънцето и водата навън. Природата разцъфтяла, птичките се завърнали и всичко възкръснало за нов живот. Оттогава хората празнуват празника на дядо Великден и боядисват червени яйца.


9. Англия

Не е за пренебрегване и вероятността английският крал Едуард I да е станал причината за въвеждането на великденската традиция с боядисването на яйца. Според преданията, през XIII век кралят нарежда да бъдат боядисани и украсени 450 яйца със специални позлатени листа. Тe са представени като великденски дар от кралското семейство.

10 легенди, свързани с боядисването на яйца

10. Реалистичната

Привържениците на рационализма са убедени, че всичко опира до 40-дневния великденски пост. В този период е забранено да се употребяват животински продукти, в това число и яйца. Кокошките обаче не спират да снасят, а яйцата се трупат и трупат. За да ги съхранят за по-дълго време, стопаните ги сварявали и за да не ги объркат после с пресните, ги боядисвали, използвайки натурални оцветители. Постепенно тази практика се превръща в ритуал, съпровождащ великденските празници.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.