На всеки един от нас му се е случвало да започне ново начинание и да се спъне в началото заради трудностите. А и доста от нас са се отказвали от тези нови приключения заради препятствията.

Трудно е да се отвори нова страница в живота, но още по-трудно е да се задържи отворена. Затова реших да напиша тази редове за онези от нас, които сега започват нещо ново и се притесняват, че няма да успеят да го завършат.

Дано ви помогне да навлезете в дълбокото без притеснения за това какво да очаквате. А към всяко препятствие добавям и съвет за справяне с него.


1. Еднообразието

Когато започвате нещо ново, ще дойде време, в което всичко, което правите, ще ви се струва повтарящо се и скучно. В началото всяко ново начинание е вълнуващо и интересно, но докато се научим как да го правим добре, трябва да минем през скучните и еднообразни процеси в началото. Това може и да ви откаже.

Съвет: Не се отказвайте. Може да е скучно сега, но когато навлезете в материала, ще започнете отново да откривате онези интересни и вълнуващи неща от началото.

2. Нетърпението

То е голям враг. Когато не получаваме очакваните резултати от това, което сме започнали, повечето хора сме склонни да се безпокоим напразно и да сме нетърпеливи. Най-вече със себе си.

Съвет: Дайте си време. Няма да се научите веднага, няма да ви е интересно през цялото време, но ако наистина искате да постигнете нещо, трябва да стиснете зъби и да изчакате добрите резултати.

10 препятствия, пред които се изправяме, когато започнем ново начинание

3. Сравнението

Сравнението с други хора – не отнема много време, за да влезете в тази нечестна битка да се сравнявате с някой друг човек, който прави същото и може би е по-добър от вас.

Съвет: Не се сравнявайте с никого… никога. Всеки човек има различен път в живота, различен поглед върху нещата и различен старт в начинанията си. Ако някой е по-добър от вас, радвайте му се, учете се от него, но не се сравнявайте никога с него. Той може би е започнал по-рано с това начинание, може да е получил помощ, която вие не можете да си позволите, но във всеки случай, той се развива и става по-добър. Правете като този човек – старайте се, развивайте се и не позволявайте сравнението да ви дърпа назад.


4. Съмнението

Може да започнете да се съмняване в себе си, ако резултатите ви не са това, което сте очаквали.

Съвет: Не се съмнявайте в себе си. Всеки човек е способен да се научи и да постигне нещата, които иска, стига да е постоянен в това, което се опитва да направи. Може да ви трябва повече време, но ще се научите, ако го искате.

5. Неприятелите

Може да срещнете съпротива от страна на другите. Хората в крайна сметка ще се опитат да ви спрат или да се усъмнят във вас. Така, неочаквано, може да започнете да се притеснявате какво ще мислят за вас тези хора. А това е напълно ненужно за прогреса ви.

Съвет: Бъдете силни. Не позволявайте на хората да ви мачкат. Борете се за това, което искате да постигнете, и не се отказвайте. Така ще докажете на себе си и на другите, че можете.

10 препятствия, пред които се изправяме, когато започнем ново начинание

6. Планирането

Липса на добро планиране. Много е важно да имате план в главата си, който да следвате, когато започнете нещо ново и непознато, за да сте подготвени за всичко. Ако тръгнете да стреляте на посоки, най-вероятно ще се объркате и ще се откажете.

Съвет: Чисто и просто… Планувайте! Правилните стъпки водят до правилните пътища.

7. Обкръжението

Правилните хора, сред които да се обградите, трудно се намират. Важно е да имате до себе си такива, които споделят вашите виждания, разбирания и цели. Които ще ви подкрепят и ще разбират начинанието ви.

Съвет: Търсете такива групи. Дали ще е онлайн във Фейсбук или ще откриете група, която се събира в парка да обсъжда или практикува начинанието ви, давайте. Не се срамувайте. Това са хора като вас, които искат да постигнат същото като вас.


8. Зоната на комфорт

Може би ще се наложи да напуснете зоната си на комфорт. Това е много трудно за някои хора, защото означава промяна. А промяната не е лека и не е един прав и равен път за изминаване.

Съвет: Излезте наистина от тази зона на комфорт. После ще си благодарите, задето сте го направили. Важно е да излезете, за да откриете какво се крие от другата страна на монетата и да го оцените.

10 препятствия, пред които се изправяме, когато започнем ново начинание

9. Ментор

Най-вероятно ще ви липсва ментор. Някой, който да ви напътства и да ви помага, когато се затрудните.

Съвет: Разчитайте на себе си. Можете да разчитате на себе си и повярвайте ми, ще ви е още по-сладко, когато успеете и осъзнаете, че сте го направили сами. Да, трудно ще е без помощ, но знаете поговорката… Има ли желание, има и начин.

10. Парите

Може би новото ви начинание изисква да имате пари, за да го започнете или да го завършите. Тук нещата стават малко по-сложни, защото няма как да откраднете пари или да създадете изкуствени такива, за да минете между капките (наистина, никога недейте да правите нищо незаконно, за да постигнете целите си).

Съвет: Поработете или поне го измислете. Може да започнете някаква работа, ако вече не работите, за да изкарвате толкова, колкото ви е необходимо. Ако имате талант, възползвайте се – пишете онлайн в някой от онези сайтове, които плащат на писателите, пейте в YouTube, качвайте картините си в Instagram, продайте ненужните вещи от дома си. Има и доста други начини да се припечелят бързо пари без работа, само трябва да се разровите в интернет и да си намерите нещо подходящо… Или да го измислите.

И не забравяйте да се забавлявате! Всяко ново начинание трябва да ви носи повече усмивки, отколкото мъки. Ако не ви доставя никакво, ама никакво удоволствие, може би не е вашето нещо. Не се отказвайте да намерите подходящото начинание – има буквално океан от възможности в този свят.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *