Авиацията извървя дълъг път от времето на първия полет на безстрашните братя Райт през 1903 г. Повече от век по-късно инженерите създадоха самолети, които летят толкова нависоко и толкова бързо, че вероятно Уилбър и Орвил Райт дори и не са предполагали, че това ще е възможно.

Днес ви представяме 10 от най-бързите военни самолета в света.

10. Су-27

10-те най-бързи военни самолета в света

Многоцелеви, суперманеврен руски изтребител, създаден по времето на СССР за противопоставяне на тежките американски изтребители. Първият тестови полет на самолета е през 1977 година, а през 1984 година, Су-27 постъпват официално на въоръжение. Изтребителят развива скорост от 2 500 км/ч, което е 2,35 пъти по-бързо от скоростта на звука. Днес Су-27 се явява един от сновните изтребители на руските ВВС, а негови модификации са на служба в Индия, Китай и редица други държави.

9. F-111

10-те най-бързи военни самолета в света

Тактическият бомбардировач F-111 Aardvark бе “пенсиониран” през 2010 година. След 1998 година Кралските австралийски ВВС бяха единственият оператор на типа. Той ще остане в историята като първия самолет с променлива геометрия на крилото, първия боен самолет, задвижван от двуконтурен реактивен двигател и първия специализиран боен самолет, способен да нанася изключително точни бомбени удари високо в небето. Ефектният номер, известен като Dmp and burn, при който пилотът изхвърля гориво и го запалва с пламъка на форсажа, е запазената марка на F-111. Максимална скорост – 2 655 км/ч или 2,5 пъти скоростта на звука.

За Коледа ти пожелавам...

8. F-15 Eagle

10-те най-бързи военни самолета в света

Двумоторен, високоманеврен многоцелеви изтребител, създаден от MCDonnell Douglas за нуждите на американските ВВС. Максимална скорост: 2867 км/ч или 2,7 пъти скоростта на звука. От него са произведени около 1 500 единици. F-15 претендира да бъде един от най-успешните самолети в историята на авиацията. Освен от САЩ, тези изтребители се ползват от ВВС на Израел, Япония и Саудитска Арабия.

7. МИГ 31

10-те най-бързи военни самолета в света

Двуместен, боен руски свръхзвуков изтребител. Той е първият съветски боен самолет от четвърто поколение. Неговата основна цел е да прихване и унищожи във въздуха цели при ниски, средни и големи височини като прилага смущения в радарите на врага, както и лъжливи топлинни цели. Самолетът влиза в експлоатация на ВВС на СССР през 1981 година. Максималната скорост, която развива на голяма надморска височина е 3000 км/ч или 2.8 пъти повече от скоростта на звука. От него са произведени 519 еденици.


6. XB-70 Valkyrie

10-те най-бързи военни самолета в света

Този самолет е проектиран от North American Aviation в края на 50-те години на миналия век. XB-70 Valkyrie постига своята пределна скорост на 14-ти октомври1965 г., когато успява да ускори до 3 маха или 3 186 км/ч. Скорост, при която някои части на самолета се нагряват до 300 градуса! Полетът е извършен на 21 300 метра надморска височина над базата Edwards Air Force в Калифорния. За съжаление от него има произведени само 2 броя.

5. Lockheed YF-12

10-те най-бързи военни самолета в света

Разработен от Lockheed Corporation в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век. Конструиран да пресреща вражески самолети, които се движат със скорост над 3 маха (3186 км/ч). Тестът на YF-12 е извършен при свръхсекретни условия във военната Зона 51, в отдалечена част на Южна Невада, САЩ. Първият полет на YF-12 се провежда през 1963 г., той достига максимална скорост от 3 330 км/ч и 24 400 метра надморска височина. Военновъздушните сили на САЩ в крайна сметка решават да анулират разработката, но до 1978 година, YF-12 все пак успява да направи поредица от изследователски полети за Военновъздушните сили и НАСА.


4. Bell X-2

10-те най-бързи военни самолета в света

Наричан ще Старбъстър, този изтребител е конструиран през 1945 г. от Бел Еъркрафт, ВВС на САЩ и националния консултативен комитет за аеронавтика. Създаден е, за да изследва аеродинамичните проблеми при свръхзвуков полет, както и за проучване на възможността за увеличаване височината и скоростта на полета. През 1956 година този изтребител отбелязва рекордната скорост от 3388 км/ч. Малко след това обаче, пилот на американските ВВС губи контрол над самолета и катастрфира. Инцидентът слага край на развитието на Старбъстър, но изтребителят все още е един от най-бързите в света.

3. Lockheed SR-71 „Blackbird“

10-те най-бързи военни самолета в света

Далекообхватен стратегически разузнавателен самолет, на въоръжение на ВВС на САЩ. По време на мисии SR-71 лети при висока скорост и височина, което му позволява да се измъква от атаки. Например, ако е прихванат от ракета земя-въздух, стандартната защитна процедура е изтребителят просто да ускори и да изпревари ракетата. Самолетът може да ускори до 3.3 маха или 3 530 км/ч. SR-71 служи като основа за проектиране на бъдещите „стелт“ самолети.


2. МиГ-25

10-те най-бързи военни самолета в света

Едноместен свръхзвуков съветски изтребител и разузнавателен самолет, създаден в началото на 60-те години на миналия век. Аеродинамичната му форма е разработена съвместно със специалисти от руския Аерохидродинамически институт, а избраният материал за конструкцията е стомана, тъй като използваният дотогава дуралуминий става непригодим при скорост по-висока от 2.5 пъти скоростта на звука. Максималната скорост на самолета може да достигне 3645 км/ч.

1. North American X-15

10-те най-бързи военни самолета в света

Х-15 всъщност е експериментална програма на НАСА и ВВС на САЩ за осъществяване на хиперзвуков полет на изключително големи височини. За целта е конструиран ракетопланът North American X-15. През 2012 г. North American X-15 официално е признат за най-бързия летателен апарат, пилотиран от човек. Той може да достигне невероятната скорост от 7 274 км/ч. С такава скорост полетът от Лондон до Ню Йорк трае само 45 минути! Самолетът държи първенството и за най-висок полет – 108 километра над морското равнище.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *