10 от най-красивите замъци през зимата

Вдъхновили не малко детски приказки и телевизионни поредици, те стоят там. Извисяват се над нас, свидетели на времето, устояли на природните стихии и напомнящи за отминали времена, до които бихме искали да се докоснем. Символи на гениалността на създателите си, на държавна мощ и неимоверен човешки труд, тихо напомнят за себе си с величието си.

Някои от тях са били частни резиденции на владетелите по онова време, а други са имали специално военно предназначение. До днес обаче ни впечатляват с архитектурата и красотата си, превърнали се в световно известни туристически дестинации. Дали самотни, издигнати на високи планински хребети или гордо извисени над модерните нови сгради, всички те привличат погледите ни и ни водят в други епохи.

В разгара на зимата днес ви предлагаме кратка виртуална разходка из някои от най-впечатляващите дворци от различни точки на света, облечени в снежни премени. Тук ще намерите спиращи дъха мразовити гледки от Германия, Русия, Япония, Чехия, Шотландия, Норвегия, Турция и Румъния. Ето 10 от най-красивите замъци през зимата.

1. Палатът на Цар Алексей Михайлович в Коломенския парк, Москва

10 от най-красивите замъци през зимата
Първоначално построен през 1660 година като поредица от свързани помежду си стаи, коридори и веранди, по-късно този дворец е бил разрушен в резултат на срутване. През 2010 г. палатът е възстановен от руското правителство на половин миля от първоначалното му местоположение, а днес е популярна дестинация за туристи, които биха искали да научат нещо повече за живота на царя.

2. Замъкът Матцумото в Матцумото, Япония


„Hirajiro“ или замъкът Матцумото е един от редките японски замъци, изградени върху равна площ, а не на планина или хълм. Дойде ли пролетта, цъфналите вишневи дървета обграждат замъка, правейки го популярно място за разходка.

3. Замъкът Хоенщолен, Германия

10 от най-красивите замъци през зимата
Разположен на върха на 234-метрова отвесна скала в подножието на немските Алпи, този живописен замък е повече от една хубава гледка. С многото си кули и укрепления, той е смятан за реликва на военната архитектура от 19-ти век.


4. Замъкът Храдчани в Прага, Чехия


Също известен като Пражкия замък, този комплекс е един от най-големите в света. Построен е през 9-ти век и представлява сгради пълни със скъпоценности. А главните сред тях са Бохемските кралски бижута и президентът на Чехия.

5. Замъкът Блеър в Пертшир, Шотландия

10 от най-красивите замъци през зимата
Изградено през 1260 г., това имение някога е било дом на рода Мъри и уместно е сгушено в Шотландия.

6. Замъкът Гамлехауген в Берген, Норвегия

10 от най-красивите замъци през зимата
Резиденция на норвежкото кралско семейство в Берген от 1927 г., Гамлехауген е съчетание от крепост и замък, заобиколен от красиво озеленен парк.

7. Замъкът Ючхисар в Невшехир, Турция


Разположен на най-високата точка в Кападокия, Ючхисар предлага вълнуваща панорама към околността. Но за разлика от много други замъци, построени на върха на планината или на ръба на стръмна скала, неговите стаи, стълбища, тунели и проходи в действителност са издълбани в скалата.


8. Замъкът Инуяма в Инуяма, Япония

10 от най-красивите замъци през зимата
Първоначално построен през 1537 г., Инуяма е един от дванадесетте оригинални замъка, издигнати преди периода Едо, които все още съществуват и често се твърди, че е един от най-старите замъци в Япония. Почивайки на върха на малък хълм в непосредствена близост до река Кисо, Инуяма днес е домакин на културни и исторически артефакти на града.

9. Замъкът Рашнов в Брашов, Румъния


Замъкът Рашнов се намира на около 200 метра над едноименния град, служил за крепост още през 1331 г. Рашнов обаче не е бил построен само за военни цели. В самото начало е включвал къщи, училище и параклис, като крепостта по този начин е използвана като убежище за продължителни периоди от време.

10. Замъкът Нойшвайнщайн в Бавария, Германия

10 от най-красивите замъци през зимата
Първоначално построен по заповед на крал Лудвиг II като място за уединение, днес Нойшвайнщайн е един от най-популярните дворци и замъци в цяла Европа. Лесно би могло до се каже защо – величествено построен, замъкът стои на върха на билото на скала с богато украсени, исторически стаи. Може би ви изглежда познат? Замъкът на спящата красавица в Дисниленд парк е създаден изцяло по негово подобие.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *