10 храни, които предпазват от деменция

Деменцията е термин, обозначаващ набор от симптоми, сред които загуба на паметта или мисловни проблеми. Най-често болестта засяга хора над 65 години. Доклад, публикуван от Световната здравна организация, предвижда, че броят на хората, страдащи от деменция, ще се утрои в следващите 30 години в световен мащаб. Числото ще нарасне от 50 милиона на 152 милиона до 2050 година.

За да се справи с тази сериозна опасност, организацията стартира кампанията Глобална обсерватория деменция в интернет, която ще проследи напредъка в предоставянето на услуги за хора със заболяването и за тези, които се грижат за тях. Тя ще съблюдава наличието на национални политики и планове, мерки за намаляване на риска и инфраструктура за осигуряване на грижи и лечение.

Деменцията се отнася до група мозъчно-свързани заболявания, които са предимно прогресивни по природа и засягат паметта, когнитивните способности и поведението. Симптомите могат да се появят по-късно и да затруднят значително способността за извършване на ежедневните дейности.

Болестта на Алцхаймер е най-честият вид деменция и представлява 60-70% от случаите. Учените все още не са успели да открият истинската причина за заболяването, но най-вече обвиняват за това генетичните фактори.

Ето 10 храни, които подхранват мозъка и предпазват от деменция. Следва да отбележим, че според специалистите, тези здравословни храни не гарантират нищо, но те със сигурност са добри за цялостното здраве.


1. Плодове

Плодовете се считат за истински „мозъчни суперхрани„. Изследователите са открили, че боровинките предпазват мозъка от оксидативен стрес и могат да намалят ефекта на болестта.

2. Зелени листни зеленчуци

Богати на витамин К и фолиева киселина, зелените листни зеленчуци също помагат да се увеличи паметта и да се предотврати деменция.

3. Авокадо

Маите и ацтеките го наричали още свещен плод или плод на живота. Високото съдържание на олеинова киселина в авокадото спомага за създаване и поддържане на миелин, който предпазва нервната система и мозъка.

4. Куркума

Добрата стара куркума е подправка чудо. Според проучвания, хората, които редовно я консумират, показват по-добри резултати при мозъчните тестове.

5. Зехтин (екстра върджин)

Отличен източник на здравословни мастни киселини и растителни хранителни вещества.


6. Риба

Като храна богата на омега-3 мастни киселини, рибата е много добра за мозъка и неговите функции.

7. Ленено семе

Богато на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че намаляват нивата на холестерола. Също така съдържат химични съединения, наречени лигнани, които предпазват кръвоносните съдове от възпалителни увреждания.

8. Ядки

Те са най-добрият източник на здрави ненаситени мазнини, а според множество проучвания, при редовно консумиране намаляват риска от болестта на Алцхаймер.

9. Киноа

Тя е богат на хранителни вещества източник на протеини. Съдържа фибри, витамин Е и минерали, като цинк, фосфор и селен, които са важни градивни елементи за мозъчните клетки.

10. Боб

Бобът съдържа фибрите и многото витамини, които са полезни за мозъка, защото го зареждат със страшно много енергия. Той понижава нивата на холестерола и регулира нивата на кръвната захар, в продължение на часове след като сте го консумирали.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *