България попадна в класация на „Уолстрийт джърнъл“ с държавите в света с най-голям дял пушачи от населението. Страната ни е посочена на пето място в списъка, съставен на базата на данни на Американското дружество по ракови заболявания и Световната белодробна фондация.

„Според информация, представена тази година, тютюнопушенето е повод за смъртта на почти всеки четвърти американец”, сочат авторите и отбелязват, че в някои други държави, като Турция 40 %, от смъртните случаи сред мъжете са свързани с цигарите. Въпреки доказано силните му вредни ефекти, тютюнопушенето продължава да бъде сериозен проблем по света.

Представеният списък на държавите с най-много пушачи включва само такива с население над 5 милиона души. Ето 10-те държави с най-много пушачи на глава от населението.

10. Словакия
Тя е една от източноевропейските държави с много висок процент пушачи. 40,8% от мъжете в страната пушат. Процентът при жените е 23. Общо една трета от пълнолетните в Словакия са пушачи. Средно, една кутия цигари там струва 3,66 долара. Около 26 на сто от момчетата между 13 и 15 години пушат. Делът е малко по-малък сред момичетата на тази възраст – 23,4%. Междувременно едва 6% от смъртта сред жените към 2004 г. се е дължала на тютюнопушене.

9. Турция
47,9% от пълнолетните мъже в страната са пушачи. Сред жените, както може да се предположи, делът е в пъти по-малък – около 15%. Кутия цигари там струва средно 4,38 долара. Повече от 89% от децата в страната са изложени на вредите тютюнопушенето на родителите си у дома. Турция е един от най-големите потребители на тютюна и един от най-големите му производители в света.


8. Румъния
40,3% от мъжете в Румъния са пушачи, както и 25,1% от жените. Над една трета от пълнолетните румънци пушат. Кутия цигари струва 3,79 долара. Страната води по отношение на вредите за тийнейджърите от пушенето у дома. 90,2% от румънските деца между 13 и 15 години са пасивни пушачи. Това е най-високото ниво в света.

7. Чехия
Тя е една от седемте нации в света, където хората консумират над 2000 цигари годишно. (В тази статистика се включва и България.) 42% от мъжете в Чехия пушат. При жените този дял е 30%. 32,7% от младите чехкини между 13 и 15 години са пушачи. Кутия цигари там струва 4,33 долара. Общо, около 36 на сто от пълнолетното население пуши. Тази година тютюневият гигант Phillip Morris International Inc. одобри противоречиво изследване, което сочи, че Чехия печелила финансово от преждевременната смърт сред пушачите. По-късно компанията се извини.

6. Унгария
42% от унгарците и 31% от унгарките пушат. Общият им дял в населението е 36,5%. Цената на кутия цигари в страната е 3,56 долара. Унгарското правителство одобри през септември закон, който установява монополни права на държавата върху производството на тютюн. Целта е да се ограничи броя на търговците на тютюневи изделия.

5. България
Класацията сочи, че 38,8% от пълнолетните българи пушат – 50,3% от мъжете и 28,2% от жените. Консумацията на цигари на глава от населението е средно 2822 изпушени цигари годишно, което е второто най-високо ниво в света. Средната цена за кутия е посочена като 3,29 долара. „31,6% от младите момичета между 13 и 15 години в България пушат, което е четвъртото най-високо равнище в света“, сочи „Уолстрийт джърнъл“. „Българските граждани не само са сред най-вероятните пушачи, но и пушат най-много“, сочат авторите. И подчертават, че от 1 юни е влязла национална забрана за тютюнопушенето в закрити публични пространства като ресторанти и барове, въпреки че е срещнала голям протест сред бизнеса с обществени заведения.


4. Руската федерация
60,2% от мъжете в нея са пушачи. Делът сред жените е 21,7%. Цена за кутия цигари: 1,74 долара. През 2004 г. 28 на сто от смъртните случаи сред мъжете в Русия са били свързани с тютюнопушенето. Страната произвежда над 400 милиарда цигари годишно – повече от навсякъде по света, освен от Китай. В резултат, цената на цигарите към 2010 г. там е била петата най-ниска в света.

3. Чили
4 от 10 чилийци пушат – 44% от мъжете и 37% от жените. Цената на кутия цигари в страната е 3,80 долара. Близо 40 на сто от момичетата между 13 и 15 са пушачи – най-високото ниво в света. Чилийският сенат се готви да приеме забрана за тютюнопушенето в закрити публични места.

2. Папуа Нова Гвинея
44% от гвинейците пушат – 60 на сто от мъжете и 27% от жените. Кутията цигари там струва 4,86 долара. В края на 2011 г. правителството забрани пушенето на публични места и производството на кутии с по 5 цигари, с които производителите таргетират младежите, тийнейджърите и хората с ниски доходи.

1. Австрия
47 на сто от австрийците пушат – всеки почти петима от десетима мъже и 47% от жените. Цената за кутия е 6,20 долара. Тютюнопушенето сред жените е най-високо в света. Подобно на развитието у нас, през 2009 г. страната задължи заведенията с площ над 80 кв. м. да отделят пространството си на две – за пушачи и непушачи. Две години по-късно изцяло забрани пушенето в баровете и ресторантите. Появи се силен протест. Някои клубове отказаха да спазват правилото. Други се пререгистрираха като търговци на цигари, само за да избегнат забраната.



Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *