понеделник, август 19


10 важни неща, които трябва да знаем за зехтина

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Зехтин наричаме маслото, което се добива от плода на маслината. Като храна, зехтинът е познат на човечеството от вече хиляди години и популярността му продължава да расте и днес, благодарение на приятния му вкус и множеството изследвания, които доказват здравословните ползи от приема му.

1. Как се прави зехтин?

Първата крачка от извличането на зехтина е да се намачкат маслините. От това се получава гъста паста, която в последствие се разбърква, за да започне отделянето на мазнината. След това, с помощта на центрофуга, мазнината и водата се отделят от пастата, а след това пък се отделя водата, оставяйки след себе си само маслото. Но процесът рядко спира дотук…

10 важни неща, които трябва да знаем за зехтина

2. Рафиниран зехтин

Рафинирането е процес, при който, с помощта на разреждащи вещества и при висока температура, се неутрализират голяма част от вкусовете и миризмата на зехтина. Това позволява на производителите да комбинират различни видове масло и маслини, както и по-ниско качествени суровини като цяло, без това да се отрази на вкусовите качества на крайния продукт.

Защото лошите вкусове, които могат да се образуват от използването на по-нискокачествени суровини, като частично ферментирали маслини и масовия производствен процес, се отстраняват химически при рафинирането след това.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3 4 5 6
Сподели

Коментари