Евтини самолетни билети

Не е нужно да правим гигантски крачки, за да усъвършенстваме себе си. Няма смисъл изведнъж да започнем да ставаме в 6 часа, ако сме свикнали да спим до 8. Такива радикални промени със сигурност няма да ни помогнат, а напротив – ще се откажем, отегчим и изморим много бързо.

Всъщност по-лесно и полезно е да правим малки стъпки всеки ден и резултатът няма да закъснее. Можем да се възползваме от кратките почивки, за да постигнем истинска промяна в живота си.

Ако използваме правилно част от свободното си време можем да станем по-продуктивни и щастливи без особени усилия. Ето и 10 начина да подобрим себе си в малки стъпки.


1. Една нова дума на ден

През училищните си години ние доста сме обогатили речника си, но постепенно скоростта, с която научаваме нови думи намалява драстично. Ако се стараем да подобряваме езиковите си умения всеки ден в малки стъпки, ще си помогнем да се изразяваме по-ясно. Богатият речник може да се превърне в ключ към успеха и да ни направи по-добри в комуникацията. Освен това учените са доказали, че изучаването на нови думи стимулира центъра, отговарящ за възнаграждение в мозъка, така че се оказва и забавно занимание.

2. Да увеличим производителността си

Лесен начин да извлечем максимално много от времето си е да използваме метода 50/10. Първо трябва да се съсредоточим върху работата си за 50 минути, а след това да направим почивка за 10 минути. В тази кратка пауза можем да правим каквото поискаме, например да използваме някоя от идеите в списъка, за да сме наистина продуктивни.

3. Да четем по-бързо

Четенето е един от важните начини за научаване на нови неща. Голяма част от нас прекарват времето си в четене на различни материали – презентации, имейли, доклади и книги. Въпреки че преминаваме през всички тези материали всеки ден, средно четем по 250 думи в минута. Това е близо 2 минути на страница, което означава, че ни отнема повече от три часа за прочитането на книга от 100 страници. Всекидневни кратки упражнения могат да ни помогнат значително да подобрим бързината на четене. Може да започнем с лесен трик – да четем книга и едновременно с това да борим до 50 и след това обратно. Така слухът ни ще е зает с броенето, а зрителният анализатор със самото четене. Целта на упражнението е мозъкът да разбира четенето, без да използва слуха.

10 начина да подобрим себе си в 10 малки стъпки

4. Да подремнем

Може да пропуснем сутрешната доза кафе и висококалоричната закуска и да се заредим с енергия по друг начин. Когато почувстваме умора, просто трябва да се усамотим и да затворим очи за 10-15 минути. Леката дрямка ще ни зареди с енергия и ще ни направи продуктивни през следващите няколко часа.

5. Нов език

Ако всеки ден отделяме по няколко минути, за изучаването на нов език, можем да придобием разговорни умения без много усилия. Вече има създадени много приложения, които могат да ни помогнат да научим нов език, ако ги използваме само за няколко минути дневно.


6. Почивка за кафе с приятел

Освен приятно занимание общуването е доста полезно за мозъка. Приятелското бъбрене с приятел или колега има доказани когнитивни ползи. То може да улесни решаването на проблем или просто да ни отпусне и да ни даде конкурентно предимство, след като се завърнем отново към работата си. Ето защо е добре да отделяме по малко време за кафе и приятен разговор с приятел всеки ден.

7. Да излезем навън

Ето един изключително лесен начин да подобрим себе си. Разходките са от изключително значение за мозъка, подобряване на физическото здраве, намаляване на стреса и сигурно бягство от депресията. Излизането навън ни помага също да се заредим с нужното количество витамин D, което иначе ни е трудно да набавим само с храната.

10 начина да подобрим себе си в 10 малки стъпки

8. Да помислим за утре

В края на работния ден е хубаво да отделяме по малко време за ретроспекция на деня – да помислим дали сме изпълнили всички задачи, да отбележим какво сме оставили за утре. Така можем бързо да организираме списък със задачите за следващия ден и да плануваме приоритетите си. Освен това няма да ни се налага да се връщаме към мисли за работа в свободното си време и ще можем да се отдадем на истинска почивка.

9. Да практикуваме благодарност

Добре е да отделяме по малко време всеки ден, за да практикуваме благодарност. Това ще ни помогне за постигане на вътрешен мир и хармония, а също така ще подобри нашето психическо и физическо здраве. Можем да помислим за всички положителни неща в живота ни, за добрите хора около нас и бързо ще усетим как започваме да се чувстваме по-щастливи и позитивно настроени.

10. Да се изправим пред страха

Всички имаме страхове и това е напълно нормално, но можем да опитаме да излезем от зоната си на комфорт и да опитаме да преодолеем някои от страховете си. Може да опитаме като заговорим непознат, опитаме нов спорт или посетим ново място. Само ако излезем извън зоната си на комфорт ще осъзнаем колко можем да постигнем.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.