Световната здравна организация и органите за обществено здраве по света предприемат действия за овладяване на огнището на Ковид-19. Въпреки това дългосрочният успех не може да се приеме за даденост.

Всички слоеве на нашето общество – включително бизнесът и работодателите – трябва да се включат, ако искаме да спрем разпространението на това заболяване.

Вече е ясно на всички – в случай че човек, който има Ковид-19, кашля или издишва, се отделят капчици заразена течност. Повечето от тези капчици попадат върху близки повърхности и предмети – като бюра, маси или телефони. Хората могат да се заразят с Ковид-19 чрез докосване на замърсени повърхности или предмети – и след това да докоснат очите, носа или устата си.


С други думи – коронавирусът се разпространява по подобен на грипа начин. Повечето хора, заразени с Ковид-19, изпитват леки симптоми и се възстановяват. Някои обаче могат да развият по-сериозно заболяване и да се нуждаят от болнична помощ.

Мерките, изискващи малко средства, посочени по-долу, ще ви помогнат да предотвратите разпространението на Ковид-19 на работното ви място и да защитите вашите клиенти, изпълнители и служители.

1. Чисти и хигиенични работни места

Повърхностите (например бюра и маси) и предметите (например телефони, клавиатури) трябва редовно да се избърсват с дезинфектант. Замърсяването върху повърхности, докоснати от служители и клиенти, е един от основните начини за разпространение на Ковид-19.

2. Редовно и цялостно миене на ръцете

Насърчавайте и настоявайте за това от служители, колеги, изпълнители и клиенти. Добре е в офисите да бъдат поставени дозатори с препарат за почистване на ръцете на видни места. Персоналът, изпълнителите и клиентите трябва да имат достъп до места, където могат да мият ръцете си със сапун и вода.

3. Хигиена на дихателната система

Снабдете се с обикновени хирургични маски за лице и/или хартиени кърпи на работните си места за тези. Това важи най-вече за тези, при които се появи хрема или кашлица по време на работа. Добре е в офиса си да имате и затворени кошчета за хигиенично изхвърляне на отпадъците. Добрата дихателна хигиена предотвратява разпространението на Ковид-19.

4. Работа от вкъщи

Дистанционната работа е най-доброто решение в битката с Ковид-19. По време на извънредното положение здравните власти съветват хората да избягват градския транспорт и местата с много хора. А работа от вкъщи ще ви продължите и да продължи да работите, и да сте в безопасност.

5. Превантивни мерки

Всеки с дори лека кашлица или ниска температура (37,3 градуса или повече) трябва да остане у дома. Вкъщи трябва да останат и всички, на които им се е наложило да приемат лекарства, като парацетамол/ацетаминофен, ибупрофен или аспирин. Тези медикаменти могат да прикрият симптомите на инфекция.


6. Рискови пътувания

Ако въпреки ограниченията на пътуванията, ваш колега е бил в рискова командировка, е добре да се наблюдава за симптоми в продължение на 14 дни и да мери температурата си два пъти на ден. Ако развие дори лека кашлица или ниска температура, той трябва да остане вкъщи и да се самоизолира. Това означава да се избягва близък контакт (един метър или по-близо) с други хора, включително с членове на семейството.

7. Командировки

Работодателите е добре да избягват командироването на служители, които са по-силно застрашени от болестта (по-възрастни служители или служители страдащи от диабет, сърдечносъдови заболявания или белодробни заболявания).

8. Хората, изложени на риск

Помислете как да идентифицирате хората, които могат да бъдат изложени на риск, и да ги подкрепите, без да се слага стигма и дискриминация на работното място. Това може да включва лица, които наскоро са контактували със заразени хора, или друг персонал, за който има условия да се изложи на по-висок риск от сериозни заболявания (например при диабет, сърдечни и белодробни заболявания, по-напреднала възраст).

9. В случай на потвърден Ковид-19

Добре е всяка компания да има разработен план какво трябва да се направи, ако служител се разболее или има съмнение за Ковид-19. Планът трябва да обхваща настаняването на болния в стая или зона, където да бъде изолиран от другите на работното място, ограничаване на броя на хората, които имат контакт с болния, и свързване с местните здравни власти.

10. Бизнес план за справяне с кризата

Всяка компания трябва да има бизнес план за действие до края на извънредното положение. Планът трябва да се занимава с това как да поддържате бизнеса си, дори ако значителен брой служители, изпълнители и доставчици не могат да дойдат до вашата бизнес организация – било поради местни ограничения за пътуване, или защото са болни. Ако сте собственик или мениджър, трябва да сте сигурни, че вашият план е насочен към психичното здраве и социалните последици в случай на потвърждаване на Ковид-19 на работното място или в общността и предлагайте информация и подкрепа.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.