Светът отброява дните до един от най-светлите християнски празници. До Рождество Христово остават по-малко от две седмици и над два милиарда души са в трепетно очакване.

Коледа обаче не е само пищна украса, светлини, подаръци и вкусна храна… Този светъл празник и традициите около него са пропити в тайни и мистерии.

За всички почитатели на интригуващите истории, витаещи около един от най-популярните ежегодни празници, ще разкажем 10 шокиращи легенди за Коледа, за които едва ли сте подозирали.

1. Коледният пай и канибализмът

10 шокиращи легенди за Коледа, за които не подозиратеЕдна от малко известните истории, витаещи около светлият празник, разказва за корените на коледният пай, присъстващ на много празнични трапези. За разлика от днешния сладкиш, в който прибавяме плодове и разнообразни подправки, като канела и индийско орехче, някога плънката на пая не била такава.

Говори се, че някога рецептата била измислена от канибали, които подправяли деликатеса не с друго, а с парченца човешко месо.

2. Митът за подаряването на остри предмети

Навярно не веднъж сте чували, че не трябва да подарявате ножове на своите близки по какъвто и да е повод. Чудите се защо? Всички тези вярвания идват от мита, че острият предмет ще разруши връзката между хората, срязвайки изцяло техните взаимоотношения.

Независимо дали вярвате в старото поверие или не, можете да сте сигурни, че все пак комплект качествени ножове си остават по-добър коледен подарък от чифт дебели чорапи.

3. Историята зад коледните близалки

10 шокиращи легенди за Коледа, за които не подозиратеОпитвали ли сте някога от вкусните коледни близалки в бяло и червено, заемащи формата на малко бастунче? Е, време е тогава да ви разкажем и тяхната история.

Истинската форма на сладкото изкушение всъщност е английската буква “J”, идваща от “Jesus Christ” или името на Исус Христос. Оригиналната червена окраска от своя страна символизира христовата кръв, преплитаща се с белият цвят на неговата невинност.


4. Коледната звезда убива

Мнозина от нас предпочитат да украсят дома си по време на празниците с приятното саксийно растение – „коледна звезда“. Червените листа може да ни се струват много чисти и безобидни, но истината е, че всъщност те са отровни.

Ако и вие сте поставили едно от растенията в дома си, добре е да знаете, че при поглъщане, листата им могат да убият както вас, така и домашните ви любимци. Сигурни сме, че няма сами да пробвате листата на вкус, но за всеки случай внимавайте с любопитството на домашната ви котка или куче.

5. Заседналият Дядо Коледа в комина

10 шокиращи легенди за Коледа, за които не подозиратеСледващата ни трагикомична история засяга митът, че добрият старец влиза в домовете ни през комина. Легендата разказва, че някога един баща се опитал тайно да постави подаръците на децата си под елхата, влизайки в къщата през отвора на комина. Идеята му обаче не била добра и той заседнал вътре. За ужас на всички, семейството му запалило камината, без да осъзнава, че пламнали както бащата, така и добрите му намерения.

Силно се надяваме историята да е само градска легенда, разказвана от поколения, за да плаши малчуганите…

6. Легендата за Крампъс

За тези, които не са запознати с главния герой на следващата ни история, ще ви разкажем за Крампъс – дяволска фигура, която според австрийско-баварския фолклор идва на Коледа, за да накаже непослушните момченца и момиченца. Вместо с липсата на подарък за празника, някои родители плашат децата си с пристигането на този неугледен герой.

Той има грозни рога и е неестествено космат, притежава свирепи, остри зъби и пронизващ език. За жалост, много от хората все още вярват в съществуването на това създание и целенасочено използват образа му срещу своите деца.

7. Кока Кола създаде Дядо Коледа

10 шокиращи легенди за Коледа, за които не подозиратеЗа никого не е тайна, че старецът, който раздава подаръци е неизменна част от всяка реклама на най-известната газирана напитка в света – Кока Кола. Облеченият в червено закръглен дядо обаче е маркетингов образ, създаден много отдавна, а днес – вече приет от всички нас за истинския Дядо Коледа.


8. 13 коледни сладки

Всяка Коледа много американци се изненадват на 13-тата допълнителна сладка, която пекарните им прибавят към пакетът от 12 коледни сладкиша. Независимо дали става въпрос за кифлички или мъфини, всеки път като поръчат една дузина от тях, получават още едно допълнително сладко изкушение.

Причината за това идва от друг мит, в който хората вярват, а именно популярното суеверие, свързано със символиката на числото 13.

9. Коледа и самоубийствата

10 шокиращи легенди за Коледа, за които не подозиратеСледващата зловеща история, за която ще ви разкажем, включва нивата на самоубийства, случили се по време на коледните празници.

За причина за множеството инциденти се смята самотата на хората по време на типично семейните празници. Дали обаче има нещо вярно в това твърдение или самоубийствата по Коледа са само мит – можем единствено да гадаем…

10. Подаряването на обувки

Последното вярване, за което ще ви споделим се отнася до подаряването на обувки за коледните празници. Говори се, че освен остри предмети, лош късмет носи и подаряването на всякакъв вид обувки.

Ако решите да спазвате странното поверие, тогава по-добре не подарявайте такъв подарък на близките си, защото има възможност те да се отдалечат от вас.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *