Отпивам кротко, и в блажена тишина, глътка топъл зелен чай. Прозорецът е леко открехнат, влиза свеж есенен вятър и вдишвам дълбоко със затворени очи. И докато се опитвам да накарам ума си да медитира, да позволи на всичките ми мисли да текат като спокойна река, се сещам за темата, която предстои да захвана.

Усмихвам се, защото веднага в главата ми изплуват вицове за свекърви и някои смешни случки, които са ми разказвали. Ще трябва да оставя медитацията за по-късно, тъй като ме чака една доста забавна тема. Мисля си, как да създам този материал, така че хем да е забавен, хем да не засегне някого. Давам си сметка, че за да се получи така, ще трябва да ви обещая и ответен удар – 10 неща, с които снахата вбесява свекървата.

Преди да започнем, нека на направим две уточнения към това, което предстои да прочетете. Първо, всякакви съвпадения с действителни събития и лица са напълно случайни и второ – този текст е създаден с хумористична цел, така че никой да не го взима навътре. 🙂

1. Чисти след нас 

Да си представим, че живеем заедно с майката на мъжа си и сме изчистили прилежно цялата къща преди тя да се прибере. Доволни от себе си, очакваме реакция на благодарност и умиление. Да, обаче сме забравили да изтъркаме хладилника и той е първото нещо, което зорките очи на мъжката майка забелязват. След това се насочват към проснатото пране, което за неин ужас, не е подредено по цветове, а завивката е сгъната на две! Как ще изсъхне така?! Да продължавам ли? You know what I mean J Настроението ни, подобно на кораб при сблъсък с айсберг, потъва за секунди.

10 неща, с които свекървата ни вбесява

2. Подрежда гардероба на мъжа ни

И тук сме в ситуация на съвместно съжителство, но се пренасяме в спалнята – това съкровено наше местенце. Представете си, че си лежим в неделя сутринта с любимия мъж до себе си и на вратата се чука. Отговор не се изчаква и вратата се открехва уж плахо. Мадам е станала преди нас (ама, разбира се, снахата по правило е мързелива) и вече е свършила цялата домакинската работа и е оправила прането. Сега, логично, това пране трябва да отиде на мястото си. Стъпвайки почти на пръсти, тя ви казва „извинете“, отваря гардероба на половинката ви и прилежно подрежда бельото му по цветове и материи. Неделна идилия!


3. Коментира външния ни вид

Сега, ние сме жената до нейния син. Като такава, сме „задължени“ да изглеждаме добре. Само да не си въобразяваме, че имаме кой знае какъв вкус! Все пак сме на тази планета от има-няма двайсетина години, а нашата свекърва е тук от по-отдавна (няма да казвам колко по, възрастта е деликатна тема за жената). Тя знае най-добре кое ни стои красиво, защото съвсем случайно е забелязала, че имаме твърде малко дупе или големи бедра. Ама, да не решим сега, че нещо иска да ни засегне. И дума да не става!Градивна критика е това, гра-див-на!

4. Ревнува от нас сина си

Ревността е напълно нормално човешко чувство, стига да е в умерени дози. Някои свекърви обаче си падат по свръхдозите и определено не знаят кога да натиснат спирачката… или дори я бъркат с газта. Крокодилски сълзи на сватби и рождени дни, жални погледи при всяка ваша целувка и чести обаждания са само леките форми на зависимост.

Но дори и те са способни да ни извадят от строя и да ни превърнат в малки, но симпатични, зверчета. Все пак и ние сме женски, природата ни е създала да пазим онова, което обичаме най-много. Дали не се държим по идентичен начин, но въпреки това се дразним едни на други? А, не, не, снахата е безгрешно създание, пише го в речниците!

5. Меси ни се в готвенето

Готвим си, я вкъщи, я по някакви причини в нейната кухня, и тя идва, за да ни предаде от вечната си мъдрост. Много малко сол сложи, казва, и олиото му е малко, ще стане сухо, Веско обича по-мазничко, така му го готвя аз. Или сме сготвили и тя ни е дошла на гости – е, хубаво е, ама ако му беше ръснала малко мащерка и черен пипер, щеше да стане по-вкусно. Следващия път, за да е доволна, няма да готвим ние. Fine with us, нали момичета?

6. Съветва ни как да гледаме детето си по „нейния начин“

Има една много мъдра приказка, че не можем да възпитаваме децата си, както са ни възпитавали нас самите, защото те не живеят във времето, в което ние сме израснали. За съжаление, свекървата често живее с усещането, че има докторантура по отглеждането на отрочета и е длъжна да изнася лекции всеки път, когато ѝ се отдаде възможност. Е, ние сме били студенти и знаем, че има едни лекции, на които никой не иска да присъства… тези са от тях. Very съжаляваме, mothers-in-law, ама ще го направим our way!


7. Не се съобразява с решенията ни

Всяка жена иска да става каквото тя реши. Ще ви изненадам като кажа, че свекървите не са изключение, макар да се славят с благия си нрав. Днес ние решаваме, че не ни се излиза с родата, но не сме познали. За да ни измъкне „доброволно“ от бърлогата, тя е способна да звънне и на съседите ни ако се наложи, но ще намери начин да постигне своето. Do not disturb на телефона или самотна вила в гората без обхват – това е спасението.

10 неща, с които свекървата ни вбесява

8. Нарича сина си с галени имена пред нас

„Миличък“, „сладичък“, „маменценценце“ са все чудесни обръщения, които всяка жена си мечтае да чуе по адрес на мъжа си… от друга жена и особено от майка му! Няма нищо лошо в милите думи към собственото ти дете, ама на 30 то май вече е мъж. И на един здрав, зрял мъж май не му отива много да му се говори по този начин, освен между завивките. Нали, така, дами? Зайче-байче си е за нас и то в много специални моменти.

9. Сърди се, когато не ходим на гости често

Когато птичето напусне гнездото, майката орлица винаги претърпява емоционален катарзис. Отнето ѝ е най-скъпото, и макар да го казвам с голяма доза шеговитост осъзнавам, че това наистина е преломен момент за един родител и няма как да няма драма. Така е, но не може ли „свекитата“ да си страдат тайно и тихо, а не обсебващо и гласно?

Мисля, че всички ще се съгласим, че разликата между поколенията и разбиранията, неминуемо оказват влияние върху желанието ни за съвместни мероприятия. А и, да бъдем съвсем честни, майката рядко забравя да се държи като майка, дори пред нея да стои деветдесеткилограмов мъжага с яки бицепси. И това дразни нежната половинка, разбира се. Тя иска до себе си мъжкар, а не пеленаче!

10 неща, с които свекървата ни вбесява

10. Прави се на жертва, за да ѝ се обръща внимание

Охкане, ахкане, пъшкане и сумтене – най-приятните звуци за ушите на снахата. И това важи най-вече, когато е изиграно с такова завидно актьорско умение от страна на свекървата, че и Мерил Стрийп на драго сърце би ѝ подарила някоя от своите награди „Оскар“.

Голяма драматизация се завихря, деликатно напомняща на сцена от турски сериал, в която майка Хатидже се е скапала от работа, докато снахите ѝ Фериде и Ейлюл си лакират ноктите (нищо против турските сериали, просто сравнението ми се стори забавно). На шега, но да си кажем истината – енергийният вампиризъмis not cool.

Посмяхме се, но сега е време да кажем и нещо сериозно. Снахата и свекървата са сложна плетеница от взаимоотношения, които могат да имат толкова лица, колкото си поискат. Това са две жени, които безкрайно обичат един и същи мъж, и макар те да не са по никакъв логичен начин конкуренти, често си съперничат. Освен това са представителки на различни поколения, което само по себе си е предпоставка за напрежение.

Всички сме наясно с тези елементарни истини, но това, което е важно да помним и да си даваме сметка е, че е безкрайно важно да поддържаме добрия тон. Дали сме снахи, или свекърви, и двете страни дължим уважение и толерантност към другата – първата, защото пред нея стои жената, която е създала така обичания любим, а втората, защото до сина ѝ стои жената, която той обича.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *