Евтини самолетни билети

Стане ли въпрос за грижа за кожата, дори и мъжете се включват със съвети от тяхната рутина за разкрасяване.

Има хиляди химикали, вече използвани, които може би са вредни за нашата кожа и ние не знаем за това. Уж се опитваме да избираме внимателно продуктите си, но в същото време не сме запознати достатъчно добре кое за какво е подходящо.

В почти 100% от случаите най-комерсиалното и „натурално“ се оказва най-вредно и опасно. Според проучвания дамите използват средно по 12 продукта на ден, свързани с грижа за кожата, което прави минимум по 160 съставки от химикали на тези продукти.


Нека се замислим – само сутрин употребяваме паста за зъби, тоник за лице, спирала, хидратиращ крем, фон дьо тен и евентуално дезодорант и парфюм.

Не можем със сигурност да знаем дали любимият ни бранд ще ни продаде продукт, вредящ на състоянието на кожата ни, но можем поне да се запознаем с 10 от най-вредните съставки в козметиката, които да избягваме при пазаруване.

1. Парабени

Най-често срещаните химикали, причиняващи редица усложнения на ендокринната ни система. Използват се от индустриите като превантивна мярка за запазване на продукта по-дълго време. Внимавайте най-вече при избирането на парфюми и се позаинтересувайте малко какво съдържа любимият ви аромат.

2. Въглеродни сажди

Колкото и странен да звучи превода на български, тази съставка е забранена и гласувана като най-ужасна според Федералната агенция на САЩ за храни и козметика. За жалост обаче все още може да се срещне в някои спирали и очни линии, предлагани и у нас. Логично, заради черния си цвят, това е било веществото, придаващо на гримовете тъмен оттенък. Вярва се, че когато концентратът с въглеродните сажди не е изчислен прецизно, може да доведе до опасни заболявания (дори рак) при контакт с кожата.


3. Вазелин

Спокойно, тук не става въпрос за вазелина за устни, който мнозинството използва. Той е проверен, безопасен и точно затова се предлага на пазара и до днес. Съществува нерафинираният вазелин – една от многото съставки в козметиката, които е добре да избягваме. Има го в лосиони за тяло, гланцове с цвят и млека за премахване на грим. Трябва да внимаваме при подбирането на тази козметика и да избягваме етикети, на които виждаме парафин, парафиново олио, течен и мек парафин и други подобни разновидности, причинени от нерафинирания вазелин. Счита се, че това е човешки канцероген.

4. Ароматизирани води

Над 100 различни химикала се крият под шапката на наименованието „парфюм“, „парфюмна вода“, „аромат“ и т.н. Не се знае точно от какво са произведени, какви са техните съставки и как влияят и попиват, напръскани върху нашата кожа. Помислете добре преди да си вземете „eau de toilette“ или „aroma“ етикет.

10 от най-вредните съставки в козметиката

5. Оксибензон

Оксибензонът е елемент, най-често срещащ се в слънцезащитните кремове – съставка, която абсорбира лъчите и произвеждащата ги енергия. Счита се, че намалява риска от увреждането на ДНК, както и спира лъчението да премине през кожата, но е токсична съставка за околната среда. В множество страни е забранена употребата на оксибензон, например в Хавай, където става ясно, че влиянието му върху кораловите рифове е пагубно за тяхното съществуване.

6. Формалдехид

Тази съставка е изследвана и доказана като канцерогенна, но все още често се среща в продукти за изправяне на косата, лакове за нокти и лепила за мигли.


7. Силоксани

Известни още като циклични силикони, тези съединения се срещат в различни козметични продукти за грижа за кожата. Те причиняват изключителна вреда на околната среда, да не говорим за смущения в ендокринната система на хората.

8. Талк

Макар че талкът се води от безопасните и незабранени съставки, освен че се среща в минералните гримове, той е съставката и за изглаждащите пудри за лице на жените. Опасното при талка е вероятността от замърсяване с азбест, който е известен причинител на белодробни заболявания.

9. Резорцинол

Това е много често срещан химикал, за който може да попитате вашия фризьор, когато го посещавате за боядисване на косата. Резорцинолът е съставка на продуктите за изсветляване на коса, който причинява редица раздразнения и алергии на скалпа, както и опасност от дисфункция на имунната ни система. Проучвания върху животни доказват и увреждане на щитовидната жлеза. Може би сега изкуствените блондинки ще намалят драстично.

10. Фталати

Още едно подло съединение, криещо се под шапката на ароматите и тоалетните води. Фталатите се използват, за да подпомогнат ефекта на „лепило“ върху кожата, както на парфюма, така и на лепилата за мигли. Доказано е, че те са доста сериозни разрушители на ендокринната система – причинители на ранен пубертет при момичета и спад на сперматозоиди при момчетата. За капак на тези така неприятни последствия, фталатите са вредни и за околната среда.

Добрите новини са, че потребителите стават все по-загрижени за козметиката, която използват. Започнали сме да подбираме внимателно продуктите в ежедневието си, имаме съзнателна връзка с природата и се грижим по-добре за нея чрез снабдяването си с по-леки вредители. Междувременно, считайте се за запознати с някои от най-вредните съставки в козметиката, които да избягвате.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.