Родителството и грижите за децата винаги са били важна част от човешкия живот. И както във всеки сериозен въпрос, тук винаги е имало експерти. Кое е добре и какво не бива да правят майките и татковците? Как, защо, кога? Кърмене, повиване, хранене…

Много препоръки са се предавали от уста на уста в продължение на не едно и две поколения. Други са подробно описани в сериозни научни трудове. И всичко това преди да стане ясно, че те всъщност… са напълно грешни и не бива да се спазват.

Днес ви предлагаме забавен списък с препоръки, които, слава богу, отдавна не са актуални и доказано не е добре да се спазват при отглеждането на дете. Ето 10 странни съвета в помощ на родителите от далечното минало.

10 странни съвета в помощ на родителите от далечното минало

1. Как да определите пола на детето?

Един от първите съвети, давани в продължение на много години на родителите, се отнася до определянето на пола на детето. Например, в книгата „Aristotle’s Masterpiece“, издадена през 1684 г., са дадени следните указания: ако една бременна жена е по-малко тъжна, тогава тя ще има момче, а ако тъгува повече – момиче.

2. Как да се грижим за новороденото?

Докторът на знатното флорентинско семейство Алдобрандини в свой труд от 1254 г. дава такива препоръки: новороденото дете трябва да бъде обвито с розови листенца и сол, а повиването е позволено само от опитна бавачка. Бебето е подобно на восък, приема различна форма, затова то ще бъде такова, каквото бавачка го направи. Така че красотата и грозотата до голяма степен зависят от нея. Когато ръцете, краката и главата на детето са добре повити, оставете го да спи в люлката.

10 странни съвета в помощ на родителите от далечното минало

3. Как да смените пелена?

В книгата „Раждането на дете или щастливо раждане“ от 1612 г. можете да намерите следните съвети: трябва да затворите всички прозорци и врати, да сложите бавачката до огъня, да поставите възглавница върху краката ѝ и да я покриете с нещо, което да предотврати продухването на детето. Бебето е добре да се мие с гъба или ленена кърпа, напоена с вода и вино. Необходимо е пелените да се сменят в 7 часа сутринта, по обяд и в 7 часа вечерта.


4. Как да отбиете бебето от гърдата?

В книгата за жените на д-р Джордж Нефис от 1869 г. можете да намерите строги, но не много ясни съвети. Например, в нея се казва, че отбиването на дете в горещо време означава да го изложите на смърт. Ако майката трябва да направи това през лятото, трябва да наемете кърмилница или да изпратите детето на село.

10 странни съвета в помощ на родителите от далечното минало

5. Какво вино да се дава на детето?

Ето какво съветва лекарят Микеле Савонарола в книгата си за грижите за дете от 1450 г.: децата под 7-годишна възраст трябва да пият обикновеното вино, разредено с вода, в зависимост от силата на виното и възрастта на детето. За предпочитане е да му се дава бяло, а не червено вино. Авторът препоръчва на кърмещите майки да пият вино с лек вкус.

6. Как да храним детето?

В своята работа „Мисли за образование“ от 1692 г. английският философ и лекар Джон Лок споделя такъв съвет: не е необходимо да храните детето по график, в противен случай то ще започне да буйства, ако не получи храна навреме. По-добре е всеки ден да променяте времето за хранене. Ако детето е гладно, дайте му сух хляб. В допълнение към месото и кашата, детето може да получи бира.

10 странни съвета в помощ на родителите от далечното минало

7. Как да облечем детето?

Женско списание от 1890 г. дава следните препоръки относно избора на детските дрехи: чистият бял цвят на дрехите е подходящ за всички бебета. За по-големите деца най-подходящите цветове са синьо – за момичета и розово – за момчета. И не, не сме объркали нищо.


8. Как да се къпят децата?

В началото на 20-ти век наръчник за майките препоръчва новородените да се къпят със свинска мас през цялата първа седмица от живота им.

10 странни съвета в помощ на родителите от далечното минало

9. Как да се държим с детето?

В началото на 20 век родителите се били съветвани да се придържат по-скоро към сурови принципи при общуването с деца: не ги прегръщайте и ги целувайте, не си играйте с тях и ги взимайте в ръце, колкото се може по-малко. Дървената пръчка се препоръчва като средство срещу истеричните изблици, а всякаква нежност се порицава. Смята се, че това не просто ще развали детето, а ще доведе и до неговата смърт.

10. Как се процедира при никнене на млечни зъбки?

Какви са единствените средства, които не са били препоръчани през 15-ти век, за да се улесни никненето на млечни зъбки: пастет от мозък от заек, гъши мазнини и кучешко мляко. През 20 век обаче ситуацията не се е подобрила много: на родителите е било препоръчвано да мажат венците на децата с алкохолни напитки, например уиски. Д-р Мери Естер Хардинг през 1920 г. пише, че алкохолът е най-доброто успокояващо и хипнотично средство за бебета и малки деца. В състава на някои популярни сиропи, които улесняват никненето на зъбки, дори бил включен морфин. Един от тях – „Mrs. Winslow’s Soothing Syrup“, се произвежда до 30-те години на миналия век.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *