© 10-те най
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HITS
    • ПОП-ФОЛК ТОП 10
    • БГ ТОП 10
    • WORLD ТОП 10
    HITSShow More
    10-те най-горещи световни хита за януари 2023
    10-те най-горещи световни хита за януари 2023
    04.02.2023
    10-те най-горещи БГ хита за януари 2023
    10-те най-горещи БГ хита за януари 2023
    03.02.2023
    10-те най-горещи поп-фолк хита за януари 2023
    10-те най-горещи поп-фолк хита за януари 2023
    02.02.2023
    10-те най-горещи световни хита за юни 2022
    10-те най-любими световни хита за 2022 година
    20.01.2023
    10-те най-горещи БГ хита за септември 2022
    10-те най-любими БГ хита за 2022 година
    19.01.2023
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
10 важни неща, които трябва да знаем за зехтина
Сподели в:
© 10-те най
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
Търсене
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HITS
    • ПОП-ФОЛК ТОП 10
    • БГ ТОП 10
    • WORLD ТОП 10
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
Последвай ни
© "Меломан БГ" ЕООД
ВкусЖивотът

10 важни неща, които трябва да знаем за зехтина

Страхил Иванов
Страхил Иванов 25.07.2022
Сподели в:
10 важни неща, които трябва да знаем за зехтина

Зехтин наричаме маслото, което се добива от плода на маслината. Като храна, зехтинът е познат на човечеството от вече хиляди години и популярността му продължава да расте и днес, благодарение на приятния му вкус и множеството изследвания, които доказват здравословните ползи от приема му.

1. Как се прави зехтин?

Първата крачка от извличането на зехтина е да се намачкат маслините. От това се получава гъста паста, която в последствие се разбърква, за да започне отделянето на мазнината. След това, с помощта на центрофуга, мазнината и водата се отделят от пастата, а след това пък се отделя водата, оставяйки след себе си само маслото. Но процесът рядко спира дотук…

10 важни неща, които трябва да знаем за зехтина

2. Рафиниран зехтин

Рафинирането е процес, при който, с помощта на разреждащи вещества и при висока температура, се неутрализират голяма част от вкусовете и миризмата на зехтина. Това позволява на производителите да комбинират различни видове масло и маслини, както и по-ниско качествени суровини като цяло, без това да се отрази на вкусовите качества на крайния продукт.

Защото лошите вкусове, които могат да се образуват от използването на по-нискокачествени суровини, като частично ферментирали маслини и масовия производствен процес, се отстраняват химически при рафинирането след това.

3. Екстра върджин, студено пресован, нерафиниран зехтин

„Върджин“ буквално означава „девствен, непокътнат“.

Това е така, защото при нерафинирания зехтин всички химически дообработки на маслиново масло, през които преминава рафинирания, се избягват. Процесът на производство обикновено свърша с извличането на зехтина от маслиновата паста, след което директно се преминава към бутилиране.

Липсата на химическо „подобряване“ означава, че производителните трябва да използват суровини с възможно най-високо качество при производството на този тип зехтин, за да се избегне понижаване на качеството и лош вкус при крайния продукт.

За да се класифицира като „екстра върджин“ един зехтин трябва да отговаря на определени изисквания. Едно от тях е да бъде извлечен изцяло чрез първоначалното, студено пресоване на плодовете, без допълнителна топлинна или химическа обработка, както вече разбрахме. Това е и причината този зехтин често да се нарича и „студено пресован“.

Ектра върджин зехтинът притежава приятен маслинов вкус, няма вкусови дефекти и за да бъде класифициран като такъв, трябва да притежава определени химически показатели в състава си. Заради липсата на допълнителна химическа обработка, екстра върджин зехтинът съдържа по-голямо количество полезни хранителни вещества и вследствие – повече предимства за здравето.


4. Ползи за здравето от консумацията на зехтин

Що се отнася до източниците на полезни мазнини, зехтинът е безспорен шампион при здравословното хранене. Неговите здравословни предимства са изследвани и доказани в множество проучвания.

10 важни неща, които трябва да знаем за зехтина
  • Намалява риска от развитие на някои видове рак – Фитонутриентът олеокантал, който се съдържа в зехтина, има силен антивъзпалителен ефект, подобен на този на ибупрофена. Това може да намали риска развитие на рак на гърдата.
  • Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания – Зехтинът понижава нивата на лошия LDL-холестерол и триглицеридите в кръвта. В същото време нивата на добрия HDL-холестерол остават същите и дори по-високи. Така се предотвратява образуването на мастни отлагания по стените на кръвоносните съдове и значително се понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
  • Притежава антиоксидантни качества – Нерафинираното маслиновото масло е богато на антиоксиданти, особено на витамин Е, за който се смята, че намалява риска от рак. Сред растителните масла, зехтинът е с най-високото съдържание на мононенаситените мазнини, които не се окисляват в организма.
  • Подобрява кръвното налягане – скорошно проучване на редица изследвания показва, че консумацията на едва 2 с.л. зехтин дневно може значително да облекчи високото кръвно налягане.
  • Подходящ е за диабетици – свойствата на зехтина да понижава нивата на лошия холестерол, да контролира нивата на кръвната захар и да спомага за добрия инсулинов отговор го правят подходящ за консумация от хора, страдащи от диабет.
  • Помага при остеопороза – Повишената консумация на зехтин се свързва и с по-добра минерализация и калциране на костите, като така подобрява състоянието на хора, страдащи от остеопороза, както и намалява рисковете от развитието ѝ.

5. Защо зехтинът е по-скъп?

Може би се питаш защо зехтинът е толкова по-скъп… от слънчогледовото олио например?

Цената на качествения зехтин се дължи на доста фактори – както казахме, екстра върджин зехтинът трябва да се произвежда само от възможно най-качествените суровини, които, разбира се, не са евтини. Освен това, България не е известна със своите маслини… и като всеки вносен продукт – и зехтинът се оскъпява. Цената на литър хубав, студено пресован зехтин лесно може да надхвърли 20 лева.

Но дори да си с ограничен бюджет – не се притеснявай. Дори по-обикновения, рафиниран зехтин, е по-добър избор за твоята диета, отколкото слънчогледовото олио и други подобни евтини растителни мазнини. Макар да не съдържа толкова хранителни вещества и антиоксиданти като екстра върджин зехтина, нерафинираният също е добър източник на полезните мононенаситени мазнини. А литър от него можеш да намериш за по-малко от 10 лева.

6. Как да избереш най-добрия зехтин на българския пазар?

Естествено, няма да рекламирам конкретни марки, а и изборът ще зависи строго от твоя бюджет, така че вместо това, ще ти дам насоки за какво да следиш следващия път, когато се запътиш към магазина, за да си купиш зехтин:

  • На първо място, ако досега не си се досетил – добре е да се насочиш към екстра върджин зехтина. И освен това – следи за „студено пресован“ на етикета.
  • Обърни внимание на датата на производство и срока на годност. Добре е датата на бутилиране да е през последната изминала година, а срокът за консумация (най-добър до:) да има поне година аванс след датата на покупка.
  • Най-качественият зехтин обикновено се добива, произвежда и бутилира в една и съща държава, така че може да обърнеш и внимание на произхода му. Ако има повече от една държава-източник, възможно е да става въпрос за смес от различни суровини, която обикновено изисква допълнителна химическа обработка.

7. Може ли да се използва зехтин за готвене?

Върлува митът, че със зехтин не е добре да се готви, защото се отделят вредни вещества.

Това не е вярно!

Съвсем спокойно можеш да приготвяш храната си със зехтин. Но тъй като топлинната обработка убива голяма част от вкусовите му качества, няма смисъл да купуваш скъп, екстра върждин зехтин за готвене. В случая – можеш да се насочиш към по-обикновения рафиниран такъв.

А качественият зехтин нека остане за допълнително овкусяване на храната.

10 важни неща, които трябва да знаем за зехтина

8. Как се съхранява зехтин?

Неотворен, зехтинът може да се съхранява на прохладно, тъмно място до 2 години, като този срок може да е още по-дълъг ако качествтото на зехтина е още по-високо.

Веднъж отворена, бутилката със зехтин е годна за употреба обикновено до няколко месеца след отваряне, преди да започне да грани, придобивайки неприятен, горчив и натрапчив вкус. Дръж отворената бутилка отново – на хладно и тъмно място и я използвай сравнително често, за да не залежава.

Добра идея е да се купуват по-малки разфасовки от по 0,5 до 1 л зехтин, които могат да се изразходят бързо без промяна в качеството. Вместо големите 5 литрови баки, които съм виждал да се предлагат на места.

9. Други начини за използване на зехтина

Разбира се, зехтинът ни е познат главно като съставка в кулинарията. Той е и една от основните съставки на известната средиземноморска диета.

Но маслиновото масло има широко разпространение и в други сфери от живота – като козметиката и домашната медицина… Можеш да намериш зехтин като съставка в шампоани, кремове, маски и други козметични продукти за подхранване, както и в рецепти за различни болежки и неприятни състояния… Ето 2 примера:

Зехтин и лимон, за болежки и оплаквания

Тази комбинация пък явно е известна бабина рецепта за една редица болежки и оплаквания – като започнем от ставни и ревматични проблеми и стигнем до борба с махмурлука…

Аз винаги съм скептичен към подобни „отвари“ обаче. Оставям на теб да прецениш дали да им се довериш. Моята задача тук е просто да ги спомена, за да ги имаш предвид.

Жабурене със зехтин

Още едно предназначение, което намирам за… интересно. Според някои хора жабуренето със зехтин сутрин е чудесен начин за детоксикация. Отново – оставям на теб да прецениш дали е така, защото аз си оставам все така скептичен.

10. В заключение

За зехтина лесно може да се говори с часове и да се изброяват многото му доказани ползи за здравето, така че определено ти препоръчвам да го включиш в режима си. Трудно ще намериш по-добър източник на полезни мазнини, който да се съчетава добре в толкова различни здравословни рецепти.

Но моят съвет е зехтинът да присъства главно в кухнята, където се е доказал безспорно. Към всяко останало негово предназначение аз бих подходил със щипка съмнение.

Страхил Иванов
Страхил Иванов

Страхил Иванов е един от най-успешните фитнес треньори в България, помогнал на хиляди хора да променят живота си чрез по-добро хранене и тренировки. Той стои зад Facebook страницата Fit with Strahil и фитнес блога Fitbg.net.


Коментари

Свързани: вкусно, здраве, зехтин, полезно, храна
Страхил Иванов 25.07.2022
Предишна 10 любопитни факта за Александър Дюма-баща 10 любопитни факта за Александър Дюма-баща
Следваща 10 емоционални филма, които докосват сърцето ни 10 емоционални филма, които докосват сърцето ни
Коментирай

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените днес

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Най-новите

10-те най-горещи световни хита за януари 2023
10-те най-горещи световни хита за януари 2023
10 проекта, с участието на Койна Русева и Асен Блатечки
10 проекта, с участието на Койна Русева и Асен Блатечки
10 ползи от пиенето на алкохол
10 ползи от пиенето на алкохол
10-те най-горещи БГ хита за януари 2023
10-те най-горещи БГ хита за януари 2023
10 отличителни черти на харизматичните хора
10 отличителни черти на харизматичните хора

Последвай ни

Facebook Like
Twitter Follow

Времето

София
4°
Варна
4°
Пловдив
11°
Бургас
6°

Виж още

10 ползи от пиенето на алкохол
ВкусЖивотът

10 ползи от пиенето на алкохол

04.02.2023
10 фестивала на виното в България
ЛюбопитноМеста

10 фестивала на виното в България

01.02.2023
10 въпроса, които трябва да си зададем
ЖивотътЛично

10 въпроса, които трябва да си зададем

31.01.2023
10 изречения = история: Световната здравна организация (микроразказ)
10 изречения = историяАрт

10 изречения = история: Световната здравна организация (микроразказ)

29.01.2023

 

Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят. © 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД

  • Mustak.bg
  • Vkusi.Me
  • Meloman.bg

10te.bg използва бисквитки (cookies). С приемането им ще се възползвате от оптималното поведение на сайта.
Подробности за бисквитките и как да ги изключите вижте тук.

Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?
Политика на поверителност

Какви лични данни събираме и защо?

Когато посетителите оставят коментари в сайта, ние събираме данните, показани във формуляра за коментари, както и IP адреса на посетителя и идентификатора на потребителския браузър, за да помогнат за откриването на спам.

Анонимен низ, базиран на имейл адреса ви, може да бъде предоставен на услугата Gravatar, за да бъде проверено дали я използвате. Политиката за поверителност на Gravatar е тук: automattic.com/privacy/. След като коментарът ви бъде одобрен, профилната ви снимка ще бъде видима публично към него.

Ако качвате изображения в сайта, трябва да избягвате качването на изображения с вградени данни за местоположение (EXIF GPS). Посетителите на сайта могат да изтеглят и извлекат данни за местоположението от изображения в сайта.

Ако оставите коментар на нашия сайт, можете да разрешите запазването на вашите име, имейл адрес и уебсайт в бисквитки. Те са за ваше удобство, така че да не е нужно да попълвате отново данните си, когато оставяте друг коментар. Тези бисквитки ще се пазят една година.

Вмъкнато съдържание от други уебсайтове

Статиите на този сайт могат да съдържат вградени видеа, изображения, съдържание и т.н. Вграденото съдържание от други сайтове приема и се държи с посетителя на сайта като с посетител на собствения си сайт.

Тези сайтове могат да събират данни за вас, да използват бисквитки, да вграждат допълнителни инструменти за статистика от трети страни, да следят как работите с тези инструменти включително как потребявате вградено съдържание, ако имате профил и сте влезли в него.

Колко дълго държим личните ви данни?

Ако оставите коментар, коментарът и неговите метаданни се запазват за неопределено време. Това е така, за да можем автоматично да разпознаваме и одобряваме последващи ваши коментарите, вместо да ги задържаме в опашката за одобряване.

Вашите права над личните ви данни

Ако сте оставяли коментар в този сайт, можете да поискате да получите файл, съдържащ всички данни, които съхраняваме за вас, включително и данни, които сте ни предоставили. Също така можете да поискате да заличим личните данни, които съхраняваме за вас. Това обаче не включва данни, които сме задължени да съхраняваме с административни цели, за нуждите на сигурността на сайта, или по закон.

Как използваме вашите данни?

Коментарите от посетителите могат да бъдат проверени чрез автоматична услуга за проверка за спам коментари.

Задължителни бисквитки

За да можем да запазим предпочитанията ви относно настройките на бисквитките, задължителните бисквитки (cookies) трябва да бъдат активирани по всяко време.

Ако ги деактивирате, няма да можем да запазим предпочитанията ви. Това означава, че всеки път, когато посещавате този уебсайт, ще трябва да активирате или деактивирате отново бисквитките.

Политика за бисквитките

Уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД, поставят бисквитки (cookies) единствено с цел да направят възможни или да подобри определени функции или да подобрят процеса на навигация за ползвателя.

Освен бисквитките, свързани с функциите и престоя на сайта, аналитични бисквитки се поставят от инструменти на трети страни с цел да се следи качеството на престоя на ползвателя при посещение на уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД.

Уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД, не използват маркери или аналогични проследяващи технологии. "Меломан БГ" ЕООД не използва бисквитки за събиране, обработване, разпространение или записване на лични данни.

Политиката за защита на личните данни на Европейския парламент се прилага за локалното съхранение и сравними технологии.

Какво представляват бисквитките?

Повечето уебсайтове, които посещавате, използват бисквитки (cookies), за да подобрят качеството на Вашия престой. Те позволяват на уебсайтовете да Ви "запомнят" – или за времетраенето на Вашето посещение (чрез използване на "бисквитка за престой"), или за повтарящи се посещения (като използват "постоянна бисквитка").

Бисквитките могат да имат най-различни функции. Те Ви позволяват да навигирате ефективно между отделните страници, като запазват Вашите предпочитания и като цяло подобряват качеството на Вашия престой на уебсайта. Бисквитките правят Вашето взаимодействие с уебсайта по-бързо и по-лесно. Ако даден уебсайт не използва бисквитки, той ще смята, че сте нов посетител всеки път, когато преминете към нова страница на уебсайта – например когато затворите дадено меню и преминете към друга страница, той няма да запомни, че сте затворили менюто на предходната страница и ще покаже следващата страница с отвореното меню.

Някои бисквитки насочват рекламни или маркетингови послания въз основа, например, на Вашето местоположение и/или навици при използването на интернет.

Бисквитките могат да бъдат поставени от уебсайта, който посещавате ("собствени бисквитки"), или от други уебсайтове, които предоставят съдържание на страницата, която разглеждате ("бисквитки на трети страни").

Какво съдържа бисквитката?

Бисквитката е обикновен текстов файл, който се съхранява на Вашия компютър или преносимо устройство от сървъра на уебсайта. Впоследствие този сървър може да възстанови или да прочете съдържанието на съответната бисквитка. Бисквитките се управляват от Вашия браузър. Всяка бисквитка е уникална и съдържа определена анонимна информация, като например анонимен идентификатор, име на сайта, цифри и букви. Тя позволява на уебсайта да запомни Вашите предпочитания при сърфиране в интернет.

По какъв начин използваме бисквитките?

Нашите страници използват бисквитки за запаметяване на:

  • вашите настройки за показване, като например настройките за контраст на цветовете или размер на шрифта;
  • информация за това дали вече сте попълнили проучване за полезността на съдържанието на сайта с цел да не бъдете питани отново;
  • информация дали сте се съгласили или не с използването на бисквитки на този сайт.

Освен това някои от вградените на нашите страници видеоклипове също използват бисквитки, за да събират анонимно статистика за това как сте стигнали до съответната страница и кои видеоклипове сте гледали.

Разрешаването на бисквитките не е абсолютно необходимо, за да може уебсайтът да работи, но ще допринесе за по-доброто му използване. Можете да изтриете или блокирате бисквитките, но ако го направите е възможно някои функции на сайта да не работят, както трябва.

Свързаната с бисквитките информация не се използва за установяване на самоличността Ви, а образците с данни са изцяло под наш контрол. Бисквитките не се използват за цели, различни от посочените тук.

Как да контролирате бисквитките?

Можете да контролирате и/или изтривате бисквитки когато пожелаете - за повече информация вижте aboutcookies.org. Можете да изтриете всички бисквитки, които вече са запазени на Вашия компютър, а също така можете да настроите повечето браузъри да ги блокират. Ако направите това обаче, може да се наложи ръчно да настройвате някои параметри всеки път, когато посещавате даден сайт, а освен това е възможно някои услуги и функции да не работят.

Бисквитки от "трета страна"

Бисквитките на трети страни се поставят и използват от организация, различна от "Меломан БГ" ЕООД. Например, за да измери своята аудитория, уебсайтът използва аналитично дружество на трета страна, което поставя своя собствена бисквитка, за да извърши услугата. Уебсайтът има внедрено съдържание - видео материали от YouTube, както и изображения от Flickr и Instagram. Тези сайтове също могат да поставят свои собствени бисквитки. Уебсайтът използва рекламни мрежи на трета страна. За да предоставят насочена реклама, и те поставят собствени бисквитки.

Социалните мрежи Facebook, Twitter и други поставят бисквитки за споделяне на съдържание и за изготвяне на статистики за достъпа. Наличието, броят и статусът на бисквитките може да зависи от начина, по който използвате съответните платформи преди или по време на посещението Ви на уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД.

Какво да направите, ако не искате да бъдат поставени бисквитки на Вашия компютър?

За някои хора идеята, че се съхранява информация на техния компютър или мобилно устройство, е донякъде свързана с нахлуване в личното им пространство, особено когато тази информация се съхранява и използва от трета страна без тяхното знание. Ако предпочитате, възможно е да бъдат блокирани някои или всички бисквитки, или дори да бъдат изтрити бисквитките, които вече са били поставени, но трябва да знаете, че може да се лишите от някои функции. За да направите това, трябва да промените настройките на Вашия браузър относно личните данни.