Спалнята е мястото, където прекарваме едни от най-важните часове в денонощието – часовете за сън (е, и за някои други неща, но няма да ги коментираме тук). Здравият сън пък е предпоставка за здрав дух и здраво тяло. Именно затова е важно да се постараем да си създадем една приятна, отпускаща и радваща окото атмосфера.

Предлагаме ви 10 идеи, с които да започнете, а вие се чувствайте свободни да се задоволите с повече, по-малко или да дадете тласък на собственото си въображение и да си съставите още един списък. Сипете си чаша чай, портокалов фреш или вода с лимонче, и нека виртуално си побъбрим за декорации.

1. Снимки вместо картини

10 идеи за декорация на спалнята

Помните ли онова пътешествие до Рим, на което за първи път се возихте на самолет и опитахте истински италиански сладолед? Или онази незабравима почивка в Алпите, на която за първи път се возихте на изцяло остъклен кабинков лифт? А сещате ли за онова пътуване в приказната Прага, за Карловия мост, Пражкия часовник? Не бихте ли искали да се събуждате и да се заспивате с тези прекрасни спомени?!


Стенните рамки за снимки са прекрасен декор за спалнята по много причини. Сантименталните са просто една от тях. Освен това можете да сменяте снимките според цветовете на пердетата, декоративните възглавнички… Можете да сложите фотографии на домашните си любимци, на децата, на красиви пейзажи. Декорация с много опции и възможност за промяна във всеки един момент.

2. Стенна етажерка

10 идеи за декорация на спалнята

Стенната етажерка стои чудесно над спалнята. На нея могат да се наредят книги (прекрасно решение) или картини, снимки, сувенирчета. Удобна е като място за съхранение и едновременно с това, е подходяща за основа на една декорация. Видове има всякакви, включително изправени стенни етажерки, които са по-скоро като стойки и не е задължително да се монтират.

3. Поставка за чаени свещи

Красива поставка за чаени свещи, ароматна свещ и чаша вкусен чай… Страхотен ритуал преди сън и свежа идея за декорация. Има нещо много романтично в тези поставки, леко напомнящи за отминали времена и привнасящи един винтидж полъх, който приятно би се вписал в една спалня, обзаведена в скандинавски стил.


4. Красива тоалетка вместо бюро

Тоалетката е мебел, която повечето хора избират да не закупят, защото заема място или не се сещат да го направят. В повечето случаи функциите ѝ биват иззети от бюрото или масичката в кухнята. Можем да имаме the best of both worlds като си направим тоалетка и бюро в едно. Така ще постигнем ефекта на декорацията, без да губим пространство и ще се отървем от усещането, че офисът ни се помещава в спалнята.

5. Красива нощна лампа

Нощната лампа би могла да се бъде прекрасен аксесоар за спалня. Не е задължително да се спираме на две малки нощни лампи от двете страни на леглото. Има красиви високи лампи, които освен добра светлина, хвърлят и прашинка завършеност в помещението по отношение на стил. Малките марокански лампи също са много симпатичен вариант, но с тях трябва да се внимава, защото не пасват на всеки вид обзавеждане.

6. Закачалка за дрехи тип стойка

Влизаме в спалнята по хавлия, след релаксиращ топъл душ, след който никак не ни се връща обратно в банята. Чудим се къде да оставим мократа хавлия по изключение без да нанесем щети, но такава опция няма, освен като не се занимаем да разпънем някоя стълба или сушилник за дрехи. Нали се сещате за онези филми, в които гостът влиза в антрето на дома и си закача палтото на стояща закачалка? Е, защо тя да не може да се приюти в спалнята? Пазарът изобилства от варианти, така че можем да изберем всякакъв стил, който да пасва на визията на спалнята ни и така да придаде още малко оригиналност и характер.

7. Декоративни възглавници

Оправената спалня може да се превърне в истинска наслада за окото (не просто, защото е оправена и не е разхвърляно). Освен красиви шалтета, можем да подреждаме и арт възглавници, които да създават усещането за изисканост и уют. Могат да бъдат закупени, да си ги направим сами… вариантите са достатъчно и няма да е трудно да си осигурим подходящия дизайн.


8. Декоративна лепенка за стена/фототапет

10 идеи за декорация на спалнята

Светлите стени са прекрасно решение за оптическо разширяване на пространството. Понякога обаче ни се иска да придадем някакъв акцент и свежест на помещението, без да правим ремонт и голяма инвестиция. Фототапетите и декоративните лепенки за стена са много практичен избор в тази ситуация. Красиви пейзажи, позитивни цитати… опциите са безброй.

9. Пейка с ракла

10 идеи за декорация на спалнята

На пазара се продават разкошни пейки с ракли. Слагаме една такава в долния край на спалнята и имаме един красив, но функционален шкаф (да го наречем така условно), на който можем да поседнем или просто да се любуваме. Можем да изберем тапицирана или изчистена дървена ракла, според желания ефект и съвместимост с останалите мебели.

10. Нестандартно огледало

10 идеи за декорация на спалнята

Огледалото в спалнята не е задължителен елемент, но може да послужи като декорация. Има огледала с красиви рамки, такива в различни форми и конфигурации без рамки, стенни, на стойка… Можем да поставим едно на тоалетката или на нощното шкафче. Варианти отново има много и всичко зависи от нашия вкус.

Това е нашият скромен списък. Вихрете се в спалнята. Е, сега, вие какво си помислихте? За декорацията говорим, разбира се… засега. 🙂
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *