© 10-те най© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
    HOT HITSВиж още
    10-те най-горещи световни хита за май 2025
    10-те най-горещи световни хита за май 2025
    03.06.2025
    10-те най-горещи БГ хита за май 2025
    10-те най-горещи БГ хита за май 2025
    02.06.2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за май 2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за май 2025
    01.06.2025
    10-те най-горещи световни хита за април 2025
    10-те най-горещи световни хита за април 2025
    03.05.2025
    10-те най-горещи БГ хита за април 2025
    10-те най-горещи БГ хита за април 2025
    02.05.2025
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
Търсене
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© "Меломан БГ" ЕООД
ВкусЖивотът

10 важни неща, които трябва да знаем за зехтина

Страхил Иванов
Страхил Иванов
25.07.2022
Сподели във
10 важни неща, които трябва да знаем за зехтина

Зехтин наричаме маслото, което се добива от плода на маслината. Като храна, зехтинът е познат на човечеството от вече хиляди години и популярността му продължава да расте и днес, благодарение на приятния му вкус и множеството изследвания, които доказват здравословните ползи от приема му.

1. Как се прави зехтин?

Първата крачка от извличането на зехтина е да се намачкат маслините. От това се получава гъста паста, която в последствие се разбърква, за да започне отделянето на мазнината. След това, с помощта на центрофуга, мазнината и водата се отделят от пастата, а след това пък се отделя водата, оставяйки след себе си само маслото. Но процесът рядко спира дотук…

2. Рафиниран зехтин

Рафинирането е процес, при който, с помощта на разреждащи вещества и при висока температура, се неутрализират голяма част от вкусовете и миризмата на зехтина. Това позволява на производителите да комбинират различни видове масло и маслини, както и по-ниско качествени суровини като цяло, без това да се отрази на вкусовите качества на крайния продукт.

Защото лошите вкусове, които могат да се образуват от използването на по-нискокачествени суровини, като частично ферментирали маслини и масовия производствен процес, се отстраняват химически при рафинирането след това.

3. Екстра върджин, студено пресован, нерафиниран зехтин

„Върджин“ буквално означава „девствен, непокътнат“. Това е така, защото при нерафинирания зехтин всички химически дообработки на маслиново масло, през които преминава рафинирания, се избягват. Процесът на производство обикновено свърша с извличането на зехтина от маслиновата паста, след което директно се преминава към бутилиране.

Липсата на химическо „подобряване“ означава, че производителните трябва да използват суровини с възможно най-високо качество при производството на този тип зехтин, за да се избегне понижаване на качеството и лош вкус при крайния продукт.

10 важни неща, които трябва да знаем за зехтина

За да се класифицира като „екстра върджин“ един зехтин трябва да отговаря на определени изисквания. Едно от тях е да бъде извлечен изцяло чрез първоначалното, студено пресоване на плодовете, без допълнителна топлинна или химическа обработка, както вече разбрахме. Това е и причината този зехтин често да се нарича и „студено пресован“.

Ектра върджин зехтинът притежава приятен маслинов вкус, няма вкусови дефекти и за да бъде класифициран като такъв, трябва да притежава определени химически показатели в състава си. Заради липсата на допълнителна химическа обработка, екстра върджин зехтинът съдържа по-голямо количество полезни хранителни вещества и вследствие – повече предимства за здравето.


4. Ползи за здравето от консумацията на зехтин

Що се отнася до източниците на полезни мазнини, зехтинът е безспорен шампион при здравословното хранене. Неговите здравословни предимства са изследвани и доказани в множество проучвания.

  • Намалява риска от развитие на някои видове рак – Фитонутриентът олеокантал, който се съдържа в зехтина, има силен антивъзпалителен ефект, подобен на този на ибупрофена. Това може да намали риска развитие на рак на гърдата.
  • Намалява риска от сърдечносъдови заболявания – Зехтинът понижава нивата на лошия LDL-холестерол и триглицеридите в кръвта. В същото време нивата на добрия HDL-холестерол остават същите и дори по-високи. Така се предотвратява образуването на мастни отлагания по стените на кръвоносните съдове и значително се понижава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.
  • Притежава антиоксидантни качества – Нерафинираното маслиновото масло е богато на антиоксиданти, особено на витамин Е, за който се смята, че намалява риска от рак. Сред растителните масла, зехтинът е с най-високото съдържание на мононенаситените мазнини, които не се окисляват в организма.
  • Подобрява кръвното налягане – скорошно проучване на редица изследвания показва, че консумацията на едва 2 с.л. зехтин дневно може значително да облекчи високото кръвно налягане.
  • Подходящ е за диабетици – свойствата на зехтина да понижава нивата на лошия холестерол, да контролира нивата на кръвната захар и да спомага за добрия инсулинов отговор го правят подходящ за консумация от хора, страдащи от диабет.
  • Помага при остеопороза – Повишената консумация на зехтин се свързва и с по-добра минерализация и калциране на костите, като така подобрява състоянието на хора, страдащи от остеопороза, както и намалява рисковете от развитието ѝ.

5. Защо зехтинът е по-скъп?

Може би се питаш защо зехтинът е толкова по-скъп… от слънчогледовото олио например?

Цената на качествения зехтин се дължи на доста фактори – както казахме, екстра върджин зехтинът трябва да се произвежда само от възможно най-качествените суровини, които, разбира се, не са евтини. Освен това, България не е известна със своите маслини… и като всеки вносен продукт – и зехтинът се оскъпява. Цената на литър хубав, студено пресован зехтин лесно може да надхвърли 20 лева.

Но дори да си с ограничен бюджет – не се притеснявай. Дори по-обикновения, рафиниран зехтин, е по-добър избор за твоята диета, отколкото слънчогледовото олио и други подобни евтини растителни мазнини. Макар да не съдържа толкова хранителни вещества и антиоксиданти като екстра върджин зехтина, нерафинираният също е добър източник на полезните мононенаситени мазнини. А литър от него можеш да намериш за по-малко от 10 лева.

10 важни неща, които трябва да знаем за зехтина

6. Как да избереш най-добрия зехтин на българския пазар?

Естествено, няма да рекламирам конкретни марки, а и изборът ще зависи строго от твоя бюджет, така че вместо това, ще ти дам насоки за какво да следиш следващия път, когато се запътиш към магазина, за да си купиш зехтин:

  • На първо място, ако досега не си се досетил – добре е да се насочиш към екстра върджин зехтина. И освен това – следи за „студено пресован“ на етикета.
  • Обърни внимание на датата на производство и срока на годност. Добре е датата на бутилиране да е през последната изминала година, а срокът за консумация (най-добър до:) да има поне година аванс след датата на покупка.
  • Най-качественият зехтин обикновено се добива, произвежда и бутилира в една и съща държава, така че може да обърнеш и внимание на произхода му. Ако има повече от една държава-източник, възможно е да става въпрос за смес от различни суровини, която обикновено изисква допълнителна химическа обработка.

7. Може ли да се използва зехтин за готвене?

Върлува митът, че със зехтин не е добре да се готви, защото се отделят вредни вещества.

Това не е вярно!

Съвсем спокойно можеш да приготвяш храната си със зехтин. Но тъй като топлинната обработка убива голяма част от вкусовите му качества, няма смисъл да купуваш скъп, екстра върждин зехтин за готвене. В случая – можеш да се насочиш към по-обикновения рафиниран такъв.

А качественият зехтин нека остане за допълнително овкусяване на храната.

8. Как се съхранява зехтин?

Неотворен, зехтинът може да се съхранява на прохладно, тъмно място до 2 години, като този срок може да е още по-дълъг ако качествтото на зехтина е още по-високо.

Веднъж отворена, бутилката със зехтин е годна за употреба обикновено до няколко месеца след отваряне, преди да започне да грани, придобивайки неприятен, горчив и натрапчив вкус. Дръж отворената бутилка отново – на хладно и тъмно място и я използвай сравнително често, за да не залежава.

Добра идея е да се купуват по-малки разфасовки от по 0,5 до 1 л зехтин, които могат да се изразходят бързо без промяна в качеството. Вместо големите 5 литрови баки, които съм виждал да се предлагат на места.

