10-те най-силни бири в света

Бирата. Любима напитка на мнозина, особено в летните горещини. Видове колкото искаш – светли, тъмни, червени, неферментирали, нефилтрирани, плодови.

Процентът алкохолно съдържание в пивото също е най-различен и за всеки вкус. Едни предпочитат безалкохолна, други „средния клас“ от 4-5%, трети са фенове на по-силните 7-9 процентови бири. Но знаете ли, че има бири, които могат да ви свалят под масата само след няколко глътки?

Не е ясно какво мотивира пивоварите да произвеждат бира по-силна дори от домашната ракия на дядо ви, но каквато и да е причината, определено си заслужава да се запознаете с 10-те най-силни бири в света днес, в международния ден на напитката.

10. Esprit de Noel
40% Vol.

10-те най-силни бири в света

Тази бира, наречена „Духът на Коледа“ се произвежда в Италия от пивоварната Baladin. Самата пивоварна препоръчва бирата на „истинските ценители, които обичат наситени вкусове и елегантност“. Цветът ѝ е сламено жълт, а вкусът е с нежни нотки на дърво и шоколад. Името на бирата идва от факта, че пивото отлежава 3 години в дъбови бъчви, след което се предлага по коледните празници. Наричат я “скъпоценен камък за познавачи”. Сервира се охладена до 10-12 градуса.

9. Sink The Bismarck (Потопете Бисмарк)
41% Vol.

10-те най-силни бири в света

През 2010 година, когато шотландските пивовари от BrewDog създават тази бира, тя е била една от най-силните в света. На вкус пивото напомня на индийския пейл ейл (вид бира), но с това приликите приключват. „Потопете Бисмарк“ съдържа четири пъти повече хмел от обичайното съдържание в индийския пейл ейл. Освен това в производствения процес хмелът се замразява, което също увеличава алкохолния процент. Вкусът ѝ е с нотки на малц, пчелен мед и подправки.


8. Schorschbock 43
43% Vol.

10-те най-силни бири в света

Съвет – не правете опити да произнесете името, може да се повредите. Тази бира на немските пивовари Schorschbrau се отличава с кехлибарен цвят, вкус на карамел и плодови нюанси на стафиди. Пивото е леко горчиво, с неограничен срок на годност. Гърлото на бутилките е запечатано с червен восък. През 2015 година производителите пуснаха в продажба лимитирана серия от 450 бутилки.

7. Obilix
45% Vol.

10-те най-силни бири в света

Произведена на шега, както твърдят производителите ѝ от холандската пивоварна Koelschip, тази бира се появява в резултат на конкуренцията на други две пивоварни – германската Schorschbrau и шотландската BrewDog. Техните холандски колеги просто също искали да докажат, че могат да произведат силна и вкусна бира. Очевидно са успели. Напитката има кехлибарен цвят и горчив вкус.


6. The End Of History (Краят на историята)
55% Vol.

10-те най-силни бири в света

Друга марка на шотландците от BrewDog. Освен, че е една от най-силните, „Краят на историята“ е и една от най-скъпите бири в света. 330 ml бутилка струва 765 долара. В същото време марката често печели награди за най-оригинална опаковка, която всъщност представлява препарирани животни, убити на пътя. Производителите обясняват, че се вдъхновили за името на бирата от книгата „Краят на историята и последният човек“ на американския писател и политолог Франсис Фукуяма.

5. Schorschbock 57
57% Vol.

10-те най-силни бири в света

Друга бира на германските пивовари от Shorshbrau. Произведена е само в 36 броя. Керамичните бутилки са подписани и номерирани ръчно от главния пивовар на компанията. Гърлата на бутилките са запечатани с червен восък, а самите бутилки поставени в дървени кутии.


4. Start the Future
60% Vol.

10-те най-силни бири в света

Това пък е официалният отговор на холандската пивоварна Koelschip срещу 55%-овия The End Of History на BrewDog. Произведена от подсилен малц, вода и хмел, тази бира има светъл кехлибарен цвят, с мек вкус. Едва ли е изненада, че със своите 60% алкохолно съдържание, вкусът на тази бира прилича по-скоро на спиртна напитка.

3. Armageddon
65 % Vol.

10-те най-силни бири в света

Производството на тази шотландска бира започва в края на 2012 година. Произвежда се от пивоварна Brewmeister, а в съставките ѝ влизат малц, пшеница, овес и шотландска изворна вода. С торфения си аромат и соления привкус, може би е по-добре да третираме тази бира по-скоро като като добро уиски.


2. Snake Venom (Змийска отрова)
67.5% Vol.

10-те най-силни бири в света

Определено не е от бирите, които може да изпиете на един дъх. Произведената в Шотландия „Змийска отрова“ съдържа два вида дрожди – ейл и шампанско. Цветът ѝ е тъмно-кехлибарен. Самата бира не е газирана, заради високото си алкохолно съдържание. Има предупредителен знак на етикета, който съветва да не се изпива цялата бутилка наведнъж. Преди бутилиране, всяка партида от бирата се тества в пивоварната, а след това се правят проверки за качеството и на случаен принцип.

1. Мystery of beer
70% Vol.

10-те най-силни бири в света

Холандската пивоварна Koelschip създава тази невероятна бира, с цели 70% алкохолно съдържание, в отговор на шотландската Armageddon. Съставките ѝ включват хмел, ечемик, малц и специална мая. Препоръчва се да бъде сервирана в чаши за коняк. Продава се онлайн за 45 евро, като може да бъде поръчана и с личен етикет.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *