Историята показва, че отглеждането на ориз води началото си от най-големият континент – Азия, а очевидно и най-големият производител на оризова култура. И до днес 92% от световното производство се пада на този континент. Сред най-големите оризови производители се нареждат Китай, Индия, Индонезия, Виетнам, Тайланд, Бангладеш и други.

Около 95% от производството се пада на развиващи страни, като само Китай и Индия произвеждат почти половината от ориза в света. В по-изостаналите страни той се отглежда в по-малки стопанства, което води до разликата в добивите.

Определено оризът е бил и продължава да бъде неизменна част от менюто на много хора на планетата. Небезизвестен е фактът, че той е основна храна за над половината от световното население. На ориза се падат 20% от използваната хранителна енергия в света, при 19% за пшеницата и 5% за царевицата.


10 от лечебните свойства на ориза

Оризовата култура служи също като суровина за производство на спирт, пудра, бира , както и във фармацевтичната промишленост. Сламата от ориз пък има висока фуражна стойност и се използва за производство на фина хартия и плетени изделия.

В Азия считат ориза за свещен. В Индонезия, Тайланд и Камбоджа почитат богинята на плодородието и ориза – Деви Шри, а Япония има светилища посветени на бога на ориза – Инари.

Ако често хапвате ориз, неминуемо сте кулинарни лечители, дори без да знаете това. А сега ще ви запознаем с 10 от лечебните свойства на ориза.


1. Оризът съдържа витамини от групата „В” , които са много важни за нервната система, за красива коса и здрави нокти.

2. Оризът съдържа важни аминокиселини, които участват в образуването на нови клетки.

3. Оризът е полезен за белите дробове. Оризовата отвара се използва за лечението на бронхит и бронхиална астма.

4. Оризът влияе добре стомаха и червата. Отварата от ориз спира диарията, а сварен с прясно мляко пречиства червата.

10 от лечебните свойства на ориза

5. Оризът се използва като антитоксично и намаляващо температурата средство при ангина, грип и пневмония. За целта в оризовата отвара се добавя мента.

6. Оризът се препоръчва и при болести с бъбреците и пикочния мехур.

7. Освен за пречистване на стомаха, оризът пречиства и половата система, ставите и тъканите.

8. След боледуване, оризът възстановява апетита.

9. Оризът възстановява биохимичния баланс в човешкия организъм.

10. Оризът съдържа магнезий, който служи за намаляването на кръвното налягане.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.