Евтини самолетни билети

Думата яхта произлиза от холандската jacht, което означава лов, преследване. Те са вид вид плавателен съд, първоначално използвани за превоз на важни личности.

Днес яхта се нарича всеки плавателен съд, който се движи с помощта на платна (ветроходна яхта) или двигател (моторна яхта) с цел развлечение или спорт.

Отдавна обаче отминаха времената, когато яхтите бяха просто средство за придвижване по вода. Днес те са символ на успех, лукс и престиж. Те показват социалния статус на собственика им. Любимите играчки на богатите. Много от тях са с изискан дизайнерски интериор, други пък са оборудвани с най-модерните навигационни системи. Едни са големи, други не толкова.


Често реалната цена на тези кораби не се оповестява публично, а, за да придобие представа човек за тяхната стойност, трябва да разчита на експертна оценка. Ето 10 от най-скъпите яхти в света.

10. Dilbar
цена: 263 милиона долара

10 от най-скъпите яхти в света

Яхтата е собственост на руския мултимилиардер Алишер Усманов и е кръстена на неговата майка. 156-метровата яхта тежи 15 917 тона. Плавателният съд развива скорост от 22.5 възела или около 40 км/ч. Луксозният съд разполага с близо 4 000 м² жилищна площ, две хеликоптерни площадки и огромен басейн. Към това добавяме киносалон и джакузи. Дължината на кабелите, използвани за направата на електрическата инсталация на яхтата надхвърля 1 100 км.

9. Al Said
цена: 300 милиона долара

10 от най-скъпите яхти в света

Когато си толкова богат, че да можеш да кръщаваш разни неща на свое име, защо да не го направиш с яхта? Точно така е сторил султана на Оман Кабус бин Саид ал Бусайди. Алуминиевата красавица Al Said развива скорост от 22 възела, а на борда си може да побере 70 души, без да броим екипажа от 150 души. Няма много информация за интериора на луксозното возило, но се говори, че на борда освен всички екстри като басейн, джакузита, SPA салон, има и концертна зала, която може да побере доста голям оркестър.

8. Radiant
цена: 320 милиона долара

10 от най-скъпите яхти в света

110-метровата Radiant е конструирана за руски олигарх, но в крайна сметка и продадена на милиардера Абдулла Ал Футаим, дистрибутор на известни японски автомобили за Дубай. Radiant е една от най-внушителните яхти в своя клас. На борда ѝ има хеликоптерна площадка, фитнес, кино, SPA. Оборудването срещу нападение на яхтата може да се сравнява с боен кораб – звукови пистолети, излъчващи нискочестотни звукови вълни, които могат да спукат тъпанчетата на приближаващите пирати, както и водни оръдия и други. През 2012 година Radiant акостира за кратко на Морската гара във Варна.


7. Serene
цена: 320 милиона долара

10 от най-скъпите яхти в света

Още една изключителна яхта, собственост на руски милиардер. 134-метровата Serene е оборудвана с 12 каюти плюс апартамента на собственика. VIP каюта, както и ще 24 каюти за екипажа. Яхтата е оборудвана със специални стабилизатори, които гарантират комфортно плаване дори в бурни води. Има закрита зала за катерене, детски кът. Супер яхтата развива скорост от 20 възела.

6. Superyacht A
цена: 338 милиона долара

10 от най-скъпите яхти в света

На външен вид дизайнът на тази 119-метровата красавица напомня за подводница от бъдещето. В допълнение към хеликоптерната площадка трябва да споменем трите басейна, единият от които закрит, с прозрачен покрив и оборудван със специална система, която имитира морски вълни. Интериорът на яхтата се състои от мебели от рядка дървесина и произведения на класически художници. Известно е, че на борда има три картини на Моне. Затова пък в декорациите не присъства и грам злато – всички елементи са изработени от стомана.

5. Dubai
цена: 350 милиона долара

10 от най-скъпите яхти в света

Dubai е третата по големина яхта в света, известна още като „плаващия град“, поради своите размери и изобилие от екстри. На 160-метровата яхта има шест луксозни и два ВИП апартамента, каюти за персонала, площадка за кацане на хеликоптер, малка подводница, зала за скуош и SPA център, който може да побере всички 115 гости на борда.

4. Sailing Yacht A
цена: 400 милиона долара

10 от най-скъпите яхти в света

Тримачтовата ветроходна яхта е построена по поръчка на руския милиардер Андрей Мелниченко. Ветроходна яхта А или „White Pearl“ тежи 12 700 тона, дълга е 142 м, широка 24.8 м. Развива максимална скорост от 21 възела. Захранва се от електроцентрала, състояща се от два дизелови двигателя и два електрически мотора. Яхтата разполага с 8 палуби. Хеликоптерна площадка и екипаж от 54 души. Височината на Sailing Yacht A, заедно с мачтите е 90 метра.


3. Topaz
цена: 520 милиона долара

10 от най-скъпите яхти в света

147-метровата свръх луксозна яхта е построена специално за Мансур бин Зайед, вицепремиер на Обединените арабски емирства. Работата по яхтата е извършена от британския дизайнер Тим Хейууд и продължава повече от 4 години. Към екстрите той предлага няколко басейна, зали за обучение, киносалон, джакузи, хеликоптерна площадка. Скоростта на яхтата достига 31 възела. Според слуховете, Леонардо ди Каприо е наемал яхтата за почивка с приятели.

2. Azzam
цена: 600 милиона долара

10 от най-скъпите яхти в света

Тази масивна 180-метрова яхта е собственост на президента и командващ на силите за отбрана на ОАЕ шейх Халифа ибн Зайед ал-Нахаян. Корабът е построен в Германия и беше пуснат на вода през 2013 година. Azzam или „лоялност“ на арабски, е най-сложната яхта, конструирана някога. Тя предлага бронирани каюти за пътниците, кино, плувни басейни, две хеликоптерни площадки. Корабът е оборудван със системи за противоракетна отбрана.

1. Eclipse
цена: 1.1 милиарда долара

10 от най-скъпите яхти в света

Най-скъпата яхта в света принадлежи отново на руснак – олигарха Роман Абрамович. Eclipse е дълга 163 метра и широка 22 метра, оборудвана е с 4 двигателя. Към екстрите на кораба спадат киносалон, две хеликоптерни площадки, конферентна зала, детски кът, салон за красота, 2 плувни басейна, дискотека, сауна, 30 каюти. За повече сигурност, яхтата е оборудвана със система за прихващане на ракети и бронирани прозорци и подводница, която се гмурка на дълбочина до 50 метра.
Коментари

Свързани:

1 коментар

  1. Всичко това даже не се доближава до наистина най-скъпата Supreme ($5 милиарда)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.