Евтини самолетни билети

Тик-так, тик-так. Време е за ставане, а часът е едва 7. Колко познато, нали? Не обичаш да ставаш рано и това ти е едно от най-досадните задължения? Време е да ти променя мисленето и да ти покажа, че ставането рано може да бъде много по-добро начало, отколкото първото кафе да е по обяд.

Аз съм от малкото хора, които обичат да стават рано, дори и в почивния си ден. Във вашите очи ще изглеждам като някоя луда, която не цени съня си и свободния си ден. Но защо трябва да прекарам почивния си ден в леглото след като мога да го прекарам в интересни и забавни занимания и на края на деня да кажа – „Заслужаваше си да стана рано.”? Ето и 10 начина как да се научим да ставаме рано.

1. С малки крачки

На първо място трябва да се научим да ставаме с 1-2 минути по-рано от алармата. За съжаление повечето от вас ще пропуснат това правило, но е изключително важно за организма, за да може да успее бързо да се приспособи към този начин на живот. Не може един ден да ставаш в 8:30, а на другия – в 7:00 ч. Затова е време да започнем с малки победи и след време няма да имате проблем със ставането в 7:00 ч.


10 начина да се научим да ставаме рано

2. Уредете си компания за пътуване до работа

Ако имате уговорена среща с някого да пътувате заедно до работа, вероятността да станете по-рано е много по-голяма. Все пак никой не иска да нарушава обещанията си.


3. Промените средата, в която спите

Сложете будилника в другия край на стаята, ако е до вас – ще натиснете бутона за дрямка и ще продължите да спите. Ако е в другия край на стаята, трябва да станете, за да я изключите. Трябва да си създадете навик и да влезете директно в банята. А след това е време за кафе и закуска, а не за леглото.

4. Развълнувайте се

Още предната вечер си помислете кое ще е онова нещо, което ще правите сутринта, което ви кара да се развълнувате приятно. Може да е нещо, което искате да напишет, или някакво ново йога упражнение, или медитация, или нещо, което искате да прочетете, или работа по проект, който силно ви вълнува. На сутринта, когато се събудите, си спомнете това вълнуващо нещо и то ще ви помогне да се мотивирате и да станете от леглото.

5. Научете се да цените времето си

Никакви детски писъци, футболни топки, коли, шум от телевизори. Ранните часове са толкова спокойни и тихи. Това е любимото време за много мами, нали? Да се насладите на чаша кафе и да отделите време за себе си, когато може да помислете, да прочете книга, да дишате.

6. Превърнете ранното събуждане в награда

Да, в началото може да ви изглежда, че се принуждавате да направите нещо трудно, но ако го направите приятно, това скоро ще ви мотивира. Добра награда е чашата топло кафе или чай, или няколко страници от интересна книга. Друга награда може да бъде вкусната закуска или гледката на изгряващото слънце. Открийте какво е най-приятно за вас и го превърнете в част от сутрешния ритуал.

7. Възползвайте се от това допълнително време

Не се будете час или два по-рано, за да преглеждате блоговете и социалните мрежи. Не губете времето, което сте спечелили. Започнете деня с отскок! Аз обичам да използвам времето, за да планирам остатъка от деня, да тренирам, да медитирам или да чета. Когато стане 6 и половина, вече съм свършила повече, отколкото повечето хора през целия ден.

8. Какво казва науката?

Има изследвания, според които ранобудниците се чувстват по-добре през целия ден. Хората, които стават рано, са по-оптимистично настроени и имат повече желание да действат по задачите си.


9. Още едно доказателство

Британско изследване е доказало, че ранното ставане е полезно за здравето ни. Според проучването хората, които спят до 9 през седмицата, са по-стресирани, по-депресирани и по-често страдат от наднормено тегло в сравнение с онези, които стават в 7. А вие как мислите?

10 начина да се научим да ставаме рано

10. Най-важното е да се наспивате

7 часа сън са един необходим минимум, затова, ако искате да ставате в 7 ч., трябва да лягате най-късно в 12 ч. Също така, преди лягане се освободете от всякакви мисли и действия, свързани с работа – така ще спите по-добре.

За да успеете да постигнете тази ваша цел, ранното ставане, трябва да умеете сами да се мотивирате. Бъдете пример и за останалите и така ще бъдете по-ползотворни през целия ден и по-щастливи, защото сте пример за някого.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.