10 метода за по-разумно хранене

Разумното хранене не се изчерпва само със здравословния подбор на меню, а включва всичко, свързано с приготвянето и консумирането на внимателно подбрани продукти, както и това, което се случва с тялото и в главата ни след консумацията им.

Всичко това звучи като сложна и ангажираща практика, но всъщност е по силите на всекиго, стига да има достатъчно желание да се погрижи за здравето си. Днес ще ви покажем как постепенно да разберете и приложите основните принципи на разумното хранене.

Всяко начало е трудно, но ви гарантираме, че след първата седмица ще почувствате положителната промяна в тялото си.

1. Представете си своето бъдещо „Аз“ и как храната, която консумирате в момента, ще му се отрази.

2. Съставете списък с причините да поискате да се храните разумно и си ги припомняйте всеки път, когато искате да се откажете или да „съгрешите“ с вредна храна.

3. Спрете да консумирате „пристрастяващи“ храни, за да чувате по-добре гласа на тялото ви. Да, говорим за захарта, кафето, алкохола, вредните въглехидрати.

4. Преди да изберете обяда си, попитайте тялото си какво иска. Вслушайте се в сетивата си.

10 метода за по-разумно хранене

5. Не яжте, докато сте стресирани. Изчакайте тялото ви да се успокои и да намери вътрешен мир, преди да хапнете каквото и да било.

6. Направете кратка пауза малко преди да започнете да се храните. Оценете визуалната презентация на ястието, насладете се на аромата му.

7. Докато се храните, стремете се да не водите неприятни разговори и стойте настрана от всякакви източници на негативни емоции.

8. Отделяйте необходимото внимание на всяка отделна хапка.

9. Отпразнувайте края на храненето си. Почувствайте удовлетворението от това, че сте сити.

10. Изучавайте глада си и се научете да различавате физическия глад от емоционалния.

Източник: Edna.bg

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *