Минаха години, поп-фолкът беше млад… А само какви песни имаше преди! Беше време, в което Галена не рапираше; време, в което се издаваха албуми, а поп-фолкът беше поп-фолк, а не денс-фолк. Не казваме, че музиката не трябва да се развива, но сме на мнение, че все пак трябва да запази своята специфика.

Критерият, според който един албум се счита за добър и успешен, са неговите продажби. В световен мащаб като такъв със сигурност e „Thriller” на Майкъл Джексън, който е първият албум в историята на музикалната индустрия, сертифициран с 30 пъти мултиплатинен статус на продажби само в САЩ. У нас за продажби на албуми трудно може да се говори, защото такива почти не се издават. И то без значение за кой музикален жанр става въпрос.

Албуми се отбелязват като добри и без да се следят приходите от тях, а по-скоро артистичното постижение, техническото майсторство и цялостното качество в звукозаписната индустрия. Това е категорията за албум на година при наградите Grammy. У нас и Grammy не се раздават, за смeтка на Нобеловата награда за поп-фолк, присъдена на шега на Рени от „Господари на ефира“, по повод нейно изказване във VIP Brother 2016.

Статуетки за албум на годината се раздават и на наградите на най-популярната музикална поп-фолк телевизия у нас. През последните няколко години приза са печелили „Смелите си имат всичко“ на Емилия, „Мога пак“ на Цветелина Янева, „Феноменална“ на Анелия и “Твоите 100 лица” на Мария. Тенденцията в модерния фолк е, ако се издава албум, то той да бъде с вече представяни песни от последната/ните години, плюс една, максимум две нови. Което май не е точно нов албум, но… кои сме ние да спорим.

Прекарахме цял уикенд в слушане на стари песни и албуми, полети със значително количество домашна ракия, подбирайки 10-те най-добри поп-фолк албума за всички времена. Ето ги и тях. Подредбата е по година на издаване.

1. „Единствен мой”, Софи Маринова
1997 година

<

След успеха на песните „Плачещо сърце” и „Стари рани”, заедно с оркестър Супер експрес, Софи Маринова издава първия си самостоятелен албум, който се оказва суперуспешен и я изстрелва към върха. Сред песните от него, които слушаме и до днес са едноименната „Единствен мой”, „Без теб”, „Ти пак си тук”.

2. „Вавилон”, Слави Трифонов и Ку-ку бенд
1998 година

С голям трудност еднозначно може да се каже кой е най-хубавият албум на Слави и Ку-ку бенд. Със сигурност „Вавилон” ще бъде един от номинираните, оставил емблематичните „Магьосница”, „Френската гимназия” и „Моя си”.


3. „Златна рибка”, Камелия
1999 година

„Златна рибка” е вторият албум на Камелия, достигнал платинен тираж, според Уикипедия и съдържащ безспорните хитове на изпълнителката „Луда по тебе”, „Няма шега” и „Ти си…”

4. „Погледни ме в очите”, Анелия
2002 година

Дебютният албум на Анелия „Погледни ме в очите” разбива пазара и прави изпълнителката звезда за дни. Според непотвърдени източници, това е най-продаваният албум за 2003 г. Сред най-запомнящите се хитове остават „Погледни ме в очите”, „Само мене нямаш”, „Чужди устни”, „Само тази нощ”.


5. „Мистерия”, ДесиСлава
2002 година

„Мистерия” е четвъртият самостоятелен албум на ДесиСлава, донесъл и приза„албум на годината” от списание Нов Фолк. Сред хитовете композиции са „Птица-скитница”, „Мистерия”, „Две сърца”, „Като бряг и вълна”.

6. „На голо”, Азис
2003 година

През лятото на 2002 г. вече нямаше българин, който да не знае кой е Азис. През 2003 г. той издава един от най-успешните си албуми – „На голо”, който буквално звучи отвсякъде. Сред хитовете в него са „Никой не може”, „Анти герой”, популярна като „Чуролике”, „Всеки път” и „Буда бар”.


7. „Крепост”, Глория
2003 година

Тя е Примата. Без нея българският попфолк нямаше да бъде същият. „Крепост” е осмият ѝ албум, донесъл ѝ наградата „албум на годината” от списание Нов Фолк. Компилацията няма слаба песен, оставила златните хитове „Крепост”, „Феникс”, „Не заслужаваш”,”Очакване”, „На неверен да съм вярна”.

8. „Мирише на… любов”, Ивана
2003 година

„Певицата на народа“ е изпяла едни от най-големите хитове в поп-фолка. „Мирише на… любов” е третият ѝ самостоятелен албум, донесъл хитовете „Шампанско и сълзи”, „Стара история”, „От извора”, „К’ъв си ти бе”, „Безумна цена”.


9. „Дяволско желание”, Преслава
2005 година

Най-обичаната поп-фолк изпълнителка, изпълнила едни от най-емблематичните фолк песни. „Дяволско желание” е вторият ѝ албум, донесъл ѝ наградата „албум на годината” от списание Нов Фолк. Сред златните хитове от него са едноименната „Дяволско желание”, „Финални думи”, „Нямам право”, „Завинаги твоя”.

10. „Аз”, Галена
2011 година

Галена представи един от последните стойностни албуми, за съжаление през вече далечната 2011 г. „Аз” получава наградата „албум на годината” на годишните музикални награди на телевизия Планета. Сред хитовете в него са „DJ-ят ме издаде”, „След раздялата”, „Мразя да те обичам”, „Неудобни въпроси”.Коментари

Свързани:

2 коментара

  1. Липсват албума на Емилия „Самотна стая“ обявен за албум на годината и „Нежни устни“, който е в топ 10 по продажби за две поредни години (2002- 2003) според списание Нов фолк и годишните класации от Пайнер за продажби на албуми.

  2. Къде са албумите на Весела – Палаво око, Емилия – Самотна стая, Гергана – Губя те бавно, Мария – Спомен и тн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *