Дори и хората, които не са изкушени от изкуството го познават и лесно различават неговите картини. Той е толкова характерен със своя стил, енергия и ексцентричност до нереалност. С извитите си мустачки, сюрреалистично творчество и домашен любимец мравояд.

Да, той е Салвадор Дали. Цялото му име е Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек. Роден е в испанския град Фигерес на 11 май 1904 година. Баща му – адвокат и нотариус, бил изключително строг във възпитанието на Салвадор, докато майка му, напротив – окуражавала ексцентричността и творчество му.

Салвадор не бил старателен ученик. Бил бунтар, носел ексцентрични дрехи и дълга коса. През 1919 година, когато е едва 14-годишен, се състои и първата му публична изложба. Няколко години по-късно Дали заминава да учи в Мадрид. Прекарал известно време в затвора по обвинения, че подкрепял Сепаратисткото движение, въпреки че бил аполитичен.


В началото твори главно в три стила – импресионизъм, футуризъм и кубизъм. Творческите му експерименти водят и до първия му сюрреалистичен период през 1929 г. Започнал да рисува малки маслени картини, изобразяващи сънищата му.

Освен картини, Салвадор създавал и няколко филма. Със зашеметяващо темпо нестандартният творец набирал популярност. Творбите му се продавали като топъл хляб. Към средата на 30-те освен с творчеството си, Дали вече бил известен и с колоритния си характер.

Днес картините му са едни от най-търсените и най-скъпите в света. Художникът умира на 23 януари 1989 година в следствие на сърдечна недостатъчност.

1. Ана Мария

10-те най-известни картини на Салвадор Дали

На платното е изобразена по-малката сестра на Дали Ана. Двамата били изключително близки, затова и Дали я рисува като истинска красавица. Приятелството между брата и сестрата продължи докато художникът не срещнал Гала – първата и единствената му любов, жената на живота му и негова муза. Ана толкова ревнувала, че прекратила всякакви взаимоотношения с брат си.


2. Горящият жираф

Тази картина художникът рисува малко преди да емигрира в САЩ. В нея той ясно демонстрира недоволството си от политиката, водена в родната му Испания. Въпреки че се определя за аполитичен, в платното Дали ясно демонстрира усещането си за предстояща война, която ще започне в близко бъдеще в страната.

3. Лицето на войната

Картината е нарисувана, когато Салвадор вече живее в САЩ. Ужасното лице на войната, очите, изпълнени с безкрайна смърт, символизират Испанската гражданска война , която продължава от 1936 до 1939 година. Ужасът в платното допълнително се увеличава от кафявата тоналност, която доминира в картината.

4. Метаморфозите на Нарцис

Картината се основава на гръцкия мит за Нарцис – човек, обречен от боговете да се влюби в себе си, след като види отражението си във водата. Интерпретацията на Дали може да бъде усетена ясно в платното от 1937 година. В картините на Дали яйцето е често използван символ на началото на живота и надеждата.


5. Лицето на Мей Уест

Работата се отнася към по-късните творби на художника и е издържана в стил комикс. Картината изобразява лицето на известната холивудска актриса Мей Уест. Устните на жената са под формата на червен диван, завеси служат за коса, а очите на Meй представляват две картини. Когато нарисувал портрета, Салвадор Дали коментира: „Когато се приближиш до нея, виждаш мамещи и предразполагащи устни. Но внимавай! Тази уста може да те изяде всеки момент!“.

6. Сън, предизвикан от полета на пчела около нар, миг преди събуждането

Една насочена пушка, два тигъра, голата съпруга на Дали, Гала. „Целта ми беше за пръв път да покажа на хората открития от Зигмунд Фройд тип на дългия свързан сън, предизвикан от мигновено въздействие, заради което настъпва събуждането“, признава Дали по повод едно от най-известните си произведения.

7. Любовна игра

„Любовна игра“ не е обикновено маслено платно, а е колаж на картон. Името на картината е дадено от известния поет Пол Елюар. Това е картината, която прави Салвадор Дали част от световното сюрреалистично движение.


8. Слоновете

Въпреки че слоновете са често срещан елемент в картините на ексцентричния художник, тази е първата, изцяло посветена на слона. Тъй като животните обикновено се асоциират с величавост и голямо тегло, творецът решава да се противопостави на всеобщото мнение и в типичен за него стил да ги нарисува с необичайно дълги тънки крака.

9. Великият мастурбатор

Една от най-известните картини на художника отразява противоречивото му отношение към половия акт между мъжа и жената. В детството си Дали попаднал на медицинска книга със снимки на половите органи на пациенти с венерически заболявания. Оттогава младият художник започнал да изпитва отвращение от секса и да го асоциира с процесите на гниене, както се вижда и от творбата му.

10. Постоянството на паметта

Едно от най-разпознаваемите платна на великия сюрреалист. Картината носи световна слава на художника. „Постоянството на паметта“ изобразява няколко часовникови механизма, изобразени в течна форма. Така творецът целенасочено се отдалечава от концепцията за линейно време. Само няколко часа са били необходими на гениалния Дали да сътвори този шедьовър. В момента платното се съхранява в нюйоркския музей на модерното изкуство.
Коментари

Свързани:

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *