Лято е, а това означава едно – сезонът на тиквичките е в разгара си! Приятно сладникави, сочни и изненадващо универсални, те са звездите на всяка лятна кухня. Независимо дали предпочитате нещо леко и свежо, или пък ви се хапва нещо по-засищащо и запечено, тиквичките винаги намират начин да се наместят в чинията… и то доста вкусно.
В партньорство с кулинарната секция на електронното списание © След 5, подбрахме за вас 10 неустоими рецепти с тиквички, които ще ви вдъхновят да ги включвате в менюто си по-често от обикновено. Очаквайте златна коричка, ароматни пълнежи, свежи салати и няколко изненади, които ще накарат и най-претенциозните вкусове да кимнат доволно.
Гладни ли сте вече? Да започваме!
1. Тиквички на грил с разядка от сирене
Рецепта на Стоян и Лора от „Бон апети“
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
За тиквичките:
- 3 бр. тиквички (дребни)
- ½ връзка копър
- 2-3 с.л. зехтин (за намазване)
- сол (на вкус)
За разядката:
- 300 г сирене фета
- 100 г крем сирене
- 100 г заквасена сметана
- 1 бр. лимон
- 1 ч.л. риган (сух)
- 1 ч.л. чесън на прах
2. Бъркотия с тиквички
Рецепта на Мария Николова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 5 бр. тиквички (големи)
- 5 бр. яйца
- 2 бр. чушки
- 1/2 връзка пресен лук
- 350 г сирене
- 4 стръкчета копър (пресен)
- олио
- черен пипер
- червен пипер
- сол
3. Хрупкави тиквички с млечен чеснов сос
Рецепта на Маргарита Бонева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 2 бр. тиквички
- брашно
- сол
- олио (за пържене)
За соса:
- 5 с.л. кисело мляко
- 5 с.л. майонеза
- чесън (на вкус)
4. Запечени тиквички с ориз
Рецепта на Деница Драгоева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 5-6 бр. тиквички (средно големи)
- 250 г ориз
- 3-4 бр. домати
- 4-5 стръка пресен лук
- 1 глава лук
- 1 кубче бульон (зеленчуков)
- 100 г кашкавал
- 1 с.л. брашно
- 2 с.л. галета
- копър (пресен)
- магданоз (пресен)
- 1 ч.л. червен пипер
- черен пипер (на зърна и млян)
- сол
- олио
5. Рулца от тиквички с пушена сьомга и крема сирене
Рецепта на Виолета Шейтанова-Дечева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 4 бр. тиквички (дребни)
- 200 г пушена сьомга
- 150 г крема сирене
- сол
- олио (за намазване на тиквичките)
6. Кюфтенца от тиквички и праз
Рецепта на Радослав Радославов
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 1 голяма тиквичка
- 200 г сирене
- 3 бр. яйца
- 1 стрък праз
- 2 скилидки чесън
- олио (за пържене)
- черен пипер
- риган
- копър (пресен)
7. Бухнал омлет с тиквички
Рецепта на Стоян и Лора от „Бон апети“
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 4 бр. яйца
- 2 бр. тиквички
- 1 скилидка чесън
- 3-4 стръка копър
- 150 г кашкавал (от краве мляко)
- 100 г брашно
- ½ ч.л. бакпулвер
- 250 мл прясно мляко
- 2 с.л. масло
- сол (на вкус)
- зехтин (за намазване)
8. Крем супа от тиквички
Рецепта на Цветелина Норчева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 2 бр. тиквички (около 600 г)
- 2 бр. моркови (около 200 г)
- 200 г картофи
- 1 връзка пресен лук
- 3-4 с.л. мас (или олио)
- 2 с.л. масло
- сол
- копър
- 2-3 скилидки чесън
- 1.5 л вода
- 150 г крема сирене (или яйце, разбито в кисело мляко)
За крутоните:
- хляб (на кубчета)
- масло
- босилек (или подправка по избор)
9. Ризото с тиквички и два вида колбас
Рецепта на Анелия Терзиева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 250 г ориз (арборио)
- 600 мл бульон
- 1 бр. тиквичка
- 100 г шунка
- 50 г бекон
- 2-3 стръка мащерка (прясна)
- 2 скилидки чесън
- ½ глава лук
- 50 г крема сирене
- сол
- черен пипер
10. Соленки с тиквички и чедър
Рецепта на Искра Николова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- ½ ч.ч. тиквички (обелени и настъргани)
- ½ ч.л. сол
- 2 ч.ч. брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- ½ ч.л. сода бикарбонат
- 150 г масло (нарязано на кубчета)
- 1 ч.ч. чедър (настъргано)
- 1 с.л. магданоз (пресен, нарязан на ситно)
- ¾ ч.ч. айрян
Европейско кино, фотография и Рей Бредбъри. Трите любими теми на Рада. Обича да пътува, но рядко посещава едно и също място два пъти. Фен е на синия цвят и червеното вино… дори и да не е от глухарчета.