Бирата определено е една от най-предпочитаните напитки сред мъжете, а дори и сред жените. И как няма! Освен че тази леко горчива, но засищаща напитка върви с почти всяко ястие, научни изследвания доказаха, че е здравословна и спомага функционирането на бъбреците.

Има различни видове бира по света и всяка държава се гордее с това, че прави най-хубавата бира, като на челно място в тази класация попадат Чехия и Германия. Въпреки това, казусът е спорен и зависи от вкуса на всеки.

А като стана въпрос за вкус, отпивайки от студената чаша бирено удоволствие, се питам: „Какви са реалните съставки на бирата, как и по какъв начин е създадена? Наистина ли съществува „музей на бирата“ , който представлява къща, облицована с кенчета?“. Ако си мислите, че това е странно, вижте следващите 10 факта за бирата.


П.П. Наздраве!

1. Какво съдържа бирата?

Изненадващо, но предимно вода. В някои региони тя служи за направата на определен „сорт“ бира. Например бирите от типа Гинес са направени, благодарение на твърдата и богата на минерали ирландска вода.

2.Откъде идва бирата?

Счита се, че бирата за пръв път започва да се произвежда в Древен Египет. Консумирали я нефилтрирана през сламки, а богатите египтяни си купували дори златни сламки за тази цел.

Според други теории бирата започва да се произвежда в Древен Шумер. Химните към богинята Нинкаси, записани на глинени плочки през ХІХ век пр.н.е. , представлявали едновременно и рецепти за бира.

3. Сватбено удоволствие

Във Вавилон преди около 4 хиляди години съществувала традиция след сватбата на младите влюбени тъстът да пои с бира зетя си в продължение на цял месец. Вместо „меден месец“ семействата си устройвали „бирен месец“.


4. За бира просто свирни!

Преди време в някои от английските барове бирата се е сервирала в глинени халби със специална добавка – свирка. Така, ако клиентът искал още бира, било достатъчно просто да свирне. Колко ли мъже мечтаят тази традиция да се пренесе и в домовете им?

5. Бирен часовник

На главната порта на град Трутнов, Чехия, имало часовник (някъде през XVI в). Звънът му уведомявал хората, че е време да се прибират от кръчмите. Нарушението на това установено правило обикновено се наказвало с глоба и забрана за посещение на нощни заведения.

10 любопитни факта за бирата

6. Като заговорихме за звън…

В полския град Гданск съществува т.нар. „бирена камбана“. Тя служела за да даде начален старт на пивниците.

7. Работа мечта!

В една от бирариите на австралийския град Мелбърн съществува служител, чиято работа е да помирисва измитите бирени бутилки. Задачата е проста – да провери дари бутилките не миришат на керосин, тъй като това вещество е с много силен и устойчив мирис, дори и след обилно измиване с вода.


8. Супертест за качество

Освен дегустацията и наблюдението, членовете на местната управа в някои чешки градове тествали по доста интересен начин качеството на бирата. Пивоварът бил длъжен да излее една бъчва бира върху дъбова пейка. Седящите на тази пейка носили кожени панталони и ако те не залепнат за определено време, продажбата на партидата се забранявала.

9. Една малко по-различа употреба на бирата…

В Замбия ловят гризачи с помощта на бира. Схемата е проста – бирата се смесва с мляко и получената смес се разлива на различни места в помещенията. На сутринта мишките са толкова приятно замаяни, че изобщо не оказват съпротива.

10. Бира против холера!

Безспорно са доказани множество полезни свойства на бирата върху човешкия организъм, включително противодействието ѝ върху някои болести. Във времето на развилнялата се холера докторите са открили, че един от лековете за тази страшна болест е именно бирата. Наблюдавали как бацилите умират след продължителен престой в лечителната напитка. Може би затова епидемията от холера в Европа рядко взимала за жертва работници в пивоварни…
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.