Думата дрон произлиза от английската drone, която означава търтей, безделник. Дронът е летящо устройство, което се задвижва чрез дистанционно управление или по предварително зададен с помощта на GPS маршрут.

Един дрон може да има формата на самолет или на хеликоптер, може да е с една или няколко перки, а разнообразието в размерите е още по-голямо. Първоначално са били създадени за използване с военни цели, днес обаче са широко достъпни и имат най-различно приложение.

Ето 10 приложения на дроновете, различни от обичайните.

1. Дрон, интернет – доставчик

10 приложения на дроновете, различни от обичайните

Тази идея хрумна на два IT гиганта – Google и Facebook. Почти по едно и също време те обявиха намерението си да създадат мрежа от дронове, които да осигурят интернет покритие по цялата планета. Ако този план бъде реализиран, съвсем скоро екскурзията в планината няма да може да ни послужи като оправдание след въпроса: „Защо не ми лайкна новото селфи?“.

2. Дрон – сервитьор

10 приложения на дроновете, различни от обичайните

Не звучи зле, нали? Идеята витае във въздуха доста отдавна, но досега не се е намерила компания, която да я реализира напълно. В популярен японски ресторант в Лондон направиха опит да използват дронове като летящи подноси. Сервитьорите, вместо да сноват между масите, имат задачата да контролират устройството чрез мобилно приложение. Дроновете се оказали доста тромави сервитьори, но началото на тази идея все пак е поставено.


3. Дронове за улична реклама

10 приложения на дроновете, различни от обичайните

Рекламната кампания – банери, брошури, високоговорители, всичко това вече е във вчерашния ден. Много по-евтино, по-интересно, а и по-забавно е да се използват безпилотни самолети. Потвърждение затова са азиатските ресторанти Wokker. Те пожънаха огромен успех, след като техните ПР-специалисти купуват 10 дрона и ги пускат да летят около бизнес центровете, приканвайки офис служителите да похапнат. Начинанието е посрещнато повече от положително, а ресторантите стават изключително популярни.

4. Дрон – спасител на плажа

10 приложения на дроновете, различни от обичайните

Чудесен аналог на мъжа с бронзов загар и червен бански, който оглежда плуващите от спасителната вишка. Съмнявате се? Доказателството идва от Австралия. Местната спасителна служба извърши успешни тестове на квадракоптери, настроени да наблюдават крайбрежната зона. Устройството може не само да предупреди плувците за приближаващи акули, но и при необходимост е способно да хвърли спасителен пояс на давещия се.


5. Дрон за спортни тренировки

10 приложения на дроновете, различни от обичайните

В спортната зала винаги можем да прибегнем до помощта на фитнес-инструктора, който да ни даде правилните насоки, но как стои въпросът с джогинга? Австралийски инженери са разработили специален дрон, който е програмиран винаги да лети малко пред тичащия. По този начин устройството задава нужното темпо на спортуващия. Нещо като личен треньор.

6. Дрон за фермери

10 приложения на дроновете, различни от обичайните

Тук водещата държава е Япония. В страната на изгряващото Слънце почти няма крупен земевладелец, който да не използва помощта на малките безпилотни самолети. Обикновено с прелитащите над полето апарати се плашат насекоми-вредители и птици, които могат да унищожат реколтата. Има модели, които обаче вършат по-сериозна работа, например да събират информация за състоянието на почвата и растенията, като така определят кои области се нуждаят от поливане и кои от наторяване.


7. Дрон – спасител

10 приложения на дроновете, различни от обичайните

Много важна сфера на разпространение на дроновете. Те могат да бъдат пуснати в бедстващи райони, засегнати от земетресение, наводнение, радиационно замърсяване или труднодостъпни места. Освен информация за пострадали хора, дроновете могат да доставят храна и медикаменти на бедстващите. Във френските Алпи, например, квадракоптерите вече успешно се прилагат в подобен вид операции.

8. Дрон – папарак

10 приложения на дроновете, различни от обичайните

Всеизвестен факт е, че добрите папараци са способни да продадат дори душата си за ексклузивна снимка или видеозапис. Но защо да го правят, когато могат да използват дронове – те са малки, почти невидими, могат да правят отлични снимки от голяма височина. Във факултета по журналистика в Университета на Мисури вече дори е въведен специален курс за управление на безпилотни самолети. Все пак моралната страна на въпроса остава отворена.

За Коледа ти пожелавам...

9. Дрон – доставчик

10 приложения на дроновете, различни от обичайните

Тази сфера все още не е достатъчно добре разработена, но в нея определено има потенциал. Защо да губите човешки ресурси, само за да имате гаранция, че стоката ще се придвижи от точка А до точка Б? С такава задача без проблем могат да се справят дроновете. В Европа провеждането на подобни експерименти става все по-популярно. Така че напълно възможно е съвсем скоро гледката на дрон, който ни носи пицата до вкъщи, да е нещо напълно обичайно.

10. Дрон – охранител

10 приложения на дроновете, различни от обичайните

Колко време би отнело на един обикновен пазач да извърши оглед на сградата, която охранява? Все повече мениджъри си задават този въпрос и се питат не могат ли да заменят човека с униформа и фенерче с безпилотен самолет. От германската железопътна компания Deutsche Bahn вече са взели своето решение. Железницата с години трупаше огромни загуби заради тийнейджъри, които рисуват графити по вагоните, а пребоядисването излизаше солено на превозвача. За да решат проблема, от компанията пускат в действие дронове, които са програмирани да летят над релсите и да реагират на всяка подозрителна активност. Методът се оказал изключително ефективен.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *