Ех, лято… по темата за този така любим на всички ни сезон е изписано толкова много, че едва ли би могло да се каже нещо ново.

Красотата и магията на дългите летни дни може да се разбере най-добре, само като се изживее. На прага на зимата обаче лятото е в режим „изчакване“ и само споменът за него ни дава доза оптимизъм, че то пак ще се върне…

Ето кратък списък на 10 приказни моменти, които винаги ни сгряват през мрачната зима:


1. Мирисът на море

Логично го поставяме на върха в подреждането. Без значение дали сме били на почивка за три дни или цяла седмица, морските капки, напоили косите ни, и писъкът на гларусите винаги ще ни връщат върху пясъка, хавлията и бонус аромата на мохито в ръка.

2. Изгревите и залезите

10 летни спомена, които ни топлят през зимата

Не, не са еднакви през цялата година! Лятото успява да улови слънцето в специален вид мрежа – сякаш то не е себе си в месеците от юни до август. Сякаш и то не иска да залязва, за да не попречи на миговете, които изпълват с трепет сърцата ни. Да посрещнем изгрева на плажа е едно от най-хубавите изживявания по принцип (не става въпрос само за July morning, а за всеки един летен ден, в който имаме щастието да издебнем как слънцето се прокрадва край морето).

3. Студената бира

Всяка бутилка си заслужава евентуалната болка в гърлото на следващия ден. Комбинацията „лято и бира“ по сила може да се съпостави единствено с „ракия и шопска салата“ – така де, класика. На море или на планина, това е едно от простите удоволствия, за които си спомняме, докато пием греяно вино на Коледния базар.


4. Сезонната работа

10 летни спомена, които ни топлят през зимата

Човек и добре да живее, понякога му се налага да работи на морето. Не е лъжа, че това са едни от най-хубавите летни спомени (в повечето случаи). Запознаваме се с нови хора, някои – българи, други – не. И несъзнателно започваме да мислим в перспектива за бъдещето. Работата в туристическия бранш дава поле за идеи относно бъдещото ни развитие. И ето как през лятото решаваме, че искаме да научим немски, а през декември вече ходим на курсове. 🙂

5. Музиката

10 забравени летни хита

Тя също има различно звучене през различните сезони. Всички текстове за лято, море, бира, минимум стрес някак си стават по-актуални през летните месеци. Но естествено ги слушаме и след това. „Бяга света, но ние ще я караме полека“. Защото всичко отминава, а лятото отново ще дойде.

6. Събраните мидички и рапани

10 летни спомена, които ни топлят през зимата

Ако се разхождаме по брега на морето, няма как да не се изкушим поне веднъж да вземем рапанче, мидичка… толкова различни форми и цветове, оглеждаме се и вече имаме цял джоб с тях. Успешно украсяват саксии, а за по-сръчните – от тях стават невероятно красиви бижута. Летен спомен, който носим ежедневно върху себе си.

7. Летните любови

Няма как да се разминем с тях. Понякога се случва да се запознаем с някого, да си паснем и да имаме от онези вълнуващи летни мигове, които поглъщаме на макс, защото знаем, че лятото е кратко, любовта – крехка, а искаме да я задържим още. Но ако в крайна сметка нещата не се получат, имаме хубава история, за която да си спомняме с усмивка, докато печем коледни сладки.


8. Хамакът в парка, с хубава книга

10 летни спомена, които ни топлят през зимата

Истината е, че това можем да правим и през есента. Но шансът да завали, докато четем, е доста по-голям, да се простудим – също. А и е по-различно, когато слънчевите лъчи галят лицето ни и ни обещават едно прекрасно лято.

9. Всички събития на открито

Покрай пандемията от Ковид-19 голяма част от събитията се проведоха на открито. С или без този вирус, когато е лято и сме навън, се чувстваме по-живи и недосегаеми. Може би защото сме щастливи.

10. „Наистина ли си отива лятото“

10 летни спомена, които ни топлят през зимата

Да. И ние знаем, че не иска да ни напуска. Лятото не е само сезон, то е част от нас, защото голяма част от хубавите ни емоции се случват в рамките на само три месеца. Лятото ни помаха с ръка, а ние го прегърнахме и го пуснахме да си отиде. Защото го обичаме и знаем, че пак ще се срещнем.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *