Билките и подправките, освен многото ползи за здравето, могат да ни помогнат и в свалянето на килограмите. От многохилядното разнообразие има няколко растения, които доказано са най-доброто оръжие в битката с излишните килограми. Ето 10 билки и подправки за бързо отслабване.
1. Зеленият чай е любима и твърде популярна напитка, когато говорим за диети и отслабване. Така е, защото той най-силно подобрява храносмилането и помага за извеждане на токсините от организма. Може да пиете от него по средно 3-4 пъти дневно за по-добра фигура. В комбинация с нискокалорична диета напитката върши чудеса.
2. Сред най-добрите по свойства билкарите слагат ефедрата. Тя е защитена у нас, затова не опитвайте да си я събирате сами. Можете обаче да си я закупите от всяка билкова аптека. Ефедрата спомага за освобождаване на невротрасмитери, които влияят върху метаболизма. Не прекалявайте с количествата чай от ефедра. Препоръчително е да пиете по 1 ч.ч. дневно, най-добре сутрин на гладно. Виждайки ефекта, не се полакомявайте да предозирате, защото това може да има неприятни последствия върху нервната ви система.
3. Горчивият портокал също идва на помощ в битката с килограмите. От него се използват листата, плодовете и кората на дървото. Приготвяйте чай с някоя от тези съставки, като в 1 л вряща вода сложите 1 ч.л. от нея. Оставете 5-7 минути да ври, след което прецедете и оставете да се охлади.
4. По отношение на детоксикацията не е за подценяване и джинджифилът, който е сред зимните подправки. Той помага да изчистването на натрупаната шлака в храносмилателната система, за която учените казват, че е около 5 килограма при всеки човек. Можете да го дъвчете, да го настъргвате в чая или кафето си или да го добавяте в ястията.
5. До него по свойства се нарежда глухарчето, което действа като диуретик – помага ви да прочистите тялото от токсините и противодейства на задържането на вода. От растението се използват корените и листата. Глухарчето съдържа витамини А, В, С и Е. Богато е и на полезните за тялото минерали калций, магнезий и фосфор. Може да се консумира прясно – на салата, но през зимата е по-лесно да го откриете изсушено и да го запарвате на чай.
6. Без странични ефекти действа и магданозът, от който можете да приготвите отвара, която да ви помогне в изчистването на токсините и свалянето на излишните килограми. В 1 л вода сварете 1/3 листа от магданоз за 5 минути. Пийте преди хранене. Пресният магданоз и отварата от него са подходящи, ако консумирате повече месо в ежедневието, защото изчиства шлаките от организма.
7. Черният орех пък се отразява благотворно върху щитовидната жлеза, която влияе върху метаболизма. Комбинацията на черен орех с друга от изброените билки ще ви помогне да се вталите мигновено.
8. Канелата е още една подправка от шкафа в кухнята, която ни помага успешно да се борим с килограмите. Подходяща е за елиминиране на мазнините в коремната област. Редица изследвания показват, че ароматната подправка притежава свойства, които повлияват успешно инсулиновата резистентност, която е в основата на диабет тип 2. Може да се консумира с мед и мляко, да се добавя към зърнената закуска, а по-смелите могат директно да я дъвчат.
9. Отслабващ чай можете да си направите и от розмарин. В 400 мл вряла вода сложете за 3 минути 1 с.л. розмарин. Прецедете го и го пийте топъл и на гладно. Ухаещата на камфор билка е ефективно средство при метеоризъм – подуването на корема, предизвикано от газове.
10. На последно място билкарите поставят келпът, който е кафяво водорасло, тепърва набиращо популярност у нас. Използва се като хранителна добавка и подправка към различни видове ястия. Най-елементарният начин да го включите в менюто си е върху филийка препечен хляб вместо шарена сол. Тъй като “поглъща” хранителните вещества от заобикалящата морска среда, водораслото е богато на витамини, минерали, микроелементи, ензими и др.
Мис ИнГа е PR експерт, с интерес в най-различни области – култура, образование, здраве, кулинария. Тя знае, но и обича да пита. За нея няма теми-табу и неудобни въпроси. Пада си по стилните мъже, новите места и… сладостите на живота.
Коментари