9. Други начини за използване на зехтина

Разбира се, зехтинът ни е познат главно като съставка в кулинарията. Той е и една от основните съставки на известната средиземноморска диета.

Но маслиновото масло има широко разпространение и в други сфери от живота – като козметиката и домашната медицина… Можеш да намериш зехтин като съставка в шампоани, кремове, маски и други козметични продукти за подхранване, както и в рецепти за различни болежки и неприятни състояния… Ето 2 примера:

Зехтин и лимон, за болежки и оплаквания

Тази комбинация пък явно е известна бабина рецепта за една редица болежки и оплаквания – като започнем от ставни и ревматични проблеми и стигнем до борба с махмурлука…

Аз винаги съм скептичен към подобни „отвари“ обаче. Оставям на теб да прецениш дали да им се довериш. Моята задача тук е просто да ги спомена, за да ги имаш предвид.

Жабурене със зехтин

Още едно предназначение, което намирам за… интересно. Според някои хора жабуренето със зехтин сутрин е чудесен начин за детоксикация. Отново – оставям на теб да прецениш дали е така, защото аз си оставам все така скептичен.

10 важни неща, които трябва да знаем за зехтина

10. В заключение

За зехтина лесно може да се говори с часове и да се изброяват многото му доказани ползи за здравето, така че определено ти препоръчвам да го включиш в режима си. Трудно ще намериш по-добър източник на полезни мазнини, който да се съчетава добре в толкова различни здравословни рецепти.

Но моят съвет е зехтинът да присъства главно в кухнята, където се е доказал безспорно. Към всяко останало негово предназначение аз бих подходил със щипка съмнение.

Страхил Иванов
Страхил Иванов

Страхил Иванов е един от най-успешните фитнес треньори в България, помогнал на хиляди хора да променят живота си чрез по-добро хранене и тренировки. Той стои зад Facebook страницата Fit with Strahil и фитнес блога Fitbg.net.


Свързани:вкусноздравезехтинполезнохрана
Предишна 10 цитата на Реймънд Чандлър, защото... всички обичат Реймънд 10 цитата на Реймънд Чандлър, защото… всички обичат Реймънд
Следваща 10 интригуващи факта за британското кралско семейство 10 интригуващи факта за британското кралско семейство
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените

10 възможности за плаж недалеч от София

10 възможности за плаж недалеч от София

10 живописни екопътеки в близост до София

10 живописни екопътеки в близост до София

10 възможности за плаж недалеч от Пловдив

10 възможности за плаж недалеч от Пловдив

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Най-новите

10 съвета как да прекараш едно прекрасно лято
10 съвета как да прекараш едно прекрасно лято
16.06.2025
10 от най-скандалните паметници в света
10 от най-скандалните паметници в света
16.06.2025
10 умения, които всеки мъж е добре да притежава
10 умения, които всеки мъж е добре да притежава
16.06.2025
10 причини да посетите Братислава за уикенда
10 причини да посетите Братислава за уикенда
15.06.2025
10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи
10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи
15.06.2025

Последвай ни

FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow

Виж още

10 начина как да избегнеш пролетната умора

10 начина как да избегнеш пролетната умора

Тони Димитрова
Тони Димитрова
04.04.2025
10 от най-странните музикални инструменти в света

10 от най-странните музикални инструменти в света

Диана Игнатова
Диана Игнатова
14.04.2025
10 любопитни факта за Братя Грим

10 любопитни факта за Братя Грим

Диана Игнатова
Диана Игнатова
24.02.2025
10-те най-дъждовни места в света

10-те най-дъждовни места в света

Юлиян Лазаров
Юлиян Лазаров
10.12.2024
10 любопитни факта за филма "Аматьорът"

10 любопитни факта за филма „Аматьорът“

Василена Гатева
Василена Гатева
08.04.2025
10 начина как да удължим живота на автомобила си

10 начина как да удължим живота на автомобила си

Юлиян Лазаров
Юлиян Лазаров
10.01.2025
© 10-те най
Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят.
© 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

 

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • СЛЕД 5 • ТВОЕТО ВРЕМЕ, ТВОИТЕ ПРАВИЛА
 

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?