Джинджифилът се използва за лечебни цели от поне 2000 години в култури от целия свят. Въпреки азиатския му произход, той се цени високо в Индия, Средния Изток, Африка, Карибите, дори на Балканите.

Най-широко използваната лечебна част на растението е коренището – подобното на корен стъбло, което расте под земята. То е богат източник на антиоксиданти, включително гингероли, шогаоли, зингерони и други.

Ето 10 от най-важните ползи на лютивата, но изключително полезна подправка.

1. Джинджифилът намалява нивата на вредния холестерол в организма на човека и предпазва от образуването на тромби и съсиреци.

2. Редовната консумация на джинджифил премахва токсините в тялото и затова е добре да се пие при хора със заседнал начин на живот. Той стимулира кръвообращението, повишава температурата на тялото и зарежда с енергия и чувство за лекота. Освен това, джинджифилът осигурява защита срещу токсичното влияние на химикали в околната среда като, например, парабените.

10-те най-важни ползи от джинджифила

3. Джинджифилът успокоява стомаха, помага за отстраняването на газовете от организма и решава проблема с подутия корем. Действа като пребиотик и благоприятства развитието на нормална флора.

4. Чаят от джинджифил успокоява болката в гърлото, облекчава кашлицата и подсилва организма в сезона на настинките. Ето защо е добре да го консумирате като профилактика на организма.

5. Много хора, страдащи от остеоартрит и ревматичен артрит, изпитват облекчение в ставите след употреба на джинджифил. Това се дължи на потентни антивъзпалителни съединения, наречени гингероли, които се съдържат в него.


6. Освен в ставите, джинджифилът облекчава и менструалните крампи при жените. Изследване от 2013 посочва, че редовната консумация на джинджифил (около 3г на ден) намалява болките в мускулите, но и ги тонизира.

7. Джинджифилът помага за извеждането на шлаките от организма, които ни пречат да отслабнем. Той благоприятства за обмяна на веществата и освобождаване от мазнините. За по-голяма ефективност е добре лечебната подправка да се консумира под различни форми – чай от корена (с добавка лимон), пресни салати, напитки (в съчетание с мента, лимонов сок и мед) и др. Скрабът от джинджифил пък действа благоприятно за отстраняване на целулит, тъй като затопля кожата и подобрява кръвообращението.

10-те най-важни ползи от джинджифила

8. Многобройни изследвания показват, че джинджифилът има свойства да противодейства на раковите клетки. Той възпира растежа им, особено когато става дума за рак на дебелото черво и простатата.

9. Малко известно е, че лечебния кореноплоден зеленчук укрепва ноктите и спомага растежа им. Съществуват рецепти за домашен крем за ръце, чиято основна съставка е именно джинджифил.

10. Консумацията на джинджифил забавя процесите на стареене, тъй като съдържа антиоксиданти. Освен това стимулира производството на мозъчни клетки, подобрява познавателните функции и паметта.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